Zvonimir Barisin/PIXSELL
Zvonimir Barisin/PIXSELL

Zeka se vratio sa stilom: Brlek i Omerović utišali Poljud, tribine tražile Lekin odlazak!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 22.10.23. | 19:54

Hajduk nije iskoristio kiks Dinama protiv Gorice i remi Rijeke u Puli. Osijek je odnio tri velika boda s Poljuda golovima Brleka i Omerovića

Zoran Zekić sa stilom se vratio na klupu Osijeka. U derbiju na Poljudu njegov Osijek je pobjedio Hajduk 2-0 golovima Brleka i Omerovića. Na taj način Hajduk je propustio priliku da iskoristi kiks Dinama protiv Gorice, odnosno remi Rijeke u Puli. Očito će naslov prvaka u HNL-u ove sezone uzeti onaj klub koji će biti najmanje loš!

U derbiju s Osijekom na travnjak se vratio Rokas Pukštas i to nakon više od dva mjeseca stanke. Zabio je Dinamu i Rijeci u prva dva kola pa se ozlijedio. A zbog ozljede Leko nije gurnuo u vatru Marka Livaju od prve minute već je kasnije ušao u igru… Posebnost derbija bila je činjenica da je u dresu Hajduka nastupio bivši kapetan Osijeka Mihael Žaper, dok je za Osijek igrao Mijo Caktaš, koji je svojevremeno nosio kapetansku traku Hajduka.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Uvodne minute prometnule su pred svjetla reflektora domaćeg vratara Lučića. Prvo je izašao kao pobjednik iz duela s Caktašem čijem je udarcu prethodila brza akcija Osijeka nakon osvojene lopte poslije kornera Hajduka. Nedugo zatim je vratar Hajduka izvukao jedan centaršut Gržana koji je išao ispod same grede, tako da je izbio loptu van travnjaka. Od domaćina treba istaknuti akciju koju je neuspješnim pokušajem završio Melnjak na samom početku derbija.

U 17. minuti prvi konkretniji dolazak Hajduka pred kazneni prostor donio je ubačaj Melnjaka za Pukstasa, no ovaj nije stigao. U nastavku je Trajkovski poslao loptu iznad gola Marka Malenice. Malo kasnije udarac je oprobao ponovno Melnjak koji je bio najaktivniji igrač Hajduka u prvom poluvremenu koje se u većem dijelu igralo na polovici Osijeka, ali bila je to jalova premoć Hajduka bez nekog konkretnog učinka.

S druge strane, bio je to klasični Zekin debi. Svjestan da se kuća gradi od temelja, Zekić je krenuo slagati obranu. S trojicom u pozadini Osijek nije igrao pod Tomasom. Vidjelo se da nedostaje lijevi bek, iako je Omerović to sasvim pristojno odrađivao da bi na koncu bio nagrađen pogotkom. Nedostajao je Osijeku pravi impuls u veznom redu koji će pratiti Miereza.

Inače, u Osijeku su strahovali od delegiranja Frana Jovića za glavnog suca. Očito s pravom. Naime, u finišu prvog djela glavni sudac nije vidio ili nije htio vidjeti ruku Šarlije u licu Miereza. Bio bi to drugi žuti karton i isključenje stopera Hajduka! No, Jović je ostao nijem…



U poluvremenu je nad Poljudom proletio helikopter, dok je Zekić kroz misli proletjela neka nova taktička ideja pa je u svlačionici ostavio Pušića i Caktaša dok je priliku dao Jugoviću i Lovriću. Tek 15-ak sekundi u nastavku je trebalo Osijeku da dođe u vodstvo. Lopta je krenula s centra, pa nakon međusobnih dodavanja, Mierez je poslužio kao mantinela Petru Brleku koji matira Lučića.

Ulaskom Livaje, Leko je napravio niz taktičkih promjena. Stopera je vjerojatno izvadio jer je bio na rubu isključenja. To je značilo da će Žaper na stopera. Kasnije je zbog ozljede izašao Elez, zamijenio ga ja Diallo dok je Dajaku dobio priliku posljednjih pola sata umjesto Trajkovskog. Bilo je puno ležanja na travnjaku, puno izmjena… Elez je izašao iz igre da bi se vratio, pomalo se Jović izgubio u svemu tome.

Hajduk je bio blizu izjednačenja u 70. minuti kada je Livaja primio loptu u kaznenom prostoru, primio je na prsa i pucao iz okreta ali nije pogodio okvir gola. Zbog ozljede je igru napustio Mihael Žaper. I onda je Osijek stigao do gola koji im je otvorio put do tri boda… Prvo se riješio Krovinovića, pa pored Sigura i Mikanovića poslao loptu koja se odbila od leđa Lučića i završava u mreži za 2-0 vodstvo Osijeka. Mogao je Osijek i do novog gola nakon prekida kojeg je izveo Lovrić pa pogodio vratnicu. dok je priliku za kakvu takvu nadu propustio Pukstas.

Zoran Zekić je pragmatično zaključio derbi sa čak osam defenzivaca na travnjaku Što bi se reklo, sila Boga ne moli... A najon zadnjeg sučeva zvižduka Poljudom su se prolomili zvižduci s tribina i povici: "Leko, odlazi!"

Hajduk - Osijek 0-2

Stadion Poljud. Gledatelja: 22605.

Sudac: Fran Jović (Zagreb); pomoćnici: Anto Marić (Zagreb), Jerko Crnčić (Vrbovec). Četvrti sudac: Mateo Erceg (Pristeg). VAR: Marin Vidulin (Kanfanar), AVAR: Ivan Mihalj (Velika Gorica).

Strijelci: 0-1 Brlek (46. as. Mierez), 0-2 Omerović (75.)

Žuti kartoni: Šarlija, Sigur, Diallo (Hajduk); Gržan, Omerović (Osijek)

Hajduk (4-2-3-1): Lučić - Sigur, Šarlija (od 57. Livaja), Elez (od 65. Diallo), Melnjak - Žaper (od 71. Mikanović), Krovinović - Sahiti, Pukštas, Benrahou - Trajkovski (od 65. Dajaku). Trener: Ivan Leko.

Osijek (4-3-2-1): Malenica - Gržan, Duarte, Manev, Omerović (od 77. Fiolić) - Brlek (od 61. Mkrtčjan), Bralić, Nejašmić - Caktaš (od 46. Lovrić), Pušić (od 46. Jugović) - Mierez (od 87. Drambajev) Trener: Zoran Zekić.




Tagovi

NK OsijekHajdukHNL

Ostale Vijesti