Čupić uoči Final Foura: „Možda smo na papiru autsajderi, ali želim finale protiv svojeg Kielca“

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 01.06.19. | 09:21

Metkovac u lovu na treći naslov prvaka Europe.

 

 

 

 

 

 

 

Ivan Čupić igra svoj sedmi Final Four rukometne Lige prvaka, treći s Vardarom, a ukupno peti u nizu, ako pridodamo dva s Kielcem prije dolaska u Makedoniju. U ekskluzivnom intervju za Germanijak, osvrnuo se na očekivanja na smotri najboljih momčadi Europe i polufinale protiv favorizirane Barcelone.

ODIGRAJ >>> Barcelona - Vardar

„Puno puta sam bio u Kolnu i nije fraza kad kažem da tamo nema favorita, ali ruku na srce Barca je cijelu ovu sezonu pokazala da igra odličan rukomet, da je u vrhu. Kroz skupinu je dokazala da je dominantna, ali mi smo imali desetak dana da se spremimo i analiziramo ju što bolje možemo.  Ulazimo u ovu utakmicu kao autsajderi, ali jedna je utakmica i svašta može biti, kažem, svjesni smo da je Barca na papiru u prednosti, ali ponavljam, u jednoj utakmici je sve moguće“, rekao je bivši rukometni reprezentativac Hrvatske Ivan Čupić za Germanijak.

ODIGRAJ >>> Veszprem - Kielce

Kolika je otegotna okolnost po Barcelonu manjak konkurencije u Španjolskoj? Što praktično ozbiljne utakmice igra samo u Ligi prvaka.

„Sve to su prednosti i mane. Imali su vremena odmoriti se i pripremiti za završni turnir, a ako izgube imat će alibi da im nedostaje kvalitetna liga. Može se reći da je to neka vrsta dvosjeklog mača, ali ponavljam, kad dođeš na završni turnir, sve živo se zaboravlja. Koncentriraš se samo na subotu, na utakmicu koja ti daje puno ili ništa. Te su utakmice teške, neizvjesne, nisu možda lijepe za gledati, pune su borbe, žara, taktike.  Jedna lopta, jedna obrana golmana, neka sudačka dvojbena odluka, sve to može utjecati na rasplet.“

„Oba polufinala se praktično igraju kao da su finala, tvrdo teško, znaš da ti ta utakmica puno daje. Eventualnim ulaskom u finale, nema puno vremena za pripremu, za odmor, tako da u subotu probaš dati sve da izboriš finale, a nedjelja je više stvar motiva, dnevne forme, koliko se uspiješ regenerirati. Generalno oba polufinala su kao finale, jer se teži u subotu ući spremno, da su svi zdravi, taktički pripremljeni, a za finale se skupi i proba odigrati što se bolje može. Sigurno i mi i Barca na to finale gledamo kao da je naše, laički rečeno subota je borba na život ili smrt, ili jesi ili nisi, tako ćemo se i postaviti. Treba nam najbolja utakmica sezone, da ne pričam obrana i napad, tranzicija i golman, da bi pobijedili moćnu Barcu, ali vjerujem da je na jednu utakmicu sve moguće“ smatra legendarno desno krilo.

Osvrnuo se i na četvrtfinale protiv Pick Segeda, gdje su nakon uvjerljive pobjede u uzvratu morali spašavati veliku prednost.

„Kontrolirali smo utakmice, zadnjih 10 minuta nam se otvorilo, oni su upali u crnu rupu, a mi smo to iskoristili da napravimo prednost. Prvo poluvrijeme nam je bilo najlošije ove sezone u Ligi prvaka, nismo bili u utakmici, kao da smo cijelo vrijeme igrali sa semaforom i nismo bili na terenu. Na poluvremenu smo se sabrali i znali smo da s kvalitetnim poluvremenom odlazimo na završni turnir“.

Ovo je možda zadnja godina jakog Vardara. Ako se tijekom ljeta ne izrodi neki investitor, za očekivati je raspad šampionske momčadi. Brojni igrači su već na odlasku, kakva je situacija s tobom?

„Iskreno, imali smo neke ideje, ponude, svatko od nas je u tom trenutku tražio neki klub, ali smo dobili neke informacije, što ćemo više znati nakon Kolna, da možda ipak ostaje sve to na nivou, koji bi bio dobar ne samo za balkanske, već i za europske uvjete. Sigurno da ova situacija od prije mjesec dana nikome nije dobro legla, ali dobro, stabiliziralo se, pozitiva je oko kluba i u gradu. Nikome nije u interesu, cijeloj našoj regiji, da projekt propadne, ali uvjeren sam da će Vardar i dogodine imati dobru ekipu. Sigurno ostajem u Skopju još godinu dana“.

U drugom polufinalu sastaju se Vesprem i Kielce, tvoja prognoza za tu utakmicu?

„Vesprem se drugi dio sezone s novim trenerom dosta digao, imaju odličnu obranu i golmane, u fazi napada imaju dosta prostora za rotaciju. Kielce je cijelu sezonu igralo dole, gore u Ligi prvaka, sve do utakmice s Parizom gdje su favorita za osvajanje pobijedili 10 razlike. Nemaju dugu klupu, bore se s povredama i nedostatcima, ali su pokazali karakter i ne boje se nikoga. Sigurno će biti dobro polufinale. Teško mi je nešto prognozirati, ali pošto sam bio četiri godine u Kielcu, volim taj klub i grad koji je dao puno meni i mojoj obitelji, volio bi da oni prođu u finale“.

Spomenuo si ispadanje PSG-a, uz sav uložen novac ne mogu do naslova najbolje momčadi Europe. Ove sezone su i bez finalnog turnira.

„Favoriti uvijek postoje i puno se piše o formi kako tko igra, ali uvijek sam govorio da je puno teže otići na završnicu, nego osvojiti. Tamo je svašta moguće, dnevna forma, jedna utakmica, dobar dan golmana i možeš isplivat, ali doći među četiri je najteže. Pariz se bez poraza prošetao do 01.05. i utakmice protiv Kielcea, gdje su prvo poluvrijeme odigrali loše, drugo dobro u gol, dva, što nije lako u toj dvorani i atmosferi. Ali eto, jedno loše poluvrijeme ti pokvari cijelu sezonu.  No, kako je Kielce odigralo te dvije utakmice, ne može se reći da su nezasluženo prošli dalje“.

Za kraj se osvrnuo i na reprezentaciju, na perspektivu hrvatskog rukometa.

„Navijam za reprezentaciju isto kao što sam i navijao prije nego što sam bio unutra. Zadnje prvenstvo je bilo dobrih i loših stvari, kao uvijek kod nas, ne samo u rukometu, već u svakom sportu. Jedna nova Hrvatska, s mlađim igračima. Postoje neki igrači koji sada moraju preuzeti odgovornost i koji trebaju nositi igru. Igraju u dobrim, velikim klubovima, tamo preuzimaju odgovornosti i to trebaju prenijeti na reprezentaciju. Možda po imenima nismo među dva, tri u Europi, ali imamo interesantnih mladih igrača,novu klapu mladog vala, što je dobro i pozitivno. Zadnja dva, tri natjecanja nisu bila na nivou, pošto se nije uzela medalja, ali nova je generacija, promijenili su se treneri i tih par pod navodnike lošijih natjecanja će potaknuti da budu bolji, homogeniziraniji i da se kroz predstojeća natjecanja proba napraviti nešto veliko. A to je, da imamo kontinuitet, da smo među ekipama koje mogu ući u borbu za medalje i da napokon budemo kompletni, što na zadnjim prvenstvima nije bio slučaj“.

Slobodno vrijeme za Ivana Čupića nepoznat je pojam, osim rukometnih obaveza, ima i one bitnije, a to je obitelj. Sa suprugom Nerom ima četiri kćerke…

„Slobodnog vremena imam samo kada odem na Repić na more, kada su tu bake i tada eventualno žena i ja nađemo malo vremena za sebe, ali generalno četiri kćerke tempiraju vrijeme. Bitno je da su svi živi i zdravi, da dobro guraju u školi i vrtiću, a svake godine čekamo more i tu se malo ispucamo i napunimo energiju za ono što nas čeka preko godine“,  zaključio je.

Razgovarao: Mario Nikolić

(foto: Reuters)

 


Tagovi

EHF Liga prvakaIvan Čupićizdvajamo

Ostale Vijesti