Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Dan odluke u Szegedu: Hrvati jurišaju na Ukrajince, pa čekaju Francuze i Srbe

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 17.01.22. | 09:31

Posljednju utakmicu prvog kruga Europskog prvenstva naši igraju od 18 sati u Pick Areni.

Računica je jasna, Hrvatska mora pobijediti Ukrajinu danas od 18 sati te čekati ishod dvoboja Francuske i Srbije (20.30) u kojem će se potvrditi putnici u drugi krug natjecanja na Europskom prvenstvu. Po prognozama i kvaliteti prva dva mjesta skupine C trebala bi pripasti Francuskoj i Hrvatskoj, ali nitko ne može sa sigurnošću jamčiti takav rasplet.

Naši rukometaši se moraju usredotočiti na jedino što mogu kontrolirati, moraju razmišljati samo i isključivo o Ukrajincima koji su bez šanse za prolazak dale. Izgubili su, i to uvjerljivo, obje utakmice, Srbija ih je nadigrala s 31:23, Francuska još više 36:23. Naravno, ne očekujemo da će se predati i olakšati nam put do pobjede, dapače, Hrvatska mora na terenu potvrditi da je favorit.

„Nas će se pitati neke stvari, moramo postaviti čvrstu obranu i pokušati postići što više lakih golova kako bi izbjegli borbu s njihovim teškašima u obrani. Važno je da budemo motivirani kao u prve dvije utakmice“, poručio je izbornik Hrvoje Horvat.

Na njegovu žalost o Ukrajincima nije stigao razmišljati koliko bi htio jer su mu druge brige na pameti. Halil Jaganjac je noć sa subote na nedjelju proveo u bolnici zbog sumnje na potres mozga, tek će danas biti poznato hoće li igrati. Marin Šipić i Ante Gadža su preskočili trening u nedjelju poslijepodne jer se nisu osjećali najbolje, mada su im testovi na koronavirus napravljeni jučer ujutro bili negativni. Međutim, situacija s virusom se mijenja iz sata u sat, današnji će dan donijeti novu neizvjesnost i tek ćemo poslijepodne znati tko će istrčati na teren protiv Ukrajine.

Recept za pobjedu je jasan, čvrsta obrana i tranzicija u kojoj spori Ukrajinci imaju dosta problema. Hrvatska je u prve dvije utakmice igrala obranu na visokoj razini, naročito protiv Srbije, s tim da učinak vratara nije bio značajan. Kostur momčadi današnjih protivnika čine igrači Motora iz Zaporožja, najopasniji su vanjski pucači Horiha i Doncov, a na crti je snažni Ilčenko s kojim će dosta posla imati naši specijalisti za obranu Željko Musa i Jakov Gojun. Imaju Ukrajinci i dobrog vratara, kapetana momčadi Genadija Komoka. Na klupi Ukrajine je njemački stručnjak Michael Biegler, nekad je bio izbornikom Poljske.

„Nama je svaka utakmica prilika za učenje od boljih, imamo momčad koja je u stvaranju i jedva smo izborili plasman na Euro. Puno je mladih igrača u reprezentaciji, treba nam vremena i utakmica protiv boljih protivnika. Hrvatska je sigurno jedan od njih, unatoč velikim problemima i na ovom je prvenstvu pokazala da spada u vrh europskog rukometa“, rekao je 60-godišnji Nijemac.

Ne gaje Ukrajinci iluzije da mogu iznenaditi Hrvatsku, ali svako će opuštanje kazniti. Znaju to naši rukometaši, pobjedom nad Srbijom pokazali su da zaslužuju plasman u drugi krug bez obzira u kakvoj postavi igrali. Pobjeda je imperativ, nakon toga možemo gledati dvoboj Francuske i Srbije. A tek večeras, bude li sve po očekivanjima, razmišljati o idućem krugu i protivnicima koji nas tamo čekaju.


Tagovi

rukomethrvatska rukometna reprezentacijaEHFEUROHrvoje HorvatHrvatskaUkrajina

Ostale Vijesti