Sasa Miljevic/PIXSELL
Sasa Miljevic/PIXSELL

Za odmak od dna: Sudar trenera različitih stilova, Alžirac u Ercegovim kopačkama, Mina će plutati po lijevom boku (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 23.10.22. | 07:48

I Puljani i Šibenčani u srijedu su sa po 2:1 riješili niželigaše u Kupu

Istra 1961 i Šibenik udaljeni su na ljestvici hrvatskog nogometnog prvenstva samo jedan bod, s tim da Puljani imaju utakmicu manje, onu odgođenu za proljeće s Dinamom na svom terenu, pa je jasno zašto se na našem najvećem poluotoku nedjeljni (Aldo Drosina, 15.00, HTV2, MAX Sport 1) sraz s momčadi iz Krešimirova grada doživljava kao jednim od presudnih za odmak iz opasne zone.

Šibenčani su majstori remija pod bivšim i sadašnjim trenerom, imaju samo tri poraza (Dinamo 0, Hajduk 2), neprijeporno će biti tvrd orah i Zeleno-žutima, koji igraju sasvim drugačiji nogomet od Narančastih. Španjolski protiv europskog stila, rekli bismo čak, netko ekstremniji će možda reći “umiranje u ljepoti protiv pragmatičnosti”. Ako je Gonzalo Garcia urugvajski Španjolac, Mario Cvitanović je - nogometno - talijanski Hrvat; tko jednom igra na Apeninima, (p)ostaje taktičar ‘par excellence’…

Jedni i drugi su ovaj tjedan jedva prošli kroz 1/16 finala Kupa, Puljani u gostima kod Grobničana u Čavlima (Mavrincima), a Šibenčani u Poreču protiv Jadrana, oboje po 2:1. No, Istranima će u nedjelju nedostajati Ante Erceg, ključni čovjek otkako se ustalio u napadu, zabio je i asistirao Grobničancima, ima tri javne opomene, a zamijeniti bi ga trebao Monsef Bakrar, koji je zabio dva gola u svoja prva dva nastupa u HNL-u (Dinamo, Osijek, ovaj drugi vrijedan tri boda), no nakon pobjede u Velikojh Gorici 26. kolovoza koju je donio džoker Erceg, koji je ušao baš umjesto Alžirca, ovaj se preselio na klupu. Sad će tek ponovno dobiti priliku otpočetka…

"Imamo dobru utakmicu u nedjelju protiv momčadi koja je blizu nama, direktna konkurencija. Bit će teška utakmica, imaju puno remija, teško je igrati protiv njih, ali mi moramo kao i uvijek napadati i pokušati osvojiti tri boda", naglasio je u najavi Garcia.

S trenerom je pred novinarima bio i Monsef Bakrar.

"Moramo uživati u utakmici, zadržati tri boda u Puli. Svi se igrači bore za mjesta. Onaj tko zabija će igrati, tako da se moram više dokazati. Naravno da bih uvijek htio biti u prvih 11. Sada kada nema Ercega imam priliku i moram je iskoristiti”, poručio je Bakrar.

Šibenik se, pak, ne miče s našeg najvećeg poluotoka, nakon Poreča – Pula. Protiv Jadrana je prvijenac u narančastom dresu zabio Sacha Marasović, za 1:1, prolaz osigurao Ivan Delić.

“Zadovoljan sam sa stavom i prolazom u Kupu. Također, vidjeli smo i neke nove igrače, koji su imali manju minutažu, barem otkako sam ja u Šibeniku”, kazao je Cvitanović.

“Što se Istre tiče, bodovno smo jako blizu na tablici. Oni su momčad koja teži nadigravanju. Mi se moramo postaviti na način da budemo dobri u napadu i opasni prema naprijed. Evo, protiv Belupa smo imali 65 posto posjeda, ali nismo bili dovoljno konkretni. Sve šanse stvorili smo iz prekida. Zato radimo na tome, inzistiramo da dolazimo jedan na jedan, da bez lopte dolazimo u završnicu, ali i da budemo čvršći u duelima, što nam je također nedostajalo protiv Belupa. Nadam se da je pobjeda u Kupu malo digla ekipu, stoga idemo u Pulu odigrati mušku utakmicu sa željom da pobijedimo”.

U klub sa Šubićevca proteklog tjedna uvukla se viroza, zato Cvitanović ne može sa sigurnošću koji sastav će istrčati na Drosini:

“Budite uvjereni da će svi koji istrče biti spremni za boj. Mogu igrati samo oni koji su 100 posto zdravi”, podvukao je trener Narančastih.

Sigurno je samo da neće biti ozlijeđenog Josipa Kvesića. Dobra vijest za Cvitanovića je da se oporavio David Mina, jer u Poreču je Šibenik bio bez klasičnih lijevih bekova pa je tu poziciju morao ‘krpati‘ Haruki Arai. Jedan od onih koji bi mogao pokriti to mjesto, Ivan Dolček, nije se našao u autobusu za Poreč. Opet se zakotrljala priča da je talentirani nogometaš ‘na hlađenju‘, kao što je bio i kod Cvitanovićevog prethodnika Čanadija:

“Ponavljam, ja sam taj koji donosi odluke. Ponekad će one za pojedince biti neugodne. Mogu samo reći da je Dolček u konkurenciji”, poručio je Cvitanović.

Utakmicu sudi Ante Čuljak (Zagreb), s pomoćnicima Goranom Patakijem (Đakovo) i Marjanom Tomasom (Vladislavci), četvrti je Ivan Matić (Osijek). VAR je Zdenko Lovrić (Đakovo), AVAR Kristijan Novosel (Valpovo).

Moguće postave:

Istra 1961 (4-3-3):

Trener: Gonzalo Garcia

Šibenik (4-2-3-1):

Trener: Mario Cvitanović

HNL, 14. kolo

Petak, 21. listopada

Hajduk – Dinamo 1:1

Subota, 22. listopada

Lokomotiva - Gorica 2:1

Varaždin – Osijek 4:1

Nedjelja, 23. listopada

Istra 1961 - Šibenik, 15.00

Slaven Belupo - Rijeka, 17.10



Tagovi

Istra 1961NK ŠibenikHNLHrvatska nogometna ligaGonzalo GarciaMario Cvitanović

Ostale Vijesti