Za 10 najskupljih Hrvata plaćeno preko 230 milijuna eura, Dinamo uprihodio ogromnu cifru

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 02.09.23. | 13:52

Posebno zainteresirani za hrvatske igrače ovog su ljeta bili nizozemski klubovi i - Manchester City!

Nakon što smo rezimirali ljetni prijelazni rok 2023. u šest najjačih europskih liga, a u samom vrhu ulaznih transfera našao se i naš reprezentativac Joško Gvardiol, vrijeme je da analiziramo i ljetni prijelazni rok iz perspektive hrvatskih nogometaša.

Manchester Cityj je RB Leipzigu za Joška Gvardiola platio astornomskih 90 milijuna eura, prema nekim informacijama i 92, a cijeli transfer mogao bi se popesti i do 100 milijuna, ako se realiziraju svi bonusi. City je, osim Gvardiola, u svoje redove doveo i Matea Kovačića kojeg je od Chelseaja otkupio za 'samo' 29.1 milijuna eura. Sjajan transfer ostvario je i Lovro Majer koji je Rennes zamijenio Wolfsburgom za iznos od 25 milijuna eura.

Josip Šutalo napustio je Dinamo i pojačao Ajax za 20.5 milijuna eura, a još jedan ex-dinamovac Marcelo Brozović otišao je u Saudijsku Arabiju za 18 milijuna eura. Torino je od West Hama otkupio ugovor Nikole Vlašića za 12.8 milijuna eura, a Luka Ivanušec je za (mnogi će reći premalih) 8.5 milijuna eura otišao u Feyenoord. Posljednjeg dana prijelaznog roka nizozemsku ligu pijačao je Borna Sosa (osam milijuna eura), a Dominik Livaković prešao je Fener za (kao i kod Ivanušeca - mnogi će reći premalih) 6.5 milijuna eura, s time da taj transfer s bonusima može dohvatiti osam i više milijuna.

S tri izlazna transfera, kao i na temelju odšteta za bivše igrače, hrvatski prvak Dinamo ovog je ljeta uprihodio preko 50 milijuna eura!

Top 10 hrvatskih transfera zatvara Matija Frigan koji je iz Rijeke prešao u Westerlo za 5.5 milijuna. A u belgijskoj drugoj ligi iduće sezone će igrati i 17-godišnji Leon Lalić kojeg je Manchester City otkupio od Red Bull Salzburga za četiri milijuna eura i poslao ga u jedan od svojih razvojnih klubova (Lommel SK). Jakov Medić je u dosta neočekivanom transferu za tri milijuna eura postao prvi od tri Hrvata koji će ove sezone igrati za Ajax, a Parma je otkupila ugovor Antonija Čolaka od Rangersa za 2.9 milijuna eura.

Osijek je napravio sjajan posao prodavši 16-godišnjeg stopera Ljubu Puljića u Bayern za 2.8 milijuna eura, a ovog ljeta Bologna je otkupila ugovor Nikole More iz Dinama Moskve za 2.5 milijuna. Mislav Oršić je nakon polusezone na Otoku prešao u Tursku i (nažalost) slomio ligamente koljena, a u top 20 hrvatskih transfera ušla su i tri stopera - Dinamo je ovog ljeta otkupio ugovor Maura Perkovića za dva milijuna eura, Lecce Marina Pognarčića za 1.6 milijuna eura, a Duje Ćaleta Car pojačao je Lyon kao posuđeni igrač iz Southamptona za 1.54 milijuna eura. Top 20 zaključavaju Ivan Brnić koji je iz Maribora prešao u Olympiakos za 1.3 milijuna eura te Ante Crnac koji je za isti iznos pojačao Rakow iz Slaven Belupa.

Posljednji igrač za kojeg je plaćena odšteta od najmanje milijun eura je Tonio Teklić koji je Varaždin zamijenio Trabzonsporom.

Top 20 transfera hrvatskih nogometaša (podaci s Transfermarkta)

Joško Gvardiol (iz RB Leipziga u Manchester City) 90 milijuna eura

Mateo Kovačić (iz Chelseaja u Manchester City) 29.1 milijun eura

Lovro Majer (iz Rennesa u Wolfsburg) 25 milijuna eura

Josip Šutalo (iz Dinama u Ajax) 20.5 milijuna eura

Marcelo Brozović (iz Intera u Al Nassr) 18 milijuna eura

Nikola Vlašić (iz West Hama u Torino) 12.8 milijuna eura (otkup ugovora nakon isteka posudbe)

Luka Ivanušec (iz Dinama u Feyenoord) 8.5 milijuna eura

Borna Sosa (iz Stuttgarta u Ajax) 8 milijuna eura

Dominik Livaković (iz Dinama u Fenerbahce) 6.65 milijuna eura

Matija Frigan (iz Rijeke u Westerlo) 5.5 milijuna eura

Leon Lalić (iz Red Bull Salzburga u Manchester City, posudba u Lommel) 4 milijuna eura

Jakov Medić (iz St. Paulija u Ajax) 3 milijuna eura

Antonio Mirko Čolak (iz Glasgow Rangersa u Parmu) 2.9 milijuna eura (otkup ugovora nakon isteka posudbe)

Ljubo Puljić (iz Osijeka u Bayern) 2.8 milijuna eura

Nikola Moro (iz Dinamo Moskve u Bolognu) 2.5 milijuna eura

Mislav Oršić (iz Southamptona u Trabzonspor) 2.4 milijuna eura

Maruo Perković (iz Istre 1961 u Dinamo) 2 milijuna eura (otkup ugovora nakon isteka posudbe)

Marin Pongračić (iz Wolsfrbuga u Lecce) 1.6 milijuna eura (otkup ugovora nakon isteka posudbe)

Duje Ćaleta Car (iz Southamptona u Lyon) 1.54 milijuna eura (posudba)

Ivan Brnić (iz Maribora u Olympiakos) 1.3 milijuna eura

Ante Crnac (iz Slaven Belupa u Rakow) 1.3 milijuna eura

Top 11 najskupljih Hrvata (postava):



Tagovi

Ljetni prijelazni rokLjetni prijelazni rok 2023

Ostale Vijesti