Reuters
Reuters

Vječna ljestvica SP-a: Argentina preskočila Italiju, Hrvatska sve bliže Top-u 10

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 21.12.22. | 18:52

Brazil je i dalje uvjerljivo vodeći.

Još uvijek se nisu posve stišali dojmovi nedavno završenog 22. Svjetskog prvenstva u nogometu koje se održalo u Kataru. Argentina je osvojila treće zlato, Francuska drugo srebro, a Hrvatska drugu broncu, ukupno treću medalju. Kada je riječ o broju medalja na svjetskim prvenstvima, Hrvatska, država koja je suverenost dobila prije 31 godinu, drži nesvakidašnje sedmo mjesto po broju osvojenih medalja, zajedno sa Švedskom (tri). Ispred nas su samo Njemačka (12), Brazil (9), Italija (7), Argentina (6), Francuska (6) i Nizozemska (4).

Ako pak poredak kvantificiramo prema 'sjaju' medalja, i prema kojem jedno englesko ili španjolsko zlato vrijedi više od hrvatskog srebra i dvije bronce, Hrvatska drži 12. mjesto vječne ljestvice najuspješnijih zemalja na velikim natjecanjima, a koje dijelimo sa Švedskom koja također ima srebro i dvije bronce. Ispred nas su Brazil (5 zlata, 2 srebra, 2 bronce), Njemačka (4 zlata, 4 srebra, 4 bronce), Italija (4 zlata, 2 srebra, bronca), Argentina (2 zlata, 3 srebra), Francuska (2 zlata, srebro, 2 bronce), Urugvaj (2 zlata), Engleska (zlato), Španjolska (zlato), Nizozemska (3 srebra, bronca), Mađarska (2 srebra), Češka (2 srebra).

Što se pak osvojenih bodova na Svjetskim prvenstvima, pod uvjetom da se pobjeda vrednuje tri boda, a remi jedan, te pod uvjetom da se prolaz nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca vrednuje kao bod (a prolaz nakon produžetaka kao tri boda), na čelu te vječne ljestvice je i dalje Brazil sa 247 osvojenih bodova. Na drugom mjestu je Njemačka s 225 bodova, a na treće se probila Argentina koja je u Kataru osvojila 14 bodova (tri u dvobojima s Poljskom, Meksikom, Australijom i Hrvatskom te po dva u dvobojima s Nizozemskom i Francuskom) i tako preskočila Italiju koja je propustila posljednja dva Svjetska prvenstva. Argentina sada ima 158 bodova, a Italija 156.

Najuspješnija svjetska reprezentacija u posljednje 24 godine je reprezentacija Francuske koja je u spomenutom periodu osvojila dva zlata i dva srebra. Tricolori drže peto mjesto vječne ljestvice sa 131 bodom.

Slijede ih Englezi (118), Španjolci (110), Nizozemci (104), Urugvajci (88), a 10. mjesto dijele Šveđani i Belgijci sa 73 boda.

A gdje je tu reprezentacija Hrvatske pitate se? Na - opet ćemo istaknuti ovaj pridjev - nevjerojatnom 19. mjestu s 47 osvojenih bodova! Nevjerojatnom, jer se Hrvatska na svjetskim prvenstvima natječe od 1998., a sve ostale reprezentacije na ovom popisu su imale priliku loviti bodove na mundijalima praktički od 1930. godine (na popisu su i Jugoslavija i Sovjetski Savez kojem je posljednji Mundijal bio Italija 1990.).

Hrvatska je u Francuskoj 1998. osvojila 15 bodova, u Japanu i Južnoj Koreji četiri godine kasnije tri, a bodovno najslabije prvenstvo bilo je ono u Njemačkoj 2006. kada smo osvojili samo dva boda. Osam godina kasnije u Brazilu Hrvatska je upisala jednu pobjedu (tri boda), a u Rusiji smo osvojili njih 14 - 12 u pobjedama nad Nigerijom, Argentinom, Islandom i Engleskom te dva u remijima s Danskom i Rusijom.

Hrvatska je Katar 2022. zaključila s 10 osvojenih bodova. U skupini smo ih imali pet, po dva smo dobili za izbacivanje Japana i Brazila nakon jedanaesteraca, a tri za pobjedu nad Marokom u borbi za broncu.

S obzirom na to da Jugoslavije i Sovjetskog saveza više nema, izgledno je da će se Hrvatska na sljedećim mundijalima dodatno podignuti na ljestvici, a tko zna, ako u SAD-u, Kanadi i Meksiku ponovimo uspjehe iz Rusije i Katara, možda ih i premašimo, dodatno ćemo se približiti 10 najboljih reprezentacija u povijesti svjetskih prvenstava...



Tagovi

Svjetsko prvenstvo u nogometu

Ostale Vijesti