Reuters/Jason Cairnduff Livepic
Reuters/Jason Cairnduff Livepic

Danska je bila dio svih naših povijesnih uspjeha. Pa, zašto tako ne nastaviti i danas? (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 22.09.22. | 08:02

Prva pobjeda protiv europskih prvaka i povijesni prolaz skupine. Potom svjetska bronca i, na kraju, svjetsko srebro. U svim tim velikim pričama hrvatske reprezentacije Danci su imali važnu ulogu. Kao protivnici ili saveznici

Crveni i bijeli kvadratići ili bijeli križ na crvenom kvadratu? Večeras (20.45) Hrvatska i Danska u boju za Final four Lige nacija. Pobjedom, Hrvatska bi došla na korak do tog dosega, Danci u zadnjem kolu ne bi smjeli pobijediti Francuze, remi bi također donio dramu u zadnjem kolu, trebala bi nam pobjeda protiv Austrije, uz isti uvjet da Danci ne pobijede Francusku, dok bi trijumfom u Maksimiru Danska već izvadila vizu za završni turnir.

(2.60) Hrvatska (3.30) Danska (3.20)

Dakle, Danci. Senzacionalni prvaci Europe iz 1992., kad su došli 's plaže' nakon suspenzije tadašnje Jugoslavije, dvaput (1984. i 2021.) polufinalisti europske smotre, jednom, 1998. četvrtfinalisti Mundijala. Reprezentacija u uzletu, s generacijom koja i u Kataru ima velike planove. Ali, prije svega, Danska je reprezentacija koja je utkana debelim slovima pa još i potcrtana u sve povijesne, da tako kažemo, najpovijesnije uspjehe hrvatskog reprezentativnog nogometa. Nijednog od njih ne bi bilo da u tom 'filmu' nije igrala Danska.

Euro 1996. bio je povijesni za Hrvatsku. Prvo veliko natjecanje od samostalnosti, poseban naboj, posebna očekivanja. I, nakon teške muke s Turcima i sumnje koliko daleko mogu Ćiro i Sinovi, uslijedila je rapsodija na Hillsbroughu. Velikih 3:0 i onaj lob Davora Šukera za kraj, preko velikog Petera Schmeichela. Gol za vječnost, još uvijek jedan od najljepših, najemotivnijih, najzvučnijih u povijesti 'Vatrenih'. Ne zaboravimo Danci su tada još bili aktualni europski prvaci, ta je pobjeda odzvonila je diljem kontinenta i šire, pobjeda za prolaz skupine. Na neki način obilježio je taj lob i Šukerovu, čak i Schmeichelovu karijeru, obilježio i živote čitavih generacija Hrvata 90-ih. I Šukera promovirao u nacionalnu ikonu, idola, božanstvo... Ne sumnjamo da bi i sam volio premotati film na tu večer u Sheffieldu i, krenuti ispočetka, možda bi pronašao način kako da taj ikonski status ne ukalja blatom.

(2.60) Hrvatska (3.30) Danska (3.20)

Nije se još ni zaustavila snimka tog pogotka, a Hrvatska i Danska već su vodile bitku za plasman na SP u Francusku. Imali smo 1:0 u Splitu, kad je zapuhala bura i Laudrupovu loptu 'odlučila' spremiti iza Dražena Ladića, na Parkenu u Kopenhagenu 'osveta' je servirana hladna, Danska je slavila 3:1. Ne samo slavila, nego potpuno nadigrala Hrvatsku. Iako, nismo tada znali da je baš taj utješni Šukerov gol odigrao važnu ulogu u raspletu skupine. Zašto? Da ga nije bilo, Danska bi u zadnjem kolu i minimalnim porazom u Grčkoj zbog bolje gol-razlike osigurala prvo mjesto i direktan plasman u Francusku, Grci bi išli u repasaž, a Hrvatska bi ostala kući. Ovako, Danskoj je za prvo mjesto trebao remi, a Grcima je, nakon naše pobjede u Sloveniji, igrala samo pobjeda. Ili će biti prvi, ili će ispasti. Na Olimpijskom stadionu u Ateni trajala je pred kraj susreta opsada danskog gola, Schmeichel je branio čuda, braniči se bacali na glavu, Grci uspjeli i sami štošta promašiti. Izdržali su Danci, izdržao je Schmeichel, završilo je 0:0. Danska je otišla direktno na SP, Hrvatska u repasaž i kasnije, preko Ukrajine, do Francuske. I svjetske bronce! Koje opet ne bi bilo da nije bilo Danaca.

I onda, 2018., opet Danci. Nakon povijesnog Eura i prolaska skupine, nakon povijesne bronce, stiglo je i povijesno srebro. Ne jedan, dva Schmeichela, legendarni Peter u loži u Nižnjem Novgorodu, sin Kasper na vratima. Obranio je u produžecima kazneni udarac Luki Modriću, ali u raspucavanju nije uspio. Junak je tamo bio Danijel Subašić, za prolaz, za četvrtifnale. I poslije sve do finala. Opet veliki pothvat nije prošao bez danskih boja na hrvatskom putu do zvijezda.

Pa, zašto tim putem ne nastaviti i sad? Na putu prema povijesnom plasmanu na Final Four Lige nacija. U Kopenhagenu smo pobijedili (0:1), Dancima ne ležimo, nema razloga sumnjati da će večeras u Maksimiru ishod opet biti isti. Za još epizodu u serijalu 'Presudna uloga Danaca u velikim hrvatskim uspjesima.'

(2.60) Hrvatska (3.30) Danska (3.20)

Liga nacija, skupina A1

Četvrtak, 22. rujna

Hrvatska – Danska 20.45

Francuska – Austrija 20.45

Nedjelja, 25. rujna

Austrija – Hrvatska 20.45

Danska – Francuska 20.45

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaDanska nogometna reprezentacijaKasper SchmeichelPeter SchmeichelLiga nacijaLuka ModrićDanijel SubašićDavor Šuker

Ostale Vijesti