Jan Woitas/DPA
Jan Woitas/DPA

Bitka od 4,3 mil. eura: Leipzig bez Gvardiola po obranu Pokala, Olmo jedini 'hrvatski' predstavnik u berlinskom finalu

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 03.06.23. | 08:02

Europska ili Koferencijska liga za Eintracht?

Još se igra u Njemačkoj, ne samo za promaknuća i ostanak, nego i za - pehar! DFB-Pokal još nije dodijeljen, a za njega će se u finalnom okršaju boriti branitelj naslova Leipzig i frankfurtski Eintracht na Olympiastadionu u Berlinu. Utakmica je na rasporedu u 20 sati (Arenasport 5).

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

EUROPA JE - ZICER!

RB Leipzig se trenutno nalazi na trećem mjestu prvenstvene ljestvice, tako da je Europu osigurao, baš kao i njegov protivnik. Die Adler je osigurao da će se ponovno natjecati u Europi otevši sedmo mjesto Wolfsburgu. Dakle, bude li Leipzig obranio naslov, pomoći će direktno Eintrachtu, a budu li Eintrachtovi igrači podigli pehar, u Europu će kup-putem, ali nešto drugačije. Naime, hoće li sljedeće sezone predstavljati Njemačku u Europskoj ili Konferencijskoj ligi ovisi o njihovom rezultatu u subotnjem finalu: pobjeda protiv Leipziga ponovno bi ih odvela u Europsku ligu, ali poraz bi im omogućio samo plasman u Konferenciju. Pobjedom protiv Leipziga klub ne bi samo napredovao u Europsku ligu, već bi dobio i DFB bonus za pobjedu od 4,32 milijuna eura. Gubitniku pripada 2,88 milijuna eura.

Podsjetimo, Frankfurtski Eaglesi su pobijedili Freiburg u zadnjem kolu Bundeslige 2-1, a Leipzig je srušio Schalke 04 rezultatom 4-2. Dok je Eintracht imao šaroliku sezonu, Leipzig je držao konstantu i htjet će pokazati svoju nadmoć i u ovome natjecanju.

TKO ĆE ZAIGRATI?

U obrani naslova osvajača Kupa, Christopher Nkunku i Timo Werner bit će jedne od ključnih stavki momčadi, baš kao i Dani Olmo koji je prije koji dan produžio ugovor s klubom unatoč ponudama drugih europskih velikana koje je imao, osim ako ga problemi s mišićima, koje navodno ima, ne spriječe. Uz Niclasa Fullkruga iz Werdera iz Bremena, Nkunku je bio najproduktivniji igrač u Bundesligi ove sezone i zabio je 16 golova.

Leipzig je pretrpio udarac na treningu tijekom tjedna. Naime, bivši napadač Frankfurta Andre Silva trebao bi propustiti priliku za postizanje pogotka protiv svog bivšeg kluba nakon što je zadobio ozbiljnu ozljedu bedra, zbog koje bi mogao propustiti i početak predsezone. Prvi vratar Peter Gulasci i dalje je out, a naš Joško Gvardiol, koji se povezivao s odlaskom iz Leipziga uoči ljetnog prijelaznog roka, suspendiran je nakon isključenja u polufinalu protiv Freiburga. Vjerojatno će Lukas Klostermann biti partner Williju Orbanu u središtu njihove obrane nakon što su obojica počeli zajedno prošlog vikenda.

S obzirom na sposobnost Leipziga za brze protunapade, Glasner bi mogao preferirati Sebastiana Rodea kao partnera Djibrili Sowu u veznom redu. No bivši trener Wolfsburga ostat će bez usluga Lucasa Alaria i Hrvoja Smolčića zbog problema s koljenom, a Marcel Wenig ima također određene probleme sa stopalom. No prema pisanju nekih njemačkih portala, Kristijan Jakić, koji je imao probleme s listom i Philipp Max (stopalo) mogli bi se oporaviti na vrijeme do finala.

Ima Eintracht i jednog posebno motiviranog igrača: Mario Götze ima priliku postati peti Nijemac koji je osvojio Kup s tri različita kluba.


Iako je na tablici lige Leipzig daleko bolji, u međusobnim ogledima s Eintrachtom, što se tiče statistike, svaki je klub dobio četiri utakmice od 15 odigranih između ove dvije momčadi. Doduše, Leipzig je uspio pobijediti u prethodnom susretu između ove dvije momčadi ove godine i tako prekinuo niz od sedam utakmica bez pobjede u svim natjecanjima protiv Eintracht Frankfurta. Budu li Frankfurtovi igrači slavili, izjednačit će se s Werderom iz Bremena sa šest trijumfa u Njemačkom kupu, što bi ispred njih ostavilo samo Bayern München koji ima velikih 20 naslova. Uz to, Frankfurt želi osvojiti svoj drugi veliki trofej u dvije sezone nakon što je senzacionalno podigao Europsku ligu u Glasnerovoj prvoj sezoni na čelu momčadi. Nema sumje - čeak nas jako uzbudljiv finale. Rose želi trofej s Leipzigom, ali Eintracht želi dokazati da i dalje zna podizati 'kante'.


MOGUĆI POČETNI SASTAVI:

RB Leipzig: Blaswich - Simakan, Orban, Klostermann, Halstenberg - Laimer, Haidara - Szoboszlai, Olmo - Nkunku, Werner

Eintracht Frankfurt: Trapp - Tuta, Hasebe, Ndicka - Buta, Rode, Sow, Lenz - Lindstrom, Götze - Kolo Muani

REUTERS/Kai Pfaffenbach REUTERS/Kai Pfaffenbach


Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Eintracht FrankfurtRB LeipzigDFBDFB-PokalDani Olmo

Ostale Vijesti