JULIO MUNOZ/Action Images
JULIO MUNOZ/Action Images

Španjolcima malo treba da od kritika pređu u stanje euforije, hoće li Olmo i protiv Vatrenih ostati na klupi?

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 24.06.21. | 17:28

Furija je napokon odigrala dobru utakmicu, a Enriqueove izjave prepune su samopouzdanja. Samo, ne zaboravite, tko visoko leti...

(IZ ŠPANJOLSKE ZA GERMANIJAK)

Do posljednje utakmice protiv Slovačke strah svih Španjolaca bio je ispadanje u fazi skupina. Prva dva susreta, protiv Švedske i Poljske, nisu nikoga uvjerila da nacionalni sastav može doći daleko na ovome Euru, a poseban problem je bio što su protivničke vratnice oba puta ostale netaknute. Španjolska nogometna javnost je s vječne diskusije o vrataru prešla na podjelu na pristalice i protivnike Alvara Morate i mijenjanje pozicije Marcosu Llorenteu

Jučer su, međutim, sve kritike odjednom pale u vodu i, kao što to često biva, puno ih na poluotoku već vidi Španjolsku kao prvaka. Ova tvrdnja je bez dvojbe pretjerana, ali pet pogodaka je reprezentaciji dalo samouvjerenost koja mu je nedostajala u prva dva susreta.

Korjenita promjena u igri, posebno kad se radi o rezultatu, posljedica je prvenstveno organizacije, odličnog učinka određenih igrača, i rekli bismo, drugačijeg mentaliteta koji je zavladao na terenu.

Luis Enrique je ostao vjeran svojoj foramciji 4-3-3, ali je, umjesto igre s čistom devetkom i dva krila (Alvaro Morata – Dani Olmo – Ferran Torres) s početka prvenstva, protiv Slovačke iza napadača stavio Pabla Sarabiju koji ih je uvezivao sa sredinom terena, a koji pritom ima i bolji učinak kao golgeter.

Međutim, Morata se opet pokazao nesigurnim, Moreno po krilu nije bio u svom najboljem izdanju, pa je revoluciju predstavljao upravo Sarabija. Njegov je bio prvi šut na gol koji je potom nespretno ubacio sam vratar Dubravka, a bio je i tvorac trećeg zgoditka Furije.

Marcos Llorente je, začuđujuće, susret proveo na klupi, ali se zato Cesar Azpilicueta odlično pokazao, čak i kad je sudjelovao u napadu. Sezonu je završio u odličnoj formi i to se pokazalo protiv Slovačke. Uloga desnog beka mu, očekivano, puno bolje odgovara nego njegovom madridskom kolegi.

Llorente je, prema riječima Luisa Enriquea, trebao ući u sredinu terena ili u napad da stvari nisu išle kako treba, pa je moguće da čuva ovu opciju za osminu finala. Međutim sredina terena djeluje prilično definirana. Koke je odigrao tri izuzetne utakmice, Pedri je jedan od rijetkih koji je bio na terenu 90 minuta sve tri utakmice, i konačno, vratio se odlični Sergio Busquets koji je proglašen za MVP-a.

Prisutnost kapetana je bila odlučujuća za ravnotežu i ritam igre, kao i ukradene lopte.

„Puno ljudi ne shvaća njegovu ulogu, jer igra već dugo i umorili smo se gledajući ga. Ali radi se o jedinstvenom igraču s kojim je uspjeh zajamčen“, izjavio je izbornik po završetku susreta. Sam Busquets se čak i rasplakao, sretan što je nakon svih problema s COVID-19 i brige o pojavljivanju masovne zaraze u španjolskoj momčadi, ipak uspio zaigrati.

Zanimljive su bile i izmjene napravljene pred kraj susreta. Thiago Alcantara, Adama Traore i Ferran Torres unijeli su svježinu i promjene ritma i brzine u igru reprezentacije.  U igru međutim nije ušao Dani Olmo, nogometaš kojeg u Hrvatskoj sigurno najviše žele vidjeti.

Po riječima Luisa Enriquea, „šampanjac je otvoren“, i danas se u Španjolskoj slavi. Čini se da je pronašao formulu za uspjeh. Ali pitanje je koliko Slovačka može poslužiti kao pokazatelj i što će se dogoditi kad pred njih izađe jača i uigranija momčad.

Izbornik se kratko osvrnuo na protivnika u osmini finala, posebno spominjući vrijednost „vječnoga“ Luke Modrića, i dodavši kako Vatreni imaju dobru momčad i igra na visokoj razini. Ali je, u svom stilu i istakao kako „Hrvatska sigurno nije sretna što će igrati protiv Španjolske. Jedan smo od šest ili osam favorita za osvajanje Europskog prvenstva“.


Piše: Ognjenka Marić


Tagovi

Španjolskašpanjolska nogometna reprezentacijaDani OlmoEUROEuro 2020Euro 2021

Ostale Vijesti