Reuters/Pixsell
Reuters/Pixsell

Ako se po zadnjem kolu dan poznaje, Dinamu se u Londonu loše piše

Vrijeme Čitanja: 10min | čet. 09.12.21. | 08:01

Dinamo u posljednjem kolu grupne faze europskih natjecanja nikada nije osigurao prolazak u drugu fazu natjecanja.

Dinamo u četvrtak u 21 sat gostuje kod West Hama u Londonu u sklopu posljednjeg kola grupne faze Europske lige. Pred dvoboj u Londonu situacija je, barem što se kalkulacija tiče, prilično jasna. Dinamo je siguran u drugoj rundi Konferencijske lige, za prolazak u šesnaestinu finala Europske lige dovoljan mu je i bod, a dalje može proći i ako Genk ne pobijedi Rapid na domaćem terenu.

(1.95) West Ham (3.50) Dinamo (3.90)

Kada govorimo o aktualnom stanju Dinamove momčadi tiče, tu je puno upitnika. Momčad je dotučena kiksevima u domaćim natjecanjima, a najviše bole dva posljednja maksimirska poraza. Rijeka je svladala Plave 3:1 u Kupu nakon čega je Damir Krznar podnio ostavku, a onda je Željko Kopić preuzeo ulogu vršitelja dužnosti trenera prve momčadi i doživio ne toliko rezultatski, koliko psihološki težak poraz od Hajduka u prvenstvu.

Malo tko vjeruje u pozitivan rezultat Dinama u Londonu. Iako iz Londona stižu vijesti o rezervnom sastavu koji će dočekati Modre, Čekićari su iznimno kvalitetna momčad, a te rezerve imat će veliki motiv kako bi se dokazale svojem treneru i izborile za mjesto u udarnoj momčadi.

Dinamo će igrati bez Brune Petkovića, moralno i psihički dotučen, a zbog strogih korona-mjera u Velikoj Britaniji, izostat će i uobičajena podrška Bad Blue Boysa, barem u obliku kakav bi se očekivao od atraktivnog gostovanja u Londonu da su okolnosti normalnije.

Uz sve to, Dinamo na ruku ne ide ni tradicija. Dinamo nikada u povijesti nije u službenoj utakmici svladao engleski klub na njihovom tlu, omjer Dinama na gostovanjima protiv klubova iz Liga petice je 2-10-37, uz gol-razliku 15:69. No, ako se davne 1999. mogla izboriti 'nula' protiv prvaka Europe Manchester Uniteda na Old Traffordu, zašto ne bi i večeras protiv West Hama koji igra utakmicu bez imperativa, s mislima na teškim gostovanjima kod Burnleya i Arsenala u Premier ligi...

Dinamu u korist ne ide još jedna tradicija - učinak u posljednjim utakmicama grupne faze natjecanja.

Poznato je da je Dinamo 49 godina čekao to famozno prezimljavanje u Europi, od sezone 1998./97. čekao ga je i kao sudionik grupnih faza europskih natjecanja. Zanimljivo, u oba dosadašnja prezimljavanja, 2018. pod Nenadom Bjelicom i 2020. pod Zoranom Mamićem, Dinamo je posljednje kolo grupne faze Europske lige dočekao ne samo kao sigurni putnik u iduću fazu natjecanja, već kao sigurna prvoplasirana momčad grupe.

Momčad Dinama koja je nakon 49 godina prezimila u EuropiMomčad Dinama koja je nakon 49 godina prezimila u Europi

Dinamo je u te dvije utakmice za prestiž odigrao 0:0 protiv Anderlechta na Maksimiru (2018.) i pobijedio CSKA s 3:1 (2020.), u utakmici u kojoj je Plavima 13 minuta falilo da završe grupu bez primljenog gola.

U preostalih 14 navrata igranja grupne faze natjecanja, Dinamo je šest puta posljednje kolo igrao za prestiž, ali zato jer, za razliku od ranije navedenih slučajeva, više nije mogao izboriti plasman u iduću fazu natjecanja.

U osam navrata u posljednjem kolu mogao je osigurati prolaz dalje. Niti jednom nije uspio.

Prvi put Dinamo je odlučujuću utakmicu za drugi krug Lige prvaka igrao na današnji datum, 1998. Plavi su se tada zvali Croatia, a u zadnje kolo ušli su sa sedam bodova, tri manje od vodećeg Olympiakosa. Te sezone igralo se jedno do tek dva izdanja Lige prvaka u kojem nisu sve drugoplasirane momčadi prolazile dalje, već samo dvije najbolje rangirane iz svih skupina. Dinamo je morao, stoga, osvojiti grupu, a za to je Plavima trebala 3:0 pobjeda nad grčkim prvakom. Krenulo je odlično, golom Joška Jeličića na temperaturi u debelom minusu, no Stelios Giannakopoulos u 64. je zabio za 1:1 i potvrdu prvog mjesta Olyimpakosa, a Dinamo je ostvario 'pirovo' drugo mjesto. Tada nije bilo niti nastavka natjecanja u Kupu UEFA...

Mario Tokić u duelu s igračem Olymipakosa, 1998. Mjesto radnje: Zaleđeni Maksimir (Foto: Reuters)Mario Tokić u duelu s igračem Olymipakosa, 1998. Mjesto radnje: Zaleđeni Maksimir (Foto: Reuters)

Godinu kasnije Croatia je dobro otvorila Ligu prvaka, s 'nulom' na Old Traffordu, potom je upisan nesretan poraz od Marseillea na Maksimiru (1:2), a u trećem kolu razbijen je Sturm s 3:0. U Graz se išlo 'u šoping', a doživljen je hladan tuš i 0:1 poraz. United je prolaz osigurao u idućem kolu na Maksimiru (1:2) i Dinamo je u zadnjem kolu išao na noge Marseilleu, koji je također bio sigurni putnik u drugi krug. Plavi su mogli izboriti plasman u Kup UEFA, morali su pobijediti na Velodromeu i nadati se porazu Sturma od Uniteda. Prvak Europe odradio je svoj posao, slavio je s 2:1, a Dinamo je golovima Edina Mujčina i Mihaela Mikića u dva navrata vodio, da bi u 89. Diawara pogodio za konačnih 2:2 i ponovno uskratio Dinamu plasman u euro-proljeće.

Ne vidim loptu, ali ni prezimljavanje: Stjepan Tomas i Krunoslav Jurčić u borbi za loptu s igračima Marseillea (Foto: Reuters)Ne vidim loptu, ali ni prezimljavanje: Stjepan Tomas i Krunoslav Jurčić u borbi za loptu s igračima Marseillea (Foto: Reuters)

Na iduću 'odlučujuću' utakmicu u grupnoj fazi europskog natjecanja Dinamo je morao čekati reformaciju Kupa UEFA iz turnira na ispadanje u natjecanje s grupnom fazom. U toj sezoni 2004./05., Dinamo je krenuo snažno, sa 6:1 pobjedom nad Beverenom, uslijedio je poraz od Benfice u Lisabonu i 'austrijsko-zločinačkih' 2:2 na Maksimiru protiv Heerenveena. U zadnjem kolu Dinamo je, kao i danas, bio rastrojen, išao je na noge Stuttgartu i s pobjedom bi osigurao iduću fazu natjecanja. Kada je Ivan Bošnjak u 65. zabio za 1:1, brojni navijači Dinama na stadionu u Stuttgartu povjerovali su u čudo, no Meira je zabio za konačnih 1:2 i produbio Dinamovu agoniju.

Dalibor Poldrugač pokušava zaustaviti Kevina Kuranyija (Foto: Reuters)Dalibor Poldrugač pokušava zaustaviti Kevina Kuranyija (Foto: Reuters)

U sezoni 2007/08, Dinamo je imao iznimno jaku europsku momčad koju su predvodili Luka Modrić i Mario Manžukić. U prvom kolu Kupa UEFA izbačen je Ajax i Dinamo je osigurao nastup u skupini. Na otvaranju igrom je demoliran Basel, ali je završilo 0:0. Dinamo je dobro krenuo i u Brannu, ali je izgubio 1:2. Onda je u završnici dvoboja protiv HSV-a primio dva gola na Maksimiru, da bi u zadnjem kolu Plavima trebala pobjeda od dva razlike u Rennesu. Ognjen Vukojević doveo je Dinamo u vodstvo u 56., falio je još jedan pogodak. Georg Koch u 86. je obranio penal i ostavio nadu na životu, no ista je ugašena dvije minute kasnije golom Mbije za 1:1.

Posljednje izdanje Kupa UEFA (2008./09.) Dinamo je otvorio domaćom 3:2 pobjedom nad NEC-om iz Nijmegena, uslijedio je težak 0:4 poraz od Tottenhama u Londonu, a onda i 0:1 poraz od Spartaka na hladnom Maksimiru. Dinamo je s pobjedom u zadnjem kolu nad Udineseom i dalje imao šanse za prolaz iako nije ovisio sam o sebi. Domaćini su sigurno slavili s 2:1 (Bišćan je jedini pogodak za Dinamo zabio u 93.), a već tada je bio izvjestan sukob Dinamovih navijača s još uvijek aktualnom upravom kluba.

Ante Tomić daleko od lopte i prolaza...Ante Tomić daleko od lopte i prolaza...

Iduća sezona (2009./10.) obilježila je prvo izdanje Europske lige. Dinamo je nakon pet kola imao šest bodova, koji su osvojeni na gostovanjima (Temišvar 3:0 i Anderlecht 1:0). U zadnjem kolu potrebna je bila pobjeda nad Temišvarom na praznom Maksimiru (Dinamo je bio kažnjen zbog akumuliranih izgreda navijača), no niti trijumf nije Dinamu jamčio prolaz. Osim tri boda na Maksimiru, Plavi su morali čekati pobjedu sigurnog Ajaxa protiv Anderlechta. Dinamo je izgubio 1:2, ali i da je pobijedio, ne bi prošao. Anderlecht je na Amsterdam Areni slavio 3:1.

Sammir džonom na igrača Temišvara, 2009.Sammir džonom na igrača Temišvara, 2009.

Nakon te sezone, krenuo je bojkot Dinamovih ultrasa nezadovoljnih 'privatizacijom' kluba koji je uređen kao udruga građana. Uprava kluba shvatila je da je 'vrag odnio šalu', na klupu je dovela Vahida Halilhodžića, momčad pojačala s Tonelom, Antom Rukavinom, Fatosom Bequirajem i postala je konkurentna u Europskoj ligi. Pao je Villarreal na Maksimiru (2:0), onda i Club Brugge u Bruggeu (2:0). No, što se polusezona bližila, to je popularnost 'Vahe' sve više žuljala članove uprave kluba. Dvoboj protiv PAOK-a na Maksimiru, koji je po razini stupnjeva Celzijevih podsjećao na onaj dvoboj protiv Olympiakosa 12 godina ranije, dočekan je u negativnom ozračju. Boysi nisu popustili i pokleknuli te je bojkot ostao na snazi, a uprava kluba odlučila je za 'Dinamovu utakmicu istine' podijeliti mnoštvo šalova i (ne)popularnih zimskih kapa 'Paokica'. Dimitrios Salpingidis je golom u 60. uskratio Dinamo za euro-proljeće, označio početak kraja Vahida Halilhodića, a veliki broj 'Paokica' završilo je na staroj tartan stazi Maksimira (pokoji primjerak kape i danas se može vidjeti na većim europskim utakmicama Plavih).

Uslijedile su godine kada Dinamo u zadnjem kolu nije imao niti teoretske šanse za plasman u drugu fazu natjecanja. U prvoj Ligi prvaka nakon 11 godina, Dinamo je zadnje kolo dočekao bez boda i šanse za prolaz. U zadnjem kolu na Maksimiru je pretrpljen najteži poraz, 1:7 od Lyona i postavljanje negativnog rekorda u Ligi prvaka, od nula bodova i gol-razlike -19.

Iduće sezone Dinamo zadnje kolo ponovno je dočekao s nula osvojenih bodova, ovaj puta i s nula zabijenih golova. Do 95. minute na semaforu utakmice između dva Dinama stajalo je 0:1 u korist momčadi iz Kijeva. Dinamo je na praznom, ali snijegom prošaranom Maksimiru dobio penal kojeg je realizirao Ivan Krstanović, za prvi gol u natjecanju i prekid serije od 11 uzastopnih poraza u Ligi prvaka.

Nitko ne pobjeđuje Dinamo 12 puta za redom: Krstanović slavi gol i bod protiv Dinamo Kijeva (Foto: Marko Prpić/Pixsell)Nitko ne pobjeđuje Dinamo 12 puta za redom: Krstanović slavi gol i bod protiv Dinamo Kijeva (Foto: Marko Prpić/Pixsell)

Sljedeće četiri sezone nastavile su Dinamovu europsku agoniju i igranja posljednjeg kola bez rezultatskog imperativa. Godinu kasnije u zadnjem kolu Dinamo je na Maksimiru izgubio od Ludogoretsa 1:2 i završio grupu Europske lige s jednim osvojenim bodom. U sezoni 2014/15 Dinamo je otvorio Europsku ligu uvjerljivim 5:1 trijumfom nad Astrom iz Giurgiua, uslijedila su četiri poraza i u posljednjoj utakmice show Marka Pjace i 4:3 pobjeda nad Celticom na Maksimiru nisu značili ništa, osim potvrde da bi Pjaca mogao postati jedan od najvrjednijih Dinamovih igrača ikada.

Marko Pjaca zabio je hattrick u Dinamovoj 4:3 pobjedi nad Celticom (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) Marko Pjaca zabio je hattrick u Dinamovoj 4:3 pobjedi nad Celticom (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

Uslijedile su dvije sezone u Ligi prvaka, u prvoj je Dinamo svladao Arsenal na Maksimiru s 2:1, no zabilježio je pet poraza do kraja natjecanja, uključujući i u zadnjem kolu protiv Bayerna (0:2), unatoč dobroj igri na Maksimiru. Sezona kasnije (2016./17.) bila je još poraznija. Šest utakmica, šest poraza i gol-razlika 0:15. Dinamo je nastup u Ligu prvaka zaključio 0:2 porazom od Juventusa u Torinu.

Leonardo Sigali na sve načine pokušava zaustaviti poznatog sunarodnjaka: Dinamo u Torinu nije imao šanse (Reuters)Leonardo Sigali na sve načine pokušava zaustaviti poznatog sunarodnjaka: Dinamo u Torinu nije imao šanse (Reuters)

Iduća sezona (2017/18) bila je jedina od 2003./04. u kojoj Dinamo nije igrao grupu europskih natjecanja. U palyoffu za Europsku ligu bolji je bio albanski Skenderbeu, a onda je uslijedila povijesna i u uvodu ovog teksta spomenuta sezona pod kormilom Nenada Bjelice i plasman u euro-proljeće kao prva momčad skupine.

Posljednji put kada je zadnja utakmica grupe odlučivala o putniku u iduću fazu natjecanja bilo je u sezoni 2018./19., kada je Dinamo otvorio Ligu prvaka s 4:0 pobjedom nad Atalantom. Uslijedili su gostujući 0:2 porazi od Manchester Cityja i Atalante između koji su se ugurala dva remija protiv Šahtara. Dinamu je za prolaz u zadnjem kolu trebala pobjeda nad sigurnim Manchester Cityjem, krenulo je sjajno, golom Danija Olma, no Građani su na kraju dokazali klasu i slavili s 4:1. Dinamo je ostao ne samo bez drugog kruga Lige prvaka, već i Europske lige.

Dani Olmo potvrdio je da je igrač koji ima mjesta i u Manchester Cityju (Foto: Pixsell)Dani Olmo potvrdio je da je igrač koji ima mjesta i u Manchester Cityju (Foto: Pixsell)

Dinamo u zadnjim utakmicama grupne faze natjecanja ima dvije pobjede, pet remija i čak 10 poraza, uz gol-razliku 18:35. U 11 navrata Dinamo je bio domaćin, a u šest navrata gost. Dinamo u zadnjim utakmicama nikada nije uspio ostvariti svoj cilj i osigurati drugi krug europskih natjecanja. Oba puta kada je prezimio, osigurao je drugi krug u ranijoj fazi natjecanja.

Nadamo se da danas 'pada' još jedna tradicija.

(1.95) West Ham (3.50) Dinamo (3.90)

Dinamo u zadnjim utakmicama grupne faze europskih natjecanja:

09.12.1998., Liga prvaka: Dinamo - Olimpiakos 1:1 (Dinamu za drugi krug Lige prvaka trebala pobjeda od 3:0)

02.11.1999., Liga prvaka: Marseille - Dinamo 2:2 (Dinamu je za nastavak natjecanja u Kupu UEFA trebala pobjeda)

15.12.2004., Kup UEFA: Stuttgart - Dinamo 2:1 (Dinamo je za nastavak natjecanja u Kupu UEFA trebala pobjeda)

20.12.2007., Kup UEFA: Rennes - Dinamo 1:1 (Dinamu je za nastavak natjecanja u Kupu UEFA trebala pobjeda od dva razlike)

03.12.2008., Kup UEFA: Udinese - Dinamo 2:1 (Dinamo je za nastavak natjecanja u Kupu UEFA trebala pobjeda, iako nije ovisio sam o sebi)

17.12.2009., Europska liga: Dinamo - Temišvar 1:2 (Dinamu je za nastavak natjecanja u Europskoj ligi trebala pobjeda i poraz Anderlechta u Amsterdamu)

15.12.2010., Europska liga: Dinamo - PAOK 0:1 (Dinamu je za nastavak natjecanja u Europskoj ligi trebala pobjeda)

07.12.2011., Liga prvaka: Dinamo - Lyon 1:7 (Dinamo nije imao šanse za nastavak europskih natjecanja)

04.12.2012., Liga prvaka: Dinamo - Dinamo Kijev 1:1 (Dinamo nije imao šanse za nastavak europskih natjecanja)

12.12.2013., Europska liga: Dinamo - Ludogorets 1:2 (Dinamo nije imao šanse za nastavak europskih natjecanja)

11.12.2014., Europska liga: Dinamo - Celtic 4:3 (Dinamo nije imao šanse za nastavak europskih natjecanja)

09.12.2015., Liga prvaka: Dinamo - Bayern 0:2 (Dinamo nije imao šanse za nastavak europskih natjecanja)

07.12.2016., Liga prvaka: Juventus - Dinamo 2:0 (Dinamo nije imao šanse za nastavak europskih natjecanja)

13.12.2018., Europska liga: Dinamo - Anderlecht 0:0 (Dinamo je već bio siguran osvajač skupine)

11.12.2019., Liga prvaka: Dinamo - Manchester City 1:4 (Dinamu je trebala pobjeda za nastavak natjecanja u Ligi prvaka)

12.12.2020., Europska liga: Dinamo - CSKA Moskva 3:1 (Dinamo je već bio siguran osvajač skupine)

09.12.2021., Europska liga: West Ham - Dinamo (Dinamo je siguran putnik u drugi krug Konferencijske lige, za nastavak natjecanja u Europskoj ligi potreban je bod ili ako Genk ne pobijedi Rapid)


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoEuropska ligaLiga prvakaWest Ham

Ostale Vijesti