Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Bod u Londonu Dinamu može rezultatski spasiti sezonu, ali on nije rješenje klupskih problema

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 07.12.21. | 15:35

Ako Dinamo pobijedi u preostale tri utakmice 1.HNL i izbori prezimljavanje u Europskoj ligi, konačna ocjena polusezone bit će rezultatski zadovoljavajuća. No, uzrok ove situacije pozitivni rezultati ne mogu samo tako promijeniti....

Dinamo se nalazi u jednoj od najvećih kriza u novijoj povijesti kluba. Nije toliko riječ o rezultatskoj krizi, jer, Dinamo je s utakmicom manje i dalje pri vrhu tablice i prema kladionicama još uvijek najveći favorit za titulu.

Dinamo je osigurao europsko proljeće, najmanje u Konferencijskoj ligi. Dinamo se prije svega nalazi u priličnoj moralnoj krizi.

Pod Damirom Krznarom Dinamo ove sezone nije ostvario bajne rezultate, ali je u većini utakmica ipak igrao zadovoljavajuće. Protiv Osijeka Plavi su uputili 21 udarac na suparnički gol, protiv Genka 14, Šibenika 15, a protiv Rijeke 19. Dinamo je stvarao šanse, posjedom i prigodama nadigrao suparnike, ali je na kraju sve tri maksimirske utakmice zaključio pognutih glava.

Iako nikada nije zahvalno prognozirati što bi bilo kad bi bilo i kako bi se baba zvala da se rodila kao muško, da je Dinamo pobijedio Osijek, Genk i Rijeku na Maksimiru, Damir Krznar bi vodio Dinamo na derbiju, a hrvatski prvak sigurno ne bi izgledao onako beskrvno, plaho, bezidejno i u trenucima preplašeno.

Ovdje se ne može toliko uperiti prstom u Željka Kopića, igrači Dinama nisu budale, svjesni su što se sve događalo unutar i oko kluba posljednjih mjeseci (i godina, ako ćemo preciznije), oni nisu strojevi da se samo tako mogu 'prešaltati' i na teren istrčati puni motiva i samopouzdanja. Neki od njih su očekivali odlazak iz kluba na ljeto. Na kraju nisu uspjeli ostvariti transfer, neki drugi igrači napustili su klub, a za njih nisu dovedene adekvatne zamjene. Dinamo

I najbolji trener-motivator teško bi uspio prodrmati momčad u ovakvom stanju.

"Definitivno, dajem ostavku na ovu poziciju u cilju da momčad napravi jedan pozitivan iskorak, jedan mentalni šok, on je u ovom trenutku potreban. Želim sreću novom treneru, želim sreću Dinamu", rekao je bivši trener Plavi nakon otkaza.

Na kraju je Krznar neopozivom ostavkom napravio negativan šok i prodrmao momčad u negativnom smislu, suprotno od ideje koju je imao.

"Nije nam ni toliki problem igra, nego realizacija i to jednostavno moramo riješiti. Mentalno stanje igrača mora biti na pravoj razini, pokušali smo, ali nismo uspjeli popraviti taj segment", rekao je pak Kopić nakon debija na klupi Plavih. S drugim dijelom izjave je pogodio, nije uspio popraviti mentalno stanje igrača. S prvim je promašio. Realizacija je bila Krznarov problem, ne i Kopićev. Dinamo protiv Hajduka nije stvorio praktički niti jednu šansu.

Unatoč svemu, Dinamo još uvijek ima priliku spasiti ovu polusezonu. Za to je Plavima ključna utakmica u Londonu. Ako Dinamo osvoji taj bod, osigurat će novo prezimljavanje u Europskoj ligi, treće u zadnje četiri godine. Dinamo će dodatno napuniti klupsku blagajnu (na proljeće se momčad svakako mora pojačati, no o tome ćemo više u narednim tjednima) i prije svega vratiti porušeno samopouzdanje te podignuti raspoloženje pred preostale tri prosinačke utakmice HNL-a koje su u ovom trenutku bitnije od Europe.

Dinamo ima imperativ pobjede protiv Slaven Belupa na Maksimiru, Istre 1961 na Aldo Drosini i Hrvatskog dragovoljca u Kanjčevićevoj.

S tih devet bodova i bodom protiv West Hama, Dinamo će spasiti jednu od najslabijih polusezona u novije vrijeme. U ovom trenutku je dosta teško povjerovati u takav scenarij, no, Alex Ferguson svojedobno je rekao kako je u nogometu ponekad potrebna samo jedna 'velika pobjeda' da bi se drastično promijenila situacija u klubu. U Dinamovom slučaju 'veliki bod'.

Kakav West Ham Dinamo može očekivati u četvrtak? West Ham je pobjedom nad Chelseajem skočio na četvrto mjesto ljestvice, a pred Čekićarima su dva neugodna gostovanja, prvo u nedjelju protiv Burnleya, a onda i u srijedu kod Arsenala.

Uz sve to David Moyes je nakon utakmice protiv Chelseaja ostao bez dva prvotimca, francuskog stopera Kurta Zoume i lijevog beka Bena Johnsona, a još i ranije ostao je bez stopera Angela Oghbonne. Pod upitnikom je još jedan lijevi bek, Aaron Cresswell i sasvim je izvjesno da će David Moyes protiv Dinama izvesti rezervnu momčad, budući da je West Ham sigurni prvi na ljestvici Europske lige, a pred njima su dva iznimno teška susreta u ipak bitnijoj Premier ligi.

Moguća postava West Hama protiv Dinama:

Ta postava, doduše, ne mora nužno biti dobra stvar za Dinamo. Jer, riječ je o odličnim igračima koji ove sezone nisu u prvom planu i svakako će im dvoboj protiv Dinama biti lijepa prilika da se nametnu treneru i dokažu kako imaju mjesto u udarnih 11 londonskog kluba.

Dinamu na ruku ne ide ni tradicija. Naime, Plavi su u povijesti samo jednom slavili na gostovanju kod kluba iz četiri najjače europske lige. U četvrtfinalu Kupa velesajamskih gradova 1963. pao je tada 'provincijski' Bayern Munchen (uspon bavarskog kluba kreće 1965. dolaskom Branka Zebeca i afirmacijom mladih talenata Franza Beckenbauera, Gerda Mullera i Seppa Maiera).

Posljednji bod Plavi su na gostovanju kod velike četvorke ostvarili prije 22 godine na Old Traffordu (0:0), protiv prvaka Europe, a od tada je Dinamo odigrao još 18 utakmica i svaki put upisao poraz. Ukupni omjer Dinama na gostovanjima kod klubova iz četiri najjače lige svijeta je jedna pobjeda, sedam remija i 32 poraza, uz gol-razliku 9:50

Ako toj brojidbi još dodamo učinak protiv francuskih klubova, konačni rezultat je još porazniji - dvije pobjede, 10 remija i 37 poraza. Gol-razlika? 15:69.

Sve 'miriše' na novi poraz Dinama - loše mentalno stanje momčadi, loša forma, slabi učinak protiv Engleza i klubova iz najjačih europskih liga, no, Dinamu taj osvojeni bod u Londonu može rezultatski spasiti cijelu polusezonu. Taj bod i tri pobjede protiv tri najslabije rangirane momčadi do kraja godine.

Međutim, taj bod, čak i ako do njega dođe, neće promijeniti uzrok problema i razlog ove rezultatsko-moralne krize u kojoj se hrvatski prvak nalazi. Razlog zašto je trener napustio klub pred najveći hrvatski derbi, zašto je klub prodao šest reprezentativaca, a nije doveo adekvatne zamjene, zašto klub na najvećem derbiju ne može napuniti barem jednu tribinu sa svojim navijačima, zašto se klub sprda sa svojim rivalima na društvenim mrežama, a onda se ti rivali sprdaju s Dinamom na njihovom terenu, treba tražiti na drugoj adresi.

Rezultat je prolazan, Dinamo može u Londonu osvojiti bod, a onda i pobijediti tri preostale utakmice, na zimu se dodatno pojačati i na kraju osvojiti naslov prvaka. No, za izlazak iz moralne krize i za rješavanje uzroka ove situacije nije dovoljan samo bod na Olimpijskom stadionu u Londonu...


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoWest HamEuropska ligaDamir KrznarŽeljko Kopić

Ostale Vijesti