REUTERS/Susana Vera i Albert Gea
REUTERS/Susana Vera i Albert Gea

Vrijeme je za El Clasico: Budućnost protiv sadašnjosti, savršeni Lewa protiv 'ugaslog' Benzeme i Barcina potraga za istinom

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 16.10.22. | 09:30

Real je gotovo savršen ove sezone. Barcelona ulazi u derbi s ožiljcima iz Lige prvaka. Ali sa sjanim Poljakom u napadu i Nijemcem na golu, dok Madriđani na tim pozicijama nisu u idealnom stanju. Modrić, Kroos, Pique, Busquets, Benzema, Lewandowski... kao pripadnici stare, trofejne, Gavi, Pedri, Vinicius, Valvedre, Tchouameni... kao oni na kojima svijet ostaje. El Clasico, intrigantan kao i uvijek

Vrijeme je za El Clasico. Prvi put ove sezone, najveći nogometni spektakl na svijetu. Mjesto radnje - Santiago Bernabeu, vrijeme radnje - 16.15 sati. Završila je era Messija i Ronalda, dva velikana već neko vrijeme nisu dio ove priče, a i Barcelona je neko vrijeme imala svoje probleme, neke druge preokupacije. Tragali su Katalonci za izgubljenim pobjedničkim mentalitetom, tražili put spasa iz velikih financijskih dubioza. Najbolje što su napravili prošle sezone bio je upravo - El Clasico. Onih 0:4 na istom mjestu, na Bernabeuu, kao svjetlo na kraju tunela i neka osobna zadovoljština. Ali, trofeji su ostali Realu, Liga prvaka, La Liga, tu Barca nije bila niti blizu. I svi se pitaju može li se ove sezone vratiti u pravu borbu za naslove.

Različite su perspektive iz kojih Real i Barcelona ulaze u ovaj obračun. Madriđani, na neki način, igraju savršenu sezonu. Bez poraza su u svim natjecanjima, izborili su osiminu finala Lige prvaka, Osasuna i Šahtar (po 1:1) jedini su koji su im dosad oteli pobjede. Barca, pak, po principu 'gore-dolje'. U La Ligi odlično, s istim brojem bodova kao veliki suparnik, ali u Europi uglavnom glavobolje. Porazi od Bayerna te poraz i remi s Interom, s time da je taj bod osvojen u sudačkoj nadoknadi, ostavili su Barceloni minimalne šanse za ostanak u Ligi prvaka. Realnost je Europska liga, a to opet otvara neka druga pitanja. Poglavito financijska. Svi znaju što Barceloni znači Liga prvaka i koliko je financijski bitno ostati u tom natjecanju. Paralelno s time, Xavi još uvijek vodi proces čišćenja svlačionice, kažu Barcini kroničari da su i dalje na lisit za otpis neki senatori, prije svih Pique. Koji svojim igrama u zadnje vrijeme daje i povod za takve priče. Nakon tog remija s Intera, bez obzira na odlične rezultate u prvenstvu, uvukla se negativa među Barcelonine navijače, u tom je tonu i sam Xavi najavio El Clasico.

"Optimist sam, siguran sam u ono što radimo. Dobro smo se osjećali prije utakmice s Interom. Ne smijemo zaboraviti da nismo izgubili nijednu ligašku utakmicu i da smo prvi na ljestvici. Pokušavamo biti mentalno jaki. Moj odlazak? Otići ću kada više ne budem mislio da sam pravo rješenje. Sad sam sretan unatoč debaklu protiv Intera”, rekao je Xavi pa nastavio:

“Znam šro nam je činiti. Svjestan sam neuspjeha, razumijem navijače Barcelone. I ja sam tužan, velika šteta je što se dogodilo protiv Intera. No, nećemo stati. Došao sam prije manje od godinu dana kako bih okrenuo situaciju. Rano je za donošenje zaključka.", mora se pravdati Barcelonin trener prije El Clasica.

Pitali su ga i je li lakše biti trener ili igrač u El Clasicu. I tu je dao naslutiti da Barca nije baš u idealnom stanju.

"“Nezahvalno je biti trener Barcelone, bolje je biti igrač jer više uživaš. Pokušavam smanjiti pritisak u svlačionici. Igrači moraju uživati u ovoj utakmici:"

S druge strane, Carlo Ancelotti. Čovjek koji je osvojio sve što se može osvojiti i ne misli stati. Njegov Real nema probleme poput Xavija i Barce, ali sigurno ga negdje u duši muči taj težak 0:4 poraz iz zadnjeg El Clasica. Iako to bio samo jedan udarac, na kraju nevažan, jer trofeji su stigli u Madrid.

"Mislim da prošlogodišnji rezultat nimalo ne utječe na ovu utakmicu, ipak je ovo nova godina", poručio je Ancelotti, koji je najavio da ovaj put neće eksperimentirati kao u toj utakmici kad je postavio Luku Modrića u špicu, na 'lažnu devetku'.

"Istina, prošle godine pokušavao sam nešto izmišljati i zato smo izgubili. U nogometu se nema što izmišljati, odavno je sve izmišljeno. Želim isprobati stilova igre i postići to da igračima odgovara svaki od njih. Barcelona, recimo, uvijek koristi isti stil koji mi se sviđa i poštujem ga, ali možda to nije najbolji način, jer se igrači prečesto mijenjaju", ponudio je Ancelotti svoj pogled na nogomet i ovaj derbi. I sigurno će i on imati poseban motiv u ovom današnjem srazu.

A bit će to i dvoboj dvojice velikih strijelaca, Benzema protiv Lewandowskog. I oni dočekuju El Clasico u različitim raspoloženjima. Poljak će prvi put igrati ovu utakmicu, ali dosad je protiv Reala u dresovima Bayerna i Borussije Dortmund bio simetričan. Tri pobjede, tri poraza, dva remija. Uz vječiti podsjetnik na ona četiri gola koja je zabio Realu u polufinalu Lige prvaka dok je bio u Dortmundu.

I dok Barca živi u nekoj borbi sama sa sobom, Lewa nema tih problema. Došao je na Camp Nou i nastavio trpati kao da je tu godinama. U 12 utakmica ove sezone u svim natjecanjima, zabio je već 14 golova. U velikoj je formi, za razliku od Karima Benzeme. Čovjek koji je obilježio godinu, koji je proljetos golovima vukao Real prema španjolskoj i kontinentalnoj kruni, upao je u malu krizu. Istina, bio je i ozlijeđen, ali sve je to dio te priče. Samo tri pogotka ove sezone u Primeri, zadnji je zabio još 28. kolovoza.

Lewandowski, koji je trebao, složili su se svi, osvojiti Zlatnu loptu, protiv Benzeme koji je za ovu godinu apsolutno zaslužuje. I teško da će jedan El Clasico to promijeniti, ali Lewandowskom sigurno prilika da u međusobnom obračunu s Francuzom pokaže koliko je zakinut.

Modrić, Benzema, Lewandowski, Kroos, Pique, Busquets... Prošlost i sadašnjost El Clasica, protiv njegove sadašnjosti i budućnosti. Pedri, Gavi, Kounde, Balde, Garcia, Tchouameni, Camavinga, Valverde, Rodrygo... Intrigantni dvoboji, derbi koji će uvijek ponuditi spektakl, bez obzira na sastave i aktualni trenutak. Primjerice, Real ne može računati na Courtoisa, branit će Lunin, S druge strane odlični Ter Stegen, jedan od glavnih Barcinih poluga ove sezone, primio je tek jedan gol u Primeri. Zanimjivo, Ter Stegen ima pet pobjeda u dosadašnjih 12 El Clasica, od toga četiri na Santiago Bernabeuu. Benzema mu je zabio samo jednom, Vinicius nijednom!

Koja je, dakle, prava isitna o Barceloni? Ona u Ligi prvaka ili ova u La Ligi? Koliko je i dalje moćan ovaj Real? El Clasico neće reći sve o tome, sezona je još mlada, ali neke bi stvari sigurno mogao otkriti.

La Liga, 9. kolo

Petak, 14. listopada

Rayo Vallecano – Getafe 0:0

Subota, 15. listopada

Girona – Cadiz 1:1

Valencia – Elche 2:2

Mallorca – Sevilla 0:1

Athletic – Atletico 0:1

Nedjelja, 16. listopada

Celta – Real Sociedad 14.00

Real Madrid – Barcelona 16.15

Espanyol – Valladolid 18.30

Betis – Almeria 21.00

Ponedjeljak, 17. listopada

Villarreal – Osasuna 21.00



*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18



Tagovi

Real MadridBarcelonaEl ClasicoLa LigaKarim BenzemaRobert Lewandowski

Ostale Vijesti