Boris Scitar/PIXSELL
Boris Scitar/PIXSELL

Okupili se Kauboji pred Nizozemsku! Perkovac: "Cindrić je otkazao reprezentaciju zbog terapije", Matošević: "Ne želimo lutati s vratarima"

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 06.03.23. | 12:51

Novi izbornik spreman je za debije s reprezentacijom

Hrvatsku rukometnu reprezentaciju čekaju dva kvalifikacijska susreta za Europsko prvenstvo 2024. godine protiv Nizozemske koji će se igrati 8. ožujka u Eindhovenu i 12. ožujka u Osijeku. Pred njih se naša reprezentacija okupila u zagrebačkom Westinu, simbolično u dvorani Uvertira, s novim izbornikom Goranom Perkovcem i njegovim suradnikom, trenerom vratara, Valterom Matoševićem, a s njima su bili i povratnici u redove Kauboja Luka Stepančić i Manuel Štrlek.

Kakva je situacija s ozljedama?

"Imam osjećaj da su dečki nabrijani, da ćemo dati sve od sebe, da je ozračje kompletno pozitivno, da se nešto očekuje od ove reprezentacije. Drago mi je da smo neke igrače vratili u reprezentaciju, mislim da će nam puno značiti. Najveća novost je da je Cindrić otkazao reprezentaciju zbog antibiotske terapije na kojoj je već tjedan dana i zbog koje ne može igrati. Ovo će biti reprezentacija s malim izmjenama u narednom vremenu. Nadam se da ću moći donijeti neke lijepe stvari jer vidim da se očekuje nešto od ove reprezentacije", rekao je Perkovac.

"Imamo Kuzmanovića, Šunjića i Šegu. Dva iskusna i jednog mladog perspektivnog. Trebamo stabilizirati tu vratarsku poziciju jer smo malo lutali. Nadam se da će se to posložiti i da će oni dobiti support u narednim utakmicama", rekao je legendarni Matošević.

"Sretan sam što sam tu. Srijeda nam je svima u glavi. Imamo samo jedan dan i već putujemo, sretan sam i uzbuđen što sam opet tu. Rekao sam izborniku da ću pomoći koliko god mogu", kazao je Stepančić.

"Drago mi je da sam opet tu. S izbornikom sam se u pet minuta sve dogovorio i riješio probleme. Hrvatski rukomet i reprezentacija su mi puno dali, ta ljubav nikada nije bila upitna", rekao je Štrlek.

Puno je novih igrača, što možemo očekivati?

"Nadam se da će ovo biti posljednje velike promjene. Svi oni znaju kako se igra rukomet, moramo samo napraviti neke promjene u nijansama. Morat ćemo spriječiti brzu igru Nizozemske, kontre, polukontre, ako to uspijemo siguran sam da ćemo pobijediti. Nemamo puno mogućnosti izmišljanja oko obrane. Vrlo bih rado igrao 3-2-1, mislim da imamo potencijal za to, ali sada je najlakše igrati 5-1 i 6-0 jer smo to navikli. Ako bude trebalo igrati presing igrat ćemo i to. Najbitnije je da dobijemo tu utakmicu. Oni su već izgubili jednu utakmicu od Grčke, tako da je velika šansa da mi idemo kao broj jedan, ali najbitnije je da uopće odemo na taj Euro", rekao je Perkovac i dodao:

"Njihova sedmorka najjača je stalna, imaju dosta dobrih igrača, nemaju širinu kao mi, ali nisu džabe tu gdje jesu. Igraju možda i najbrži rukomet, svi su niski rastom, jure po terenu, a naš cilj je da oni završavaju svoje napade na devet metara jer to nije njihova kvaliteta, nego prolazak 1 na 1, brzi centar. Mi smo bolja ekipa od njih."

"Mora se znati tko je mlađi, a tko stariji, ta hijerarhija, ali igrat će onaj tko je bolji ili onaj tko doprinosi karakterom i stavom i odnosom prema reprezentaciji. ČAk mislim da ne pobjeđuju oni s najboljim igračima nego oni koji su spremni dati sve od sebe do kraja. Ti naši momci dolaze s pozitivnim odnosom."

"Teško mi je komentirati što je bilo, rekla-kazala, nisam bio tu. Najviše volim u četiri oka popričati s igračima. Iskliznuća neće biti, ne dozvoljavam to. Onaj tko to može pratiti tu, bit će tu, onaj tko ne, neće, makar potjerao pola reprezentacije. Reprezentacija je svetinja. Domagoj, Broz i Šego su imali malo kasnije letove, ali ništa neobično. Svi su se odazvali na vrijeme."

"Šipić me nažalost nazvao i rekao da ima malu rupturu, to je veliki gubitak, kao i Cindrić. Fale nam i Jaganjac i Cindrić, ali ja nisam tip koji se žali. Ja sam sto posto siguran da ti momci imaju znanja i želje."

Malo je vremena.

"Sigurno je Nizozemska tu u prednosti, funkcioniraju praktički zatvorenih očiju, već godinama uvijek igraju isti."

"Ovi momci zaslužuju imati pune dvorane i veliku podršku, drago mi je stoga da ćemo imati veliku podršku u Gradskom vrtu, to su moji Slavonci, ali siguran sam da bismo imali takvu podršku gdje god da jesmo."

Golmani?

"Svi će dobiti šansu, čak ćemo i proširiti taj roster, ali ćemo razmišljati još i razgovarati s izbornikom o tome. Pešić fali, možda još netko... Mandić, možda još netko ispliva. U svakom slučaju želimo da se ta situacija stabilizira", rekao je Valter i dodao:

"Bit će mi lakše ovdje btii samo trener golmana, nego u klubu."

Uskočio je izbornik.

"Puno se pričan o našim vratarima, ali moramo biti pošteni i reći da nam obrana nije bila na visokom nivou. Mi kvalitete u golmanima imamo. Mi im moramo pomoći da se razviju."

Luka Stepančić je neki dan zabio četiri gola što je lijepo s obzirom na povratak nakon dugo vremena.

"Dugo sam već u trenažnom procesu, ali donijeli smo odluku da s utakmicama krenem tek u drugom dijelu sezone. U srijedu sam odigrao gotovo cijelu utakmicu u Ligi prvaka, treba mi još utakmica, ali iz dana u dan mi se pokazuje da se isplati što sam radio zadnje dvije godine. Puno mi u tome znači i poziv izbornika. Čast je i zadovoljstvo uvijek biti tu."

Možeš pola sata u komadu?

"Ako bude trebalo, moći ću. Kad su kockice na nama posebno je."

Štrlek je govorio o konkurenciji u reprezentaciji:

"Siguran sam da tko god bude igrao da će dati svoj maksimum, imamo različite tipove igrača i mislim da će izbornik dobro znati mijenjati tko bude trebao biti na terenu."

Veszprem je malo u krizi, ali Štrleka to ne brine.

"Mislim da sam dovoljno iskusan, da ne bi trebalo ostavljati puno traga na mene ta mala kriza u klubu, ali siguran sam da ćemo i iz toga izaći."

Posljednja utakmica s Nizozemskom bila je podjela bodova.

"Oni su u strašnom rastu što se rukometa tiče, neće biti lako nama niti nikome s njima. Mislim da smo mi kvalitetniji i da ih možemo dobiti u obje utakmice."

REPREZENTACIJA HRVATSKE:

Marin Šego (Goppingen), Mate Šunjić (Ivry), Dominik Kuzmanović (Nexe), Manuel Štrlek (Vezsprem), David Mandić (Melsungen), Marin Jelinić (Nexe), Josip Šarac (Goppingen), Zvonimir Srna (PPD Zagreb), Tin Lučin (Wisla Plock), Domagoj Duvnjak (Kiel), Luka Cindrić (Barcelona), Igor Karačić (Kielce), Luka Lovre Klarica (PPD Zagreb), Luka Stepančić (Pick Szeged), Mateo Maraš (Tatabanya), Filip Glavaš (Trebnje), Mario Šoštarić (Pick Szeged), Veron Načinović (Montpellier), Ilija Brozović (Hannover), Nikola Grahovac (PPD Zagreb)


Tagovi

Goran Perkovachrvatska rukometna reprezentacijaLuka Stepančić

Ostale Vijesti