U godinu izvezli dvojicu trenera u Poljsku, izborili prvu ligu i doveli svjetskog rekordera

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 28.07.18. | 08:23

Prvoligašku sezonu debitanta u HNL-u najavio nam je najbolji igrač Gorice prošle sezone, Mario Marina.

ODIGRAJ Rijeka - Gorica

Gorica je imala tri boda prednosti uoči izravnog dvoboja na svom terenu protiv varaždinske momčadi predvođene najboljim igračem Druge lige, Domagojem Drožđekom. Goričani su slavili 4:2 i time stigli jednom nogom u dugoiščekivanu Prvu HNL – točnije, pune 24 godine. Tada je, naime, NK Radnik (prethodnik Gorice koja je nastala ujedinjenjem tog kluba i NK Poleta iz Buševca 2009. godine) kao izvorni prvoligaš u samostalnoj Hrvatskoj igrao u prvoligaškom društvu do ljeta 1994. godine.

Gorica je nakon Varaždina nanizala još dvije pobjede, a remijem u pretposljednjem kolu osigurala je dugosanjani cilj. Bila je to treća sreća za Goričane, koji su na nogometnim travnjacima prvu ligu izborili još 2011. godine, ali nisu dobili licencu Hrvatskog nogometnog saveza. Drugi pokušaj bio je lani, kada su nakon drugog mjesta igrali u doigravanju protiv Cibalije za ulazak u hrvatsko 'elitno društvo', ali Vinkovčani su bili bolji u ključnom dvomeču.

Jedan od najbitnijih golova u gorespomenutom derbiju protiv Varaždina, zabio je Mario Marina.  Jedan od ključnih igrača Gorice prošle sezone - standardni veznjak koji će početkom kolovoza napuniti 29 godina - bio je nominiran ove godine po prvi put za Trofej HNS-a za najboljeg igrača Druge HNL. Motoričan igrač, takozvana 'radilica' s istančanim dodirom lopte, po prvi put će zaigrati u Prvoj HNL, iako je već nekoliko sezona bio među ključnim igračima brojnih drugoligaša, poput Šibenika i Imotskog. Svoju nagradu za MVP-a druge lige 'morao je prepustiti' zasluženom dobitniku Varaždincu Drožđeku.

„Mislim da je nagrada realna, ipak je kroz cijelu sezonu Drožđek najviše pokazao, žalim samo što se Believe nije nama ranije pridružio jer bi zasigurno osvojio nagradu“, rekao je skromno Marina za Germanijak.

Upravo Believe, ili punim imenom Iyayi Believe Atiemwen, uz Marinu je također bio nominiran za ovu nagradu, a pružio je odlične partije prošle (polu)sezone jer se tek u zimskom prijelaznom roku pridružio HNK Gorici. Uz njih dvojicu, važni igrači koji su izborili prvu ligu bili su vratar Kristijan Kahlina, stoperski par Igor Čagalj i Nemanja Ljubisavljević te Hrvoje Jančetić, Damir Žutić, Marko Muhar, Adrian Zenko i Dinko Matošević (dvostruki strijelac protiv Varaždina). U novu sezonu Goričani ulaze bez Jančetića, Muhara i Ojamaae Astafeija, još jednog igrača koji je radio razliku na terenu.

Nabrojane igrače u smislenu cjelinu ukomponirao je Ivan Prelec koji je prije gotovo dva mjeseca otišao u inozemstvo, i to kamo. Priključio se varšavskoj Legiji gdje će biti pomoćni trener još jednom hrvatskom treneru Deanu Klafuriću, koji je također iz Gorice otišao u redove poljskog prvaka (prvo kao pomoćnik Romeu Jozaku, potom kao samostalni trener). Marina je bio pun riječi hvale za oba trenera, a poglavito za Klafurića koji ga nije predugo vodio, ali dovoljno da vidi o kakvom trenerskom kalibru je riječ.

„On je fantastičan trener, jedan od onih koji vide ono što drugi ne mogu vidjeti. Kako na terenu, tako i van njega, u svlačionici“, kaže Marina.

Novo trenersko ime u svlačionici Goričana je vrlo poznato ime na ovim prostorima, a to je Sergej Jakirović, nekadašnji igrač brojnih klubova HNL-a, a najzapaženije uloge imao je u NK Zagrebu i Kamen Ingradu.

„Zasigurno se radi o treneru koji jako dobro razumije nogomet, ima svoju filozofiju igre i ustraje na tome“, opisao je svog novog trenera veznjak Gorice koji je potekao u kninskoj NK Dinari.

Jakirović je dobio i određena pojačanja, pa se tako momčadi iz Velike Gorice pridružio povremeni reprezentativac Armenije, David Arshakyan, branič Slavena Aleksandar Jovičić, napadač Cibalije Marko Dabro uz dva možda i najveća pojačanja – Lukasz Zwolinski i Farouk Miya. Zwolinski dolazi iz poljskog Pogona, a u pripremnim utakmicama se pokazao kao veliko pojačanje zabivši 7 pogodaka u pripremnim utakmicama. S druge strane Farouk Miya ima zanimljivu životnu crticu. Naime, reprezentativac Ugande koji je u redove HNK Gorice stigao iz Standarda iz Liegea, još nije napunio 21 godinu (u studenom), a apsolutni je svjetski rekorder po pitanju nastupa za mladu nacionalnu vrstu. Mladi Afrikanac je naime upisao nevjerojatnih 49 nastupa za U-21 vrstu Ugande, pritom zabivši 17 pogodaka. Ipak, priznaje i Marina, sigurno je najveće ovoljetno 'pojačanje' ostanak Nigerijca Believea u redovima novopečenog prvoligaša.

Prvo kolo u najvišem rangu hrvatskog nogometa, Gorica odmah ide u goste aktualnom viceprvaku na Rujevicu.

„Rijeka je apsolutni favorit, to je svima jasno, ali mi ćemo dati sve od sebe da im pomrsimo planove na otvaranju prvenstva“, izjavio je Marina, pa dodao: „Naša prednost je što mi o njima sve znamo, te ćemo se moći adekvatnije i pripremiti za utakmicu, dok oni nas još ne znaju. Mi smo zapravo i sami sebi nepoznanica zbog mnogih rošada u momčadi. Definitivno ćemo svi skupa 'biti pametniji' nakon par kola.“

Pred ulazak u prvenstvo, koje će mnogim igračima biti premijerni nastup u Prvoj HNL, uprava Gorice nije postavila nikakav ultimatum, ali kaže Marina: „Naš cilj je jasan. Najvažnije je u prvoj sezoni ostati u ligi, a potom i stabilizirati klub u prvoligaškom društvu.“

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

izdvajamodomaći nogometRijekaPrva HNLHNK Gorica

Ostale Vijesti