Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Životni vrtuljak: Od trećeg najskupljeg pojačanja do spašavanja sebe i Dinama

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 06.11.20. | 10:13

Ajmo Beli, ale...

Čim je stigao u Hrvatsku početkom 2018. godine vidjelo se da je barem "za koplje" iznad svih.

Ruku na srce, prva postaja Dinamovog junaka teško iščupane pobjede nad Wolfsbergerom, Iyayija Believe Atiemwena, bila je Druga HNL i momčad Gorice koja je te sezone konačno uspjela izboriti debitantski nastup pod trenerskom palicom Ivana Preleca.

Međutim, i tu je bilo jasno da je riječ o "paklenom" igraču za puno viši rang, a prema priznanju tadašnjih suigrača, nagrada za najboljeg igrača lige stigla bi u njegove ruke da je od početka sezone bio u Turopolju.

Nije mu trebalo dugo da to i dokaže u prvoligaškom društvu.

Dolazak trenera Sergeja Jakirovića samo je učvrstio "Belog" kao glavnu napadačku uzdanicu uz Lukasza Zwolinskog u vrhu napada, a munjeviti okomiti prodori i "bombe" s distance dovele su ga do sedam golova (i tri asistencije) u prvoj polusezoni najvišeg hrvatskog ranga, a nedugo zatim i do ekspresnog transfera u Dinamo.

Velikih 2,65 milijuna eura Modri su isplatili Gorici kojoj je to bila "čista" zarada, jer je Nigerijac stigao kao slobodan igrač iz Rizespora, koji mu je bio prvi od četiri turska kluba za koje je nastupao.

Iako su te zime 2019. godine već postojale jasne konture Bjeličinog Dinama, očekivao se postepen ulazak danas 24-godišnjeg krilnog napadača u najužu konkurenciju za udarni sastav. Međutim, Believe se još nije ni potpuno privikao na novu momčad, a na privatnom planu ga je poljuljala nova kaznena prijava - prva se dogodila u Turskoj - koju je nedugo potom Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici, kao i u Turskoj, ocijenilo neosnovanom.

Turbulentan početak avanture na Maksimiru osjetio se na njegovim igrama, a iako je dobivao i više nego dobru minutažu u prvenstvu, Bjelici je uzvratio tek golom i četirima asistencijama.

Nova, lanjska, modra europska avantura prošla je praktički bez ikakvog doprinosa - iako je upisao posljednjih nekoliko minuta na Etihadu protiv Citya - a tri gola u Prvoj HNL bila su nedovoljna da zadovolji maksimirsku struku. Spremao mu se odlazak, u igri su bili pregovori i s Hajdukom, ali paprena cijena od dva milijuna eura "zaključala" ga je u hrvatskoj metropoli te je poslan na posudbu u Lokomotivu.

Predstave su postajale sve bljeđe, u lanjskom proljetnom dijelu sezone zabio je tek gol - i to "svojoj Gorici" - da bi po povratku s posudbe u plavi dres potpuno pao u drugi plan. Zainteresiranih kupaca nije bilo, a samo zbog pandemije koronavirusa i osiguravanja dovoljnog broja igrača u slučaju zaraze - kao što se upravo dogodilo protiv Austrijanaca izostankom devetorice - zadržalo ga je u Zagrebu.

Tako je Iyayi napravio puni krug u pravom životnom vrtlogu unutar nešto manje od tri godine u Hrvatskoj. Od senzacije u Drugoj HNL i trećeg najskupljeg ulaznog transfera u Dinamovoj povijesti preko odbačenih kaznenih prijava i pada u zaborav, do povratka u život igrom slučaja zbog pandemije.

Pravi "emocionalni vrtuljak", ali i nada u bolje sutra za nastavak Atiemwenove karijere.


Tagovi

WolfsbergerIyayi Atiemwen

Ostale Vijesti