EXPA
EXPA

“Volio bih u nedjelju opet istrčati na Rujevici! Za naslov moraš jednom pobijediti Dinamo“

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 30.04.24. | 08:30

Marko Vešović, jedan od zaštitnih znakova šampionske Rijeke, za Germanijak priča o svojim bitkama s Dinamom, pozivima iz Maksimira, Sopiću i Keku, bivšim suigračima, Soudaniju, Prosinečkom...

Marko Vešović bio je jedan od simbola, zaštitnih znakova 'one' Rijeke. Šampionske. Igrač oko kojega se uvijek 'prašilo', koji je energijom zarazio sve oko sebe, od suigrača do Rijekinih navijača. A posebno je iskrilo u derbijima, s Dinamom pogotovo, dvoboji Marka Vešovića i Hilala Soudanija bili su klasik HNL-a tih godina, dvoboji o kojima se pričalo, koji su se prepričavali i danima poslije.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+).

Crnogorac je danas u Bakuu, igra za prvaka Qarabaq i, naravno, prati što se događa u Rijeci i HNL-u.

"Gledam Rijeku kad god stignem, ne samo Rijeku, pratim cijeli HNL. Liga je ove sezone posebno neizvjesna, to je dobro, uzbudljivo. Dinamo i Rijeka su u utrci do zadnjeg kola, tu je donedavno bio i Hajduk, a za ljubitelje nogometa to je najbolji scenarij.", priča Vešović, dok u uvodu skrećemo temu na njegovu aktualnu situaciju.

"Moram reći da mi je u Bakuu super. Odgovara mi život ovdje, grad je odličan, obitelj i ja smo se sjajno uklopili, a i nogometno sve štima. Igram standardno, osim kad trener rotira igrače, naslov smo već osvojili pa može dati šansu i onima koji manje igraju. Imam ugovor još godinu dana, zadovoljan sam, vidjet ćemo potom gdje ću, što ću."

U Bakuu je lijepo, bilo mu je dobro i u Varšavi, no, Rijeka je ipak posebno u srcu. Godine na Rujevici ostale su najljepša uspomena.

"Nevjerojatno je da nisam bio u Rijeci otkad sam otišao u poljsku Legiju, nikako da dođem. Obitelj je više puta, ja, eto, nisam. A u Rijeci sam proveo najljepše razdoblje života, tamo mi je igrao otac, djed služio vojsku na Trsatu, u Rijeci mi se rodila kćer, a k tome, osvojili smo taj povijesni naslov, Kupove. Prekrasne godine, ostali su otad brojni prijatelji, s kojima se i danas čujem. Planirao sam doći na derbi, gledati uživo, ali zbog obveza u klubu to nije moguće."

Rijeka je opet u borbi za naslov, najveći suparnik ponovno je Dinamo, puno je toga slično kao 2017.?

"Drago mi je da je Rijeka u toj situaciji i vjerujem da može do naslova prvaka! Izgubila je od Lokomotive, Dinamo uoči derbija preuzeo vrh HNL-a, međutim, moraju Zagrepčani doći na Rujevicu. A na Rujevici nitko protiv Rijeke nije favorit, to je poseban teren, poseban ambijent. Dinamo je uvijek favorit za osvajanje naslova, jer je najjači, ali sad mora po naslov doći u Rijeku, a tu ga čeka vrlo težak posao."

Ali, činjenica jest da Dinamo nije već četiri godine izgubio na Rujevici. Očito i njemu leži taj stadion?

"Pa dobro, nije gubio ni u naše vrijeme, dok ga mi nismo počeli pobjeđivati! Nema tu puno filozofije, kao što je rekao trener Sopić, da bi bio prvak moraš jednom u sezoni pobijediti Dinamo. I kraj priče! Ova Rijeka sigurno ima kvalitetu, pokazali su dečki da mogu, u nedjelju je pravi trenutak da pokažu jesu li šampioni. To su utakmice, koje nose naslov prvaka."

Bi li volio da može u nedjelju istrčati na teren?

"Kako ne, volio bih da mogu biti tamo, još jednom biti dio tog derbija. Nema većih i jačih utakmica, veće tenzije, pozitivne treme, od tih derbija, utakmica s Dinamom i Hajdukom. Uvijek je to bio poseban osjećaj, posebno su svi nabrijani, od igrača do gledatelja i svatko želi igrati te utakmice. Ja sam ih posebno volio i bio dodatno motiviran."

Sjećamo se, u tim je derbijima Vešović uvijek bio posebno energičan, nekad je taj 'fight' bio i na granici sukoba. A posebno se pamte dvoboji sa Soudanijem?

"Haha, sjećam se s nostalgijom tih dana, bilo je uvijek tenzija, išlo se punom snagom, nije bilo popusta. Na terenu je bilo svega, ali sve je uvijek ostalo na terenu, poslije smo svi bili vrlo korektni, kolegijalni. Eto, kasnije sam u Legiji igrao s Dinamovim kapetanom Domagojem Antolićem i danas smo jako dobri, on je jedan od najboljih ljudi, koje sam upoznao u nogometu. Često smo pričali o tim derbijima, podbadamo se i danas, sve je to normalno. Bio je to tada pravi rivalitet, ali nikad izvan terena."

A Soudani? Jesu li se ikad poslije sreli, jesu li u kontaktu?

"Nismo se vidjeli, nije nas put nanio na isto mjesto, haha. Ma, kažem, nema tu nikakvih repova, mene je uvijek motiviralo da igram protiv najboljih igrača, da ih pokušam zaustaviti, tako je bilo i sa Soudanijem. Mislim da sam protiv njega bio i prilično uspješan, haha."

Zbog svega što je davao u tim derbija i često bio najbolji igrač, Vešović je bio 'crvena krpa' Dinamovim navijačima?

"Nikad nisam s njima imao problema, kažem, sve je to bio nogometni folklor uoči utakmica, nešto što mora tako i biti. Znam da je i medijima bila zanimljiva ta tema, da je nedostajalo takvog rivaliteta i da su utakmice Rijeke i Dinama bile prava priča, baš ono što je trebalo HNL-u. A mi smo znali često na slobodne dane ići u Zagreb, šetati gradom, nikad nije bilo ni najmanjeg problema. Naprotiv."

Jedno vrijeme, nakon osvajanja dvostruke krune 2017. spominjalo se da bi i on mogao putevima Marija Gavranovića prema Dinamu. Koliko je to bila ozbiljna priča?

"Iskreno, ne sjećam se da je bilo išta konkretno. Nekih je glasina, nagađanja uvijek bilo, ali doista ništa ozbiljno. Ja sam odlučio da ću iz Rijeke ići u inozemstvo, bio sam četiri godine u HNL-u i tražio sam promjenu, o Dinamu nisam uopće razmišljao, niti sam s Dinamom pregovarao."

Koja je bila tajna uspjeha te 'njegove' Rijeke?

"Bili smo odlična momčad, prava škvadra, s puno karakternih igrača. Atmosfera u svlačionici bila je izvrsna, svi smo bili podređeni istom cilju. A sve je to odlično vodio Matjaž Kek, trener koji je znao kako treba voditi i trenirati takve igrače."

Usporedba s današnjom Rijekom?

"Uvijek je teško uspoređivati, ali mislim da smo mi ipak bili nešto bolji. Možda sam malo subjektivan, ali mi smo te sezone dominirali, tih godina igrali smo Europu, bili smo stvarno stepenicu iznad ostalih, te sezone i iza Dinama. Iako, moram priznati da me i ova današnja Rijeka oduševljava, raste od početka sezone, postala je ozbiljna momčad. I zato vjerujem da ima šanse postati prvakom, srušiti Dinamo u nedjelju. Kažem, sad je trenutak da dečki pokažu šampionske kvalitete, to je ta utakmica."

Bi li Željko Sopić mogao voditi tadašnju momčad?

"Jako mi se sviđa Sopić, baš je poseban, unikatan tip. Čitam te njegove izjave, pratim što govori i mislim da ima odličan pristup. Direktan, odlučan, baš kakav treba biti. Hrvatskom nogometu trebao je netko takav, novi i drugačiji. I nogometno, on radi sjajan posao. Kad momčad čitavu sezonu igra dobro, pobjeđuje i bori se za naslov, onda je valjda nešto i do trenera, jel' da? Bi li nas mogao voditi? Ne znam, teško je to reći, Kek je imao drugačiji pristup, radio vrhunski posao. No, koliko vidim i čujem Sopić jako dobro drži svlačionicu, atmosfera u momčadi je dobra, on štiti igrače od vanjskih utjecaja i stavlja pritisak na sebe. Da, mislim da bi mogao i s onom momčadi, bilo bi zanimljivo."

Dvojica važnih igrača iz te generacije danas su u Dinamu. Ristovski i Mišić vrlo su važne karike Modrih već nekoliko sezona?

"Bili su važni igrači te naše, šampionske Rijeke, sjajni karakteri, trebam li uopće podsjećati koliko su značili za momčad. Danas su, uz Petkovića i Ademija, stupovi Dinama, igrači bez kojih je teško zamisliti Dinamo. S Ristovskim se redovito čujem, ostali smo bliski, ipak, ovih dana nećemo pričati o derbiju, ostavit ćemo to za nakon utakmice, haha. Rile je sjajan tip, veliko srce, čovjek, koji daje uvijek 100 posto gdje god igrao. Znam da ga danas na Rujevici dočekuju drugačije, da kao igrač Dinama nije omiljen, iako je bio važan igrač te naše generacije i zauvijek zapisan u povijesti Rijeke. On je takav, profesionalac, poginut će za dres koji nosi i to mu služi na čast."

Vešović je još uvijek crnogorski reprezentativac, novi izbornik postao je Robert Prosinečki. Krenulo mu je dobro.

"Da, startao je s dvije pobjede, protiv Bjelorusije i Sjeverne Makedonije. Inzistira na igri, pokušava unijeti neke nove stvari, zasad je stvarno dobro krenuo. Igramo u lipnju dvije jake utakmice, protiv Belgije i Gruzije, onda nam u rujnu slijedi Liga nacija, svi jedva čekamo to natjecanje. Imamo dobru reprezentaciju, kad smo kompletni, ali čim nam nedostaju dva-tri igrača, odmah smo u problemima, nemamo širinu. To nam se dogodilo i u kvalifikacijama za Euro, bili smo blizu, opet nismo uspjeli. Vjerujem da ćemo u bliskoj budućnosti biti bolji, da će nam se poklopiti neke stvari, da budemo zdravi i kompletni, prije svega. I da ćemo s Prosinečkim konačno napraviti pravi iskorak."



Tagovi

HNK RijekaMarko VešovićGNK DinamoHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti