Reuters
Reuters

Euro Clasico: Posljednja šansa za spas Bayernove (i Kaneove) sezone, ali, može li itko pobijediti Real Madrid?

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 30.04.24. | 08:03

Zajedno imaju 43 međunarodna trofeja, od čega 20 naslova prvaka Europe.

Gotovo svi nogometni analitičari svijeta slažu se da će pobjednik ovog polufinalnog dvoboja u finalu biti favorit. Neovisno o tome tko će pobijediti u drugom polufinalu, PSG ili Borussia Dortmund.

Kako i ne bi kada će se u idućih devet dana dva puta susresti dva kluba koja spadaju u top pet, a možda i top tri svih vremena. Riječ je dva kluba koja su zajedno osvojila 20 naslova prvaka Europe, od ukupno 43 međunarodna trofeja i još bezbrojne domaće. Bayern lovi svoj sedmi naslov, čime bi se izjednačio s Milanom na drugom mjestu vječne ljestvice europskih prvaka (uz jedno Bayernovo finale više), a Real Madrid lovi svoj 15. naslov čime bi se dodatno učvrstio na vrhu te ljestvice.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Zanimljivo, tri od posljednjih pet naslova prvaka Europe, Real Madrid je osvojio preko Bayerna. Do Decime 2014. je stigao nakon što je u polufinalu s ukupnih 5-0 izbacio Bayern Pepa Guardiole. Tri godine kasnije (2017.) Real Madrid je slavio u četvrtfinalu protiv Bayerna kojeg je vodio Carlo Ancelotti. Madriđani su u prvoj utakmici u Münchenu pobijedili 2-1 uz dva gola Cristiana Ronalda, a Portugalac je u uzvratu zabio hattrick, od čega dva gola u produžecima u kojima je Real Madrid na kraju slavio s 4-2. Sezonu kasnije, Real Madrid Zinedinea Zidanea svladao je Bayern Juppa Heynckesa u polufinalu, a junak te Realove momčadi bio je Karim Benzema koji je u uzvratu zabio dva gola.

Posljednja pobjeda Bayerna nad Real Madridom datira iz 2012. Tada je sve bilo predodređeno za finale između Real Madrida i Barcelone, Josepha Mourinha i Pepa Guardiole, i to na Bayernovoj Allianz Areni. No, umjesto El Clasica u srcu Bavarske, u finale su prošli Bayern i Chelsea, a Bavarci su šokantno izgubili od Chelseaja.

Kada smo još kod zanimljivosti iz povijesnih okršaja ova dva velikana, spomenimo kako je Bayern naslov 2001. osvojio izbacivši Real Madrid u polufinalu, a godinu kasnije Real Madrid je izbacio Bayern u četvrtfinalu te u finalu nadvisio Bayer. Real Madrid je, dakle, četiri od posljednjih šest titula osvojio nakon što je u nokaut fazi natjecanja izbacio Bayern.

Ova dva kluba su ukupno odigrala 26 utakmica u Ligi prvaka, Real Madrid ima 12 pobjeda, Bayern 11, a tri utakmice završile su neriješeno. Omjer golova je blago na strani Real Madrida (41-39)

Prema tome, ovdje je riječ o pravom europskom derbiju koji ima i svoj naziv - European Clasico (Europski klasik).

Obje momčadi ovaj dvoboj dočekuju relativno rasterećeni utakmicama u domaćem prvenstvu, ali i drugačijeg raspoloženja. Bavarci su ove sezone debaklirali u prvenstvu, Kupu i Superkupu. Liga prvaka im je posljednja prilika za spas sezone u koju su ušli s ogromnim ambicijama, posebno nakon što su u svoje redove uspjeli dovesti trenutno najefikasnijeg napadača svijeta Harryja Kanea.

Priča o Kaneu je stoput ispričana, riječ je o daleko najboljem igraču koji nikada nije osvojio seniorski trofej. Do kante nije mogao niti u Bayernu koji je kroz povijest osvojio 69 domaćih trofeja i 14 međunarodnih. Sezona za Bavarce i Kanea i dalje može biti uspješna, ali kako bi je spasili moraju osvojiti Ligu prvaka (Kane doduše može i do naslova europskog prvaka s Engleskom).

Veći pritisak je, dakle, na bavarskom velikanu, budući da je madridski praktički osvojio naslov prvaka Španjolske, budućnost im je prilično perspektivna, a u ovaj dvoboj ulaze s najvećim mogućim samopouzdanjem nakon što su u četvrtfinalu izbacili prvog konkurenta za naslov, Manchester City.

"Ovo polufinale djeluje kao da je finale. To je svakako vrlo važan dvoboj, utakmica s velikim odjekom", rekao je prije utakmice Thomas Tuchel.

Thomas Tuchel će na kraju sezone napustiti Bayern, no, Bavarci se u posljednje vrijeme igrački dosta dobro stoje. Osim što su izbacili Arsenal, nanizali su tri pobjede u prvenstvu i navijači Bavaraca lak zazivaju Tuchelov ostanak. Osvajanjem Lige prvaka, možda zaista dođe do prekretnice i osebujni Nijemac i iduće sezone povede Bayern.

No, to će biti izuzetno teško jer im danas u goste stiže vjerojatno najbolja momčad svijeta. Ona Linekerova poštapalica tvrdi kako je nogomet igra s 11 igrača u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci, a točnije bi bio nadodati - osim kada igraju protiv Real Madrida. Madriđani su trenutno u nizu od 18 utakmica bez poraza, a u zadnjih osam utakmica imaju sedam pobjeda, između ostalog protiv Barcelone, Real Sociedada, Athletic Bilbaoa u prvenstvu, dakle ponajboljih momčadi u državi, i Manchester Cityja na jedanaesterce u Ligi prvaka.

Tuchelu se u kadar vraća kanadski reprezentativac Alphonso Davies za kojeg se špekulira da bi idućeg ljeta trebao prijeći u Real Madrid. Nijemac sigurno ne može računati na Sachu Boeyja, Gabriela Marusica, Bounu Sarra i Tareka Buchmanna, no nitko od spomenute četvorke ionako danas ne bi krenuo u početnoj postavi. Veći mu problem predstavlja sigurni izostanak Kingsleya Comana i potencijalni izostanci Matthiasa de Ligta, Konrada Laimera, Leroya Sanea, Sergea Gnabryja, Dayota Upamecana i posebno Jamala Mussiale. Svi oni muče se s blažim zdravstvenim problemima, no, osim Comana, svi bi trebali biti spremni za današnji dvoboj. Možda ne od prve minute, ali trebali bi konkurirati za sastav...

Carlo Ancelotti protiv Real Sociedada nije koristio usluge Judea Bellinghama koji je bio bolestan, a zbog istog razloga, pomiješanog s umorom, dvoboj su propustili Rodrygo i Ferland Meny. Tako da jedini sigurni izostanci su Thibaut Courtois i David Alaba koji su ionako otpisani do kraja sezone. te Daniel Carvajal koji odrađuje suspenziju kartona i protiv Bayerna će na njegovo mjesto junak El Clasica Lucas Vazquez.

Luka Modrić se ne očekuje od prve minute, no, s iskusnim liscem Ancelottijem se nikada nezna.

Modrić neće biti jedini hrvatski sudionik ovog Europskog klasika. Naime, delegat utakmice bit će bivši hrvatski sudac Alojzije Šupraha kojem ovo neće biti debi na polufinalnoj sceni Lige prvaka. Naime, prije tri godine bio je delegat na utakmici Real Madrid - Chelsea (1-1), nakon koje je Chelsea u uzvratu pobijedio 2-0 i prošao u finale, posljedično osvojio naslov. Šupraha je jedan od najcjenjenijih delegata te iza sebe ima više od 100 utakmica na svim razinama UEFA-inih natjecanja.

Mogući sastavi

Bayern (4-3-2-1): Neuer; Kimmich, Kim, Dier, Davies; Goretzka, Pavlovic; Müller, Musiala, Gnabry; Kane

Real Madrid (4-3-1-2): Lunin; Vazquez, Rudiger, Tchouameni, Mendy; Valverde, Camavinga, Kroos; Bellingham; Rodrygo, Vinicius Junior.



Tagovi

Liga prvakaBayernThomas TuchelHarry KaneReal MadridCarlo AncelottiJude BellinghamLuka ModrićJamal Musiala

Ostale Vijesti