Hrvoje Jelavić/Pixsell
Hrvoje Jelavić/Pixsell

Zašto Dinamu propadaju transferi? Modri su izabrali drugačiji put, hoće li im se isplatiti ili obiti o glavu?

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 27.06.23. | 11:30

Nakon što nisu doveli niti Bakrara, već trećeg igrača koji je bio pred vratima Dinama, otvaraju se mnoga pitanja o prijelaznom roku u Maksimiru

Mounsef Bakrar bio je pred vratima Dinama. Trebao je tijekom utorka doći u Maksimir, obaviti sve formalnosti, od liječničkog do potpisa ugovora i onda se priključiti momčadi na pripremama u Sloveniji. No, u ponedjeljak predvečer sve je 'puklo', Dinamo i Istra nisu se dogovorili i Modri su odustali od posla.

Bakrar je trebao doći na jednogodišnju posudbu, uz opciju (ne obvezu) otkupa, a Istra je uz to tražila i nekoliko igrača u suprotnom smjeru. I, tu je, čini se došlo do raskola, u Maksimiru nisu mogli jamčiti da će baš ti igrači doći u Pulu - a navodno se Puljani nisu zaustavili na juniorima Topiću, Brkljači i Rukavini, već su htjeli iskusnijeg Štefulja i još neka jača imena - jer, poručuju neslužbeno kroz zidove kluba, oni ne mogu nagovoriti igrače da idu na posudbu, ako oni to ne žele. Niti će to raditi.

Doduše, mogla se iz nekih nogometnih krugova čuti i teorija (zavjere) da je pulski klub danas više naklonjen Hajduku, tamo je sportski direktor Saša Bjelanović, trener Mislav Karoglan, predsjednik Bijelih Lukša Jakobušić bio je u posjetu Drosini, a sve je to dovoljno da se stvori teorija o utjecaju Hajduka na ovu 'suradnju' Dinama i Istre. Čak i da je točno, nije to ništa neobično niti novo u nogometnom biznisu, uostalom, Dinamo je bio godinama klub koji je radio na sličan način, štoviše, ako je točno, to bi bio alarm i ljudima u Maksimiru da najveći rival, definitivno, više ne spava.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, nećemo ići tako daleko, jer, nije Bakrar prvi igrač, koji je bio na pragu Dinama, a na kraju nije došao. Još zimus bio je dogovoren transfer Matije Frigana, za 2,2 milijuna eura, ali zadnji dan prijelaznog roka, u Maksimiru su se počeli kolebati, predsjednica Vlatka Peras nije dala zeleno svjetlo i Frigan je ostao na Rujevici. Danas Modri muku muče da tog istog Frigana dovedu za dosta višu svotu. Blizu Dinama bio je i Bećir Omeragić, navodno je i on imao dogovoren liječnički pregled, trebao je potpisati kao slobodan igrač. U Maksimiru su opet odugovlačili, Dario Šimić i Igor Bišćan na kraju su prelomili da on nije igrač za Dinamo, potpisao je za Montpellier. A nešto kasnije stigao je u Dinamo Maxime Bernauer, stoper iz druge francuske lige. Blizu je bio i Saif-Eddine Khaoui, Tunižanin iz Clermonta, ali niti on nije došao. Sad nije došao niti Bakrar. K tome, Modri već neko vrijeme pokušavaju dovesti Lukasa Kačavendu i Luku Stojkovića iz Lokomotive, rade na još nekim inozemnim pojačanjima, željeli su Ivana Šunjića, Žana Vipotnika... Ali, krajem lipnja, uspjeli su dovesti tek Bernauera, koji se tek treba pokazati kao pojačanje.

Zašto, dakle, Dinamo odjednom tako teško dovodi pojačanja, a transferi propadaju u zadnji tren? Nije tajna da je u ovoj 'novoj eri', otkad sportsku politiku vodi Dario Šimić, Dinamo napravio zaokret i odlučio se za drugačiji put. Pomalo i u strahu od krivih poteza, zatim i zbog nejasne financijske perpsektive, jer Dinamo je često živio na rubu, riskirao s ulaganjima, koja je poslije vraćao prodajom glavnim igrača i plasmanom u skupine euronatjecanja, u Maksimiru se napravili zaokret. Ne žele preplaćivati igrače, pogotovo iz HNL-a, ne žele biti 'krava muzara', koja bi drugim klubovima poslužila kao rješenje svih financijskih problema. Kao i uvijek, Dinamova javnost oko toga je podijeljena, jedni u tome vide nesposobnost aktualnog saziva maksimirskog kluba, sumnjičavi su prema takvoj politici, nestrpljivi navijači reći će kako se u neka prošla vremena ovakve stvari Dinamu ne bi događale te zagovaraju tezu da Dinamo mora biti lider, pokazati mišiće svima kad god može i dovesti igrača kojega želi. A ne dopustiti da Istra, Lokomotiva ili Rijeka s njim igraju 'ping-pong'. Drugi, pak, pristalice ovakvog načina vođenje prijelaznog roka, pokazat će palac gore i potvrditi da je posve legitiman. I da se dosad nije, zapravo, dogodilo ništa dramatično, jer, ionako su Modri godinama igrače dovodili do kraja ljeta i da još ima vremena za kapitalce. Pogotovo dok još nitko nije otišao, najveće zvijezde i dalje su u Maksimiru, momčad još uvijek dovoljno kvalitetna za europski iskorak. I da ne treba srljati, da će neki od spomenutih klubova na kraju pokucati na Dinamova vrata i ponuditi svoju 'robu' u realnim gabaritima.

Ono s čime se svi slažu jest da je ovo prijelazni rok na kakav Dinamo i nitko oko njega još nije naviknuo i da Dinamo nije dosad dobivao takve 'udarce', da igračima i klubovima iz HNL-a više nije prvi izbor, platforma za novi iskorak i izdašan transfer u inozemstvo. U Maksimiru, pak, neslužbeni izvori, tvrde da je sve pod kontrolom, da je prioritet smanjiti broj igrača pod ugovorom (trenutno ih je više od 50) te zadržati četvoricu reprezentativaca (Livaković, Ivanušec, Šutalo, Petković) do kraja kvalifikacija ili barem do osiguranja Europske lige, a da na listi potencijalnih pojačanja postoje igrači, koje u svakom trenutku mogu dovesti i da će znati pravovremeno reagirati. Pritom, pitanje je i jesu li u Maksimiru požurili s otpisivanjem nekih igrača, poput Tolića, Ćuže, Jankovića ili Kulenovića, neki od njih Bišćanu bi možda dobrodošli u rotaciji, u velikom broju utakmica, koje čekaju Modre i ove sezone. Ako nisu igrači za najveće utakmice, možda bi pomogli u HNL-u i Kupu.

Dosta je otvorenih pitanja u Maksimiru nakon tih nekoliko sekvenci aktualnog prijelaznog roka, a nameće se još jedan zaključak; ako je Dinamo Rijeci ustupio Jankovića, a tim putem bi mogao i Ćuže, bilo bi doista naivno da na kraju Modri od toga nemaju koristi u kontekstu transfera Frigana. Koliko god svi tvrde da Friganov transfer nema veze s nikakvim 'paketom'. No, iako je to već otrcana fraza, zaključak jest da će rezultat tog zaokreta u politici transfera Dinamo vidjeti na - rezultatu. Hoće li se Modrima na kraju isplatiti taj 'drugačiji put' ili će se oklijevanje, štednja i poruka kako Dinamo (više) neće pokazivati 'mišiće' i dovoditi baš svakoga koga poželi, obiti o glavu? Nema druge nego čekati...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoDario ŠimićMounsef BakrarIgor Bišćansaid-eddine Khaoui

Ostale Vijesti