REUTERS/Fabrizio Bensch
REUTERS/Fabrizio Bensch

Mikić za Germanijak: "Asano je odbio 720 tisuća eura godišnje u Dinamu, a Modrima sam nudio čak sedam aktualnih reprezentativaca"

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 24.11.22. | 09:10

Asano je sad junak Japana, zabio je gol za pobjedu protiv Njemačke. Bio mi je suigrač, zvao sam ga u Dinamo, međutim, zahvalio se i rekao mi da želi samo u ligu Petice i pripremati se za SP. Eto, dobro se spremio

Nakon Saudijske Arabije koja je pobijedila Argentinu 2:1, sljedeća je senzacija bio Japan. Možda ne tolika senzacija, ali svakako veliko iznenađenje. Pogotovo jer je Njemačka vodila 1:0, imala puno prilika za povećanje vodstva, a onda se u samoj završnici odigrao preokret. Najveći junak Japana zove se Takuma Asano, igrač njemačkog Bochuma koji je zabio taj drugi pogodak, za 2:1 i donio Japanu veliku radost.

Za sve teme oko japanskog nogometa nema bolje čovjeka od Mihaela Mikića. Dugo je bio tamo, igrao u Hiroshimi, upoznao igrače i običaje. A upravo mu je Asano bio suigrač u Hiroshimi. Ne samo to, nije tajna niti da je Mikić, dok je bio pomoćni trener Damira Krznara u Dinamu (sad su zajedno u Mariboru), zvao Asana u Maksimir. Bilo je to kad je Japanac lani otišao iz beogradskog Partizana, bio je slobodan igrač i u Dinamu su ga željeli dovesti. Međutim, Asano nije bio za tu opciju.

"Predložio sam tada Asana, u klubu su se složili da ga dovedemo, ali on je odbio ponudu. A ponuda je bila dobra, Dinamo mu je ponudio ugovor od 720 tisuća eura godišnje. Međutim, Asano se odmah zahvalio na ponudi i rekao da ga zanima samo neka od liga Petice, da želi opet igrati na toj razini i pripremiti se za Svjetsko prvenstvo. Tada mi je to možda zvučalo malo previše samouvjereno, ali, vidite, čovjek igra u Bochumu i odlično se pripremio za Svjetsko prvenstvo.", priča Mikić, koji je često Dinamu predlagao japanske igrače, ali nakon Miure krajem prošlog stoljeća Modri nisu doveli niti jednog.

"Još dok sam bio u Japanu, ali i nakon dolaska u Maksimir, ponudio sam Dinamu sedam aktualnih japanskih reprezentativaca! Recimo, Asana sam predlagao još ranije, dok smo igrali zajedno, prije nego što ga je prepoznao i kupio Arsenal. Zvao sam i zbog Kamade, Ita, a Dinamo je bio čak i poslao službenu ponudu Kawasakiju za Mitomu. Bio bi to dobar transfer za Japance, bio bi i dobar ugovor za njega, ali i on je odbio doći u Dinamo. Sad je u Premeirshipu, u Brightonu! Isto tako, razgovarali smo tada o dovođenju Mikija Yamanea, desnog beka, koji može igrati i stopera i više pozicija. On nije skup igrač, ne bi niti transfer iz Kawasakija bio velik, niti bi ugovor bio posebno visok, to je u rangu 400 tisuća godišnje. On je i htio doći, ali na kraju se nisu za njega odlučili, ima 28 godina i ipak nije više u dobi kad bi mogao napraviti neki transfer iz Dinama. No, problem je još jedan, a to je infrastruktura, Dinamov stadion. Japanci žele doći u Europu, znaju da Dinamo igra Ligu prvaka i da je dobar klub, ali kad vide stadion, kad vide gdje bi trebali igrati, onda više nisu toliko zagrijani za dolazak."

Dakle, neke igrače nije htio Dinamo, neki su sami odustali, a Mikić je uvjeren da je Japan tržište s kojega se isplati dovesti igrače.

"Ima tamo puno kvalitetnih i cijenom pristupačnih igrača, nisu to svote koje bacaju na koljena, a Japanci su vrlo zahvalni igrači, fizički i karakterno, a k tome su i talentirani. Kao i Skandinavci, to su igrači koji nikad neće raditi neki problem u svlačionici, koji će uvijek raditi ono što im se kaže. A da ne kažem koliki može biti marketinški doprinos, sjetite se samo kako je izgledalo kad je Miura bio u Dinamu, koliki je to odjek imalo u Japanu. Jedino, uvijek je dobro da dođu barem dvojica istovremeno, tada im je lakša prilagodba."

Mikić je nahvalio japansku reprezentaciju i izbornika kojega jako dobro poznaje,

"Hajime Moriyasu bio mi je trener pet godina u Hiroshimi, drago mi je i zbog njega i stožera, odmah sam im poslao poruke nakon pobjede nad Njemačkom. Istina, Njemačka je bila bolja, imala prilike i nakon tih 1:0, mogla je ta utakmica drugačije završiti, ali takav je nogomet, još jednom smo se uvjerili u njegovu nepredvidljivost. Naravno, sad je Japan blizu drugom krugu, Kostarika će sigurno biti šokirana nakon teškog (0:7) poraza od Španjolske, Japan je tu veliki favorit. I mislim da je jedina opasnost za Japance da Nijemci pobijede Španjolsku i da se na kraju stvori krug od tri reprezentacije sa šest bodova, u tom bi krugu onda Japan mogao ispasti. Ali, realno, mislim da će pobjeda nad Kostarikom ipak donijeti osminu finala. Uostalom, bili su Japanci i prije četiri godine u drugom krugu, bili su i blizu četvrtfinalu, imali su Belgiju pred kapitulacijom, tako da to i nije neko veliko iznenađenje."

Najvažnija stvar u japanskom nogometu, ali i društvu je sustav. Izbornik Moriyasu ima potpuno povjerenje svih, nitko mu se ne petlja u posao.

"Njegov izbor igrača nitko ne propituje. Recimo, Asano je nekoliko mjeseci zbog ozljede bio izvan terena, nije puno igrao, ali izbornik ga je pozvao. I nitko nije radio problem zašto je zvao igrača koji ne igra, koji nije u formi. On je znao zašto ga zove, on je taj koji bria igrače i pokazalo se da je bio u pravu. U Japanu je sustav najvažniji, svi u njemu rade ono za što su zaduženi i rezultati moraju doći. Vjerujem da će biti još i bolji, da pobjeda nad Njemačkom nije kraj." zaključio je Mikić.



Tagovi

Takuma AsanoMihael Mikićjapanska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Njemačka nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti