Reuters
Reuters

Završena je grupna faza treće Lige nacija: Popis svih momčadi koje su izborile promociju i relegaciju

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 28.09.22. | 09:03

Još uvijek nije poznato hoće li idućem izdanju biti priključene južnoameričke nacije.

S jučerašnjim utakmicama zaključena je grupna faza trećeg izdanja Lige nacija, UEFA-inog nogometnog natjecanja pokrenutog 2018. godine. Prvo izdanje osvojila je reprezentacija Portugala, drugo reprezentacija Francuske, a za treću titulu borit će se domaćin završnog turnira Nizozemska (Rotterdam i Enschede), srebrni s prošlog izdanja Španjolska, aktualna bronca Italija i debitant na završnom turniru - Hrvatska!

Osim što Hrvatsku samo dvije utakmice dijele od prvog međunarodnog trofeja, a jedna pobjeda od treće medalje, HNS će imati priliku zaraditi 14 milijuna eura, a hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je i djelomično povlašteni ždrijeb za Euro 2024 (8. listopada 2023.) te praktički garantirano mjesto u playoffu za Euro ako Hrvatska kvalifikacijsku grupu ne završi na dva vodeća mjesta skupine.

Osim četiri reprezentacije koje su izborile završni turnir, 10 reprezentacija koje se natječu pod okriljem UEFA-e izborilo je plasman u višu diviziju, njih sedam ispadaju u nižu, četiri najlošije reprezentacije C lige igraju kvalifikacije za ostanak u trećem rangu, a Rusija je suspendirana s natjecanja do daljnjega.

Iz A divizije u niži rang ispale su reprezentacije Austrije, Češke, Engleske i Walesa, a u najvišu ligu ušle su Škotska, Izrael, Bosna i Hercegovina i Srbija. Hrvatska će, prema tome, u idućem izdanju Lige nacija (2024/25) imati 50 posto šanse da dobije jednu od dvije susjedne reprezentacije, BiH ili Srbiju.

Iz C u B ligu plasman su izborile Turska, Grčka, Kazahstan i Gruzija, a u trećem rangu natjecanja od iduće će sezone zaigrati Armenija, Rumunjska i Švedska (Rusija je dekretom izbačena u C ligu, a onda i diskvalificirana s natjecanja dok se ne riješi stanje u Ukrajini).

Plasman u C ligu izborile su baltičke zemlje Latvija i Estonija, a ispadanje u najniži rang Litva će pokušati izbjeći u dodatnim kvalifikacijama za ostanak u C ligi protiv Rumunjske (koje se igraju u ožujku 2024. godine).

No, kako će točno izgledati format četvrtog izdanja Lige nacija (2024./25.) još nije u potpunosti poznato. Prije svega, neizvjesna je sudbina Rusije koja je suspendirana do daljnjega, a u ovom trenutku nije izgledno da će se situacija s Ukrajinom do rujna 2024. smiriti.

Također, u nekoliko se navrata u inozemnim medijima špekuliralo kako bi se za iduće izdanje Lige nacija mogle priključiti reprezentacije CONMEBOLA. Prema toj ideji, šest najbolje rangiranih južnoameričkih reprezentacija pridružilo bi se A diviziji, a ostale B ligi, no ta mogućnosti još nije potvrđena iz viših izvora UEFA-e.

Prema tome, ako za sastav četvrte Lige nacija (2024./25.) izbacimo mogućnost uključivanja južnoameričkih reprezentacija te dođe do prekida rata u Ukrajini, lige će se sastavljati od sljedećih reprezentacija:

LIGA A: Nizozemska, Hrvatska, Španjolska, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska, Njemačka, Poljska, Francuska, Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija i Škotska

LIGA B: Austrija, Češka, Engleska, Wales, Finska, Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora, Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan.

LIGA C: Rumunjska, Švedska, Armenija, Rusija, Luksemburg, Azerbajdžan, Kosovo, Bugarska, Farski Otoci, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Sjeverna Irska, Estonija, Litva, Cipar/Gibraltar, Bjelorusija/Litva

LIGA D: Cipar/Gibraltar, Bjelorusija/Litva, Moldova, Malta, Andora, San Marino, Lihtenštajn



Tagovi

Liga nacija

Ostale Vijesti