Znate li gdje su završile bivše velike nade Football managera?

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 06.11.17. | 19:25

Zapitate li se ikad što se dogodilo s Maksimom Cigalkom, Cernom Sambom, Freddyjem Aduom, Kerlonom...

Ovi igrači imali su isti potencijal kao Messi, Ibra i Ronaldo, ako ne i veći, ali nisu ga uspjeli ostvariti. Virtualni menadžeri će se sigurno sjetiti igrača poput Cherna Sambe, Maksima Cigalka i Kima Kalstroma, koji su žariri i palili verzijama Football Managera u proteklih desetak godina, ali nikad nisu realizirali taj potencijal. Znate li gdje su sad?

MAKSIM CIGALKO

Bjeloruski napadač ikona je ove igre, svi koji su je igrali početkom tisućljeća znaju za njega. Čovjek je bio novi Ronaldo prema Football manageru, svi koji su imali imalo osjećaja za biznis su ga dovodili u svoju momčad jer je bio garancija naslova, ali zapravo, riječ je o više nego prosječnom nogometašu. To odlično potvrđuje činjenica kako mu je status među obožavateljima ove igre prvi unos na stranici na Wikipediji. Cigalko ili Tsigalko, kako je poznatiji, odigrao je tek dvije utakmice za bjelorsusku reprezentaciju, osvojio je jedno bjelorusko prvenstvo i kup i to je sve od njega. Nakon Dinamo Minska igrao je za niz nišerazrednih klubova, a karijeru je završio u Savit Mogilevu 2008. godine.

CERNO SAMBA

Još jedna FM-ova kriva procjena, bio je zvijezda tadašnjeg Championship managera 01/02., igrao je za Millwall pa ga se moglo dovesti vrlo povoljno pa je bio još privlačniji virtualnim trenerima. Na menadžeru bi izrastao u najboljeg napadača engleske reprezentacije u povijesti, ali u stvarnom životu odigrao je tek nekoliko utakmica za mlađe uzraste. Igrao je još u Španjolskoj, Finskoj i Grčkoj, ali najveći uspjeh u karijeri ostalo mu je pojavljivanje u televizijskoj reklami za FM. Ne igra nogomet od 2015. godine.

VITALIJ KUTUZOV

Na Championship manageru 2001. godine imao je u ugovoru dogovoren prelazak u Milan i na koncu prve sezone bi vam se pojavio u momčadi. Pretvorio bi se najprije u zlatnu zamjenu, igrača koji bi zabio svaki put kad uđe u igru, a s vremenom bi zamijenio Ruija Costu na mjestu polušpice. Ne biste se ni okrenuli, a za njega bi se tukli najbolji svjetski klubovi. No istina je u ovom slučaju bila daleko. Zapravo je za Milan odigrao samo dvije utakmice, a kasnije je igrao u Parmi, Sampdoriji i Bariju u kojem je 2012. godine završio karijeru.

ZDRAVKO KUZMANOVIĆ

Srpski internacionalac u Football Manageru 2009. bi izrastao u najboljeg veznjaka u nogometu. Iako je zapravo igrao za Fiorentinu, Inter, Stuttgart te Basel, nije baš potvrdio kvalitetu koju mu je prorekla igra. Trenutačno ima 30 godina i je još aktivan u matičnom Baselu, u kojem je započeo karijeru, ali do ovog razdoblja njegove karijere na menadžeru njegova je karijera mnogo impresivnije izgledala.

KIM KALLSTROM

Na CM-u 2001/02. igrao je u švedskom Hackenu i mogli ste ga dobiti za siću, a on bi se pretvorio u najmanju ruku u novog Zinedinea Zidanea. Za razliku od Cigalka i Sambe, on je postao relativno poznat za svoje karijere jer je igrao za Lyon, moskovski Spartak, Arsenal i švedsku reprezentaciju, ali nije došao ni blizu statusa koji mu je proricao FM. Danas, s 35 na leđima, još uvijek je aktivan i igra za Djurgarden u švedskoj ligi.

KEIRRISON

U srpnju 2009. godine Keirrison stigao je u Barcelonu, a tadašnji trener Pep Guardiola odmah ga je priključio prvoj momčadi, iako je relativno nepoznatom Brazilcu tad bilo tek 19. Neobjašnjiv potez inače lucidnog trenera, ali dobro je poznato kako Pep voli odigrati sezonu na menadžeru pa je valjda dao malom priliku zbog ocjena na igri. A one su bile impresivne. No u stvarnom svijetu, ni izbilza točne jer je Keirrison ubrzo posuđen Benfici iz koje je prešao u Fiorentinu, a u oba kluba bio je jednako neupsješan kao u Barci te se vratio u Brazil gdje i danas, u 28. godini, igra za matičnu Coritibu.

FREDDY ADU

Bio je vjerojatno najveći FM potencijal, ali igrač koji bi se u virtualnom nogometu pretvorio u novog Pelea ili Maradonu, zapravo je bio žešća prevara. Amerikanac ganskih korijena sa samo 14 godina potpisao je prvi ugovor s D.C. Unitedom kao prvi pick MLS-ovog drafta. Kasnije je igrao za još niz klubova, između ostalih Benficu, Monaco, finski KuPS te brazilsku Bahiju, a nakon godina lutanja konačno je pronašao svoj klub. Trenutačno radi kao promotor disko kluba u SAD-u, a nogometnu karijeru završio je prošle godine u Tampa Bay Rowdiesima.  

KERLON

Stigao je 2008. godine u Inter kao nova velika brazilska zvijezda, proslavio se u Cruzeiru i u mladoj rerpezentaciji, a na FM-u bio je čudesan. Odmah bi krenuo zabijati i asistirati, a Inter bi s njim osvojio gomile naslova. Tko zna, možda bi njegovu karijeru i bolje pogodili da nije bilo niza teških i dugotrajnih ozljeda koji su mu zaustavile razvoj. Danas je u 30. i iza sebe ima klubove poput Chieva, Ajaxa, Spartaka iz Trnave, te kratkotrajne epizode u Japanu, Brazilu i SAD-u. Nije loše, ali miljama daleko od Barce, Reala i Juventusa koje su mu predviđali FM-ovci.

(foto: Action Images)


Tagovi

Football ManagerCherno SambaMaksim TsigalkoKerlon

Ostale Vijesti