Gonzalo Fuentes/Action Images
Gonzalo Fuentes/Action Images

Za razliku od svjetskih prvenstava, Hrvatska na Eurima nikada nije imala sreće sa ždrijebom

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 25.06.21. | 09:30

Drugo natjecanje zaredom 94. minuta zadnje utakmice grupne faze natjecanja bila je kobna...

Hrvatska nogometna reprezentacija u osmini finala dobila je jednog od najtežih protivnika na Europskom prvenstvu. Reprezentaciju Španjolske mnogi svrstavaju u najuži krug kandidata za naslov, opravdano, s obzirom na njihovu kvalitetu i tradiciju osvajanja ovog natjecanja.

A, ako Hrvatska prođe Španjolsku, u četvrtfinalu ide na pobjednika dvoboja Francuska – Švicarska, a u polufinalu na (najvjerojatnije) pobjednika dvoboja Italija – Belgija.

Da smo završili prvi u skupini D, u osmini finala bi igrali protiv neuvjerljive (i propusne) Njemačke, u četvrtfinalu protiv boljeg iz dvoboja Švedska-Ukrajina, a nominalno najjači protivnik u polufinalu mogla je biti Nizozemska. A zamislite da je u taj dio ‘kostura’ umjesto Njemačke još upala Mađarska...

Ovako smo dobili 'kostur smrti'. Cinici bi rekli, "tako nam i treba kada smo ‘zazivali’ drugo mjesto i ‘lakši ždrijeb’ u osmini finala".

Sve u svemu, ako pogledamo iz retrospektive, ono što možemo zaključiti jest da je Hrvatska na Europskim prvenstvima uvijek imala nesreću sa ždrijebom, nekako čista suprotnost ždrijebovima na Svjetskim prvenstvima koji nas je u pravilu ‘mazio’.

Sjetimo se prvog velikog natjecanja, Eura 1996. Nakon grupe s aktualnim europskim prvakom Danskom, talentiranom reprezentacijom Portugala i neugodnim debitantom Turskom, Hrvatska je u četvrtfinalu morala odmah na budućeg europskog prvaka Njemačku. I izgubila, uz pomoć jednog Šveđana...

Prvenstvo 2000. Hrvatska je preskočila, a na onom 2004. Vatreni su dobili skupinu smrti s Francuskom, Engleskom i Švicarskom koja je tek počela izlaziti na veliku scenu. Skupinu Hrvatska nije prošla, iako je bila dosta blizu.

Euro 2008. bilo je jedino na kojem je Hrvatsku pomazila sreća sa ždrijebom iako skupina s Njemačkom, domaćinom Austrijom te neugodnom Poljskom nije bila za baciti. U četvrtfinalu Hrvatska je imala ‘otvoren’ put prema polufinalu, no možda nije vrijeme da se podsjećamo ‘one’ utakmice protiv Turske.

Na Euru 2012. Hrvatsku je ponovno zapala skupina smrti s kasnijim osvajačem Španjolskom i finalistom Italijom. Za četiri godine, Hrvatska je dobila neugodnu grupu sa Španjolskom, Turskom i Češkom, no, najviše nas je ždrijeb zakinuo u osmini finala.

Hrvatska je osvojila grupu, u osmini finala smo čekali trećega iz grupe F. Island, Mađarska ili Austrija bili su jako dobre opcije, a Hrvatska je dobila na kraju onu najtežu. Kasnijeg prvaka Europe Portugal, koji je remizirao s Mađarskom 3:3, a Island u 94. došao do pobjede nad Austrijom, skočio na drugo, a Portugal ostavio na trećem mjestu...

Ista stvar se dogodila i na aktualnom prvenstvu, Hrvatska je uspjela proći neugodnu grupu s dva domaćina i jakom Češkom, no, umjesto da idemo na Švedsku, Poljsku ili Slovačku, Hrvatska mora na Španjolsku koja je u prve dvije utakmice remizirala, a onda je s prvog mjesta skinula Švedska pogotkom za pobjedu u 94. minuti.

Svjetska prvenstva su čista suprotnost

Za razliku od Eura, Hrvatsku je na SP-ima uvijek nekako ‘mazio’ ždrijeb. Na Mundialu u Francuskoj, poklopilo nam se da se Hrvatska kao drugoplasirana križala s tada sjajnom Rumunjskom, koja je u grupi nadvisila favoriziranu Englesku predvođenu Shearerom, Owenom, Scholesom, Beckhamom, McMannamanom....

Četiri godine kasnije, Vatreni su dobili u grupi jakog viceprvaka Europe Italiju, ali i prolazne reprezentacije Meksika i Ekvadora. Isto se ponovilo na iduća dva Mundiala na kojima je Hrvatska sudjelovala, 2006. i 2014. uz Brazil, Vatreni su imali Australiju i Japan te Kamerun i Meksiko. Reprezentacije koje nisu ugodne, ali nisu niti favoriti u dvobojima protiv Hrvatske.

A tu je i to slavno Svjetsko prvenstvo 2018. Hrvatskoj se ispadanjem Njemačke u grupi i kiksom Španjolske u osmini finala protiv Rusije praktički otvorio put do polufinala i dvoboja protiv, treba reći, neuvjerljivih Engleza.

Sada pak Hrvatska nije imala sreće, već u osmini finala mora protiv nesuđenog protivnika u četvrtfinalu Rusije 2018. No, ako želiš do rezultata na velikom natjecanju, kad tad moraš pobijedi neku od elitnih reprezentacija. Španjolska je prva u nizu...


Tagovi

HrvatskaHrvatska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2020Euro 2021Španjolskašpanjolska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti