REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Imamo novu senzaciju: Ponosni Japanci u osam minuta režirali preokret i šokirali Nijemce

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 23.11.22. | 15:46

Nijemci nisu uspjeli zabiti iz nekoliko sjajnih prilika pa su na koncu potpisali poraz

Nešto od slavne japanske časti i ponosa vidjeli smo danas u Ar-Rayyanu. Nakon početnih 45 minuta Nijemci su Japance sasvim nadigrali i poslali ih malodušne u svlačionicu. Tih 1:0 Nijemaca je čak bila uvreda za utakmicu u kojoj su Flickovi igrači dominirali. A onda je proradio karakter Japanaca koji su u osam minuta drugog dijela preokrenuli utakmicu i s 2:1 potpisali drugu najveću senzaciju Mundijala, nakon pobjede Saudijaca protiv Argentine.

Krenuli su Japanci kao navijeni u utakmicu, čak su i prvi uspjeli otključati bravu na stadionu Khalifa International kada je u osmoj minuti Maeda pospremio asist Ita. Veselje, međutim, nije bilo dugog vijeka – VAR je označio zaleđe.

Sve nakon toga ili barem većina zbivanja na terenu pripala je Nijemcima u prvom dijelu. Uzvratili su izabranici Hansija Flicka kombinatorikom i superiornim fizikalijama i ubrzo su se dobre prilike krenule redati pred golom Japana kao na pokretnoj traci.

U jednom trenutku utakmice je posjed lopte čak bio 80 posto na strani Nijemaca što dovoljno govori o nadmoći Elfa.

Na pogodak su, međutim, njemački nogometaši trebali pričekati sve do 33. minute. Prije toga je Kimmich majstorski uposlio Rauma kojeg u kaznenom prostoru ruši vratar Gonda, a u sigurnog realizatora prometnuo se Gündogan.

Do kraja poluvremena još je Havertz zabio na Gnabryjevo dodavanje, no ubrzo je gol poništen zbog zaleđa.

Kada se sve zbrojilo nakon uvodnih 45 minuta, Japanci su mogli biti itekako zadovoljni s minusom od jednog pogotka jer nisu pokazali gotovo ništa na katarskoj premijeri. Nijemci su pak bili suviše neprecizni pred suparničkim vratima i zbog toga su na poluvrijeme otišli frustrirano jer nisu uspjeli ogled prelomiti već u prvom dijelu.

Slična priča odvijala se i u drugom dijelu – Nijemci su kombinirali, a Japanci čekali u čvrstom bloku. S tim da u Njiemci i dalje muku mučili s nepreciznošću. Tako je u 60. minuti Gündogan, nakon kombinacije s Musialom, uzdrmao vratnicu.

Deset minuta kasnije su njemački igrači naredali četiri prilike u jednoj akciji, od čega je Gnabry uskočio praktički u ulogu monopolista pa iz tri pokušaja nije uspio svladati Gondu, da bi japanski vratar i četvrti put zaustavio pokušaj Nijemaca i to Musialin.

I onda kada nisu uspjeli zabiti, tvrdoglavi i ponosni Japanci su ih dva puta kontrirali i preokrenuli susret. I to u samo osam minuta.

Samo četiri minute nakon što je ušao u igru Ritsu Doan je iskoristio poklon njemačke obrane i zabio za 1:1.

U 83. minuti je Itakura odaslao dugu loptu sa svoje polovice preko uspavane obrane Nijemaca, Takumi Asana je pobjegao Schlotterbecku pa onda iz malog kuta zavukao bombu „kroz uši Neuera“, pod gredu, za nevjerojatnih 2:1 Japana.

Imali su Nijemci nekoliko prilika do kraja, no ostali su kratkih rukava.

Njemačka – Japan 1:2.

Ar-Rayyan. Stadion: Khalifa Inetrnational.

Sudac: Ivan Arcides Barton Cisneros (Salvador).

Strijelci: 1:0 Gundogan (33., 11m), 1:1 Doan (75.), 1:2 Asano (83., Itakura).

Žuti kartoni: /.

Crveni kartoni: /.

Njemačka (4-2-3-1): Neuer - Schlotterbeck, Süle, Rüdiger, Raum - Kimmich, Gündoğan (od 67. Goretzka) - Gnabry (od 90. Moukoko), Müller (od 67. Hofmann), Musiala (od 79. Götze) - Havertz (od 79. Fullkrug)

 Japan (4-2-3-1): Gonda - Sakai (od 75. Minamino), Itakura, Yoshida, Ito, Nagatomo (od 57. Mitoma) - Endo, Tanaka (od 71. Doan) - Kubo (od 46. Tomiyasu), Kamada, Maeda (od 57. Asano)



Tagovi

Katar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Njemačka nogometna reprezentacijajapanska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti