Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Pletikosa za Germanijak: “I danas pamtim ono navijanje i suzu u oku prerano otišlog Cice”

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 13.06.24. | 08:00

Na današnji dan prije točno 18 godina Hrvatska je otvorila SP upravo na stadionu gdje ćemo u subotu otvoriti Euro sa Španjolskom a detalje utakmice s Brazilom za Germanijak se prisjetio Stipe Pletikosa.

Bile su to scene za pamćenje. One koje zauvijek ostanu u nama, u našim sjećanjima i koje te ispunjavaju ponosom. Bilo je to 13. lipnja 2006. Dakle, na današnji dan prije 18 godina.

“Meine Damen und Herren, die nationalhymne Kroatiens...” znak je bio da krene jedno kolektivno ludilo, jedna energija s tribina gdje je pedesetak tisuća hrvatskih grla pjevalo kao jedno.

Prvi u redu Srna. Pomalo zbunjeno pogledava oko sebe dok se s tribine ori vjerojatno najveći zbor u povijesti izvođenja “Lijepe naše”. Do njega Klasnić, pa Robert Kovač, Niko Kranjčar... Potom scena nekog momka s tribina da bi kadar stao na Cici Kranjčaru koji stoji uz klupu sa suzom u očima.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Sjećam se nevjerojatnog navijanja kroz cijelu utakmicu, a vjerojatno najupečatljiviji trenutak bilo je izvođenje hrvatske himne, i one suze meni predragog i prerano otišlog Cice Kranjčara, koje su vjerojatno svima prva asocijacija na tu utakmicu”, priča nam 18 godina kasnije Stipe Pletikosa. I on ima svoju sekvencu u toj nezaboravnoj sceni. Stoji Plete između Dade Prše i kapetana Nike Kovača. Ruka je na srcu a pogled prema nebu kojem je najbliži na stadionu momak sa šalom “Makarska rivijera”...


“To je bio nezaboravan trenutak, ne samo nogometni već i životni, nešto što te oplemenjuje i izgrađuje kao čovjeka. Osjećali smo to već u hotelu, i onda energija, tenzije i emocije samo rastu kako dolazite autobusom na stadion, i onda kada vidite te ljude i njihovu strast, preuzme vas jedan neopisiv ponos. Rekao bih da je to jedno duhovno iskustvo, apstraktno, i da to stvara još veći motiv jer u tom trenutku razumiješ da se ne radi samo o nogometu i sportu već nečemu puno većemu, društveno važnome”, naglašava Stipe Pletikosa koji priznaje kako se često sjeti tog trenutka.

“Zbog toga evo i danas, gotovo 20 godina kasnije, još uvijek pričamo o toj utakmici, i svi koji smo bili svjedoci, bilo kao igrači, novinari ili navijači, s ponosom prepričavamo taj dan, bez obzira na to što smo u konačnici izgubili od Brazila. Priznajem da me i sada trnci prolaze kada se sjetim te utakmice i zbog toga sam još uzbuđeniji zbog onoga što nas čeka u subotu”.

Pletikosa je direktor reprezentacije. Prisutan na svakom koraku, svima na raspolaganju. Ne znamo vodi li ovakve razgovore s igračima, ali možda bi trebao. Jer nismo sigurni da baš svi shvaćaju što ih ove subote čeka na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Kakvo će pozitivno ludilo kreirati stotinjak tisuća navijača na ulicama njemačke metropole te više od polovice njih koji pronađu svoj put do tribina samog stadiona. Pitamo ga kakvu bi Pletikosa poslao poruku igračima koji će biti na travnjaku ove subote.

“Pa prije svega da uživaju u tom trenutku. Bez obzira na velike karijere koje su ostvarili naši igrači, igrati prvu utakmicu Eura protiv velike Španjolske, u Berlinu pred najvjerojatnije rekordnim brojem hrvatskih navijača na jednoj utakmici u inozemstvu, to je privilegija kakva se rijetko pruža”, naglasit će Plete i dodati kako je siguran da će ovu utakmicu pamtiti za cijeli život.

“Zbog atmosfere i podrške koju će ova sjajna generacija imati, a koju je zaslužila svojim rezultatima i pristupom”.

Izbornik, stručni stožer i svi ostali involvirani u rad reprezentacije zaduženi su da potpuni fokus bude na utakmicu i ono što ih čeka na travnjaku.

“A tamo nas čeka odličan protivnik. Navijači će nam biti velika podrška, ali mi moramo biti pravi, fokusirani, koncentrirani i kompaktni. Srećom, ova ekipa ima dovoljno iskustva da ima upravo takav pristup, a taj mir i koncentraciju promovira i nameće i stručni stožer na čelu s izbornikom Dalićem”, rekao je naš sugovornik poželjevši svojim nasljednicima da naprave korak više, da odu dalje...

“Igračima od srca želim da dožive jednako nezaboravno iskustvo što se tiče atmosfere, ali i da to oplemene pozitivnim rezultatom, što mi tada nismo uspjeli, premda smo odigrali jednu vrlo dobru utakmicu protiv ekipe koja je imala Ronalda, Ronaldinha, Adriana, Robinha, Roberta Carlosa...”, završio je Stipe Pletikosa.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaEuro 2024VatreniStipe PletikosaCico Kranjčar

Ostale Vijesti