Hrvoje Jelavić/Pixsell
Hrvoje Jelavić/Pixsell

"Villarreal je momčad gotovo bez mane, Hajduk će se braniti i s pet-šest igrača, ali postoji jedan način na koji Bijeli mogu iznenaditi"

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 18.08.22. | 07:54

Ferdo Milin, trener Posušja i član Dinamova stručnog stožera u vrijeme utakmica s Villarrealom piše za Germanijak i otkriva kako su se Modri pripremali za 'Žutu podmornicu' i na što Hajduk treba obratiti pozornost

Prošlo je već dosta vremena od te utakmice pa se ni ja ne mogu sjetiti baš svih detalja, ali neki dan sam gledao snimku Villarrealove pobjede nad Valladolidom i vratio se malo u te utakmice s Dinamom. Ima nešto novih igrača, ali način igre, kretnje i akcije vrlo su slične, da ne kažem iste kao tada.

(1.30) Villarreal (5.00) Hajduk (10.0)

Ne znam u kojem će sastavu Villarreal igrati protiv Hajduka, ali Emery je u igri stvorio automatizme tako da je gotovo svejedno tko igra. Recimo, protiv nas je tada desni bek bio Foyth i mi smo u analizi primijetili da je on statičan, on je igrač koji ne ide previše naprijed, već drži poziciju. On i Albiol su uvijek ostajali iza kao osigurači za neku kontru ili iznenadni udar. Kažem, ne znam hoće li oni igrati, ali princip je isti, Villarreal obično širi igru preko lijevog beka i desnog krila, a dva najvažnija igrača u Parejo i Pau Torres. Parejo je glavni igrač u izgradnji napada, na njega idu lopte, onda ih dalje distribuira. Ako, kojim slučajem, protivnik zaustavi Pareja i ne dopusti mu da bude na lopti te uspije zatvoriti kanale kojima on gradi igru, stoper Pau Torres počinje ulaziti još više u igru, odličan je na lopti i onda on, na neki način, preuzima i tu Parejovu ulogu.

Zanimljivo je kako igrači Villarreala svojim položajem tijela stvaraju trokute u igri i rade si prostor u kojemu je, praktički, uvijek netko sam i slobodan primiti loptu. Naizgled ih je, dakle, lako zatvoriti, uštopaš Pareja, pa pritišćeš Torresa i riješio si problem? Ne, tako možda zvuči, ali fascinantno je kako se ljudi otvaraju, kako u svakom trenutku znaju što im je činiti, ti automatizmi u njihovoj igri su dovedeni gotovo do savršenstva. U naše vrijeme u velikoj je formi bio Moreno, koji se sjajno otvarao u napadu i lagano dolazio u prilike za gol, sad imaju i njega i Jacksona i koliko opet su efikasni i opasni. Valladolid su pobijedili 3:0, bez previše problema.

Kako se od toga obraniti i što napraviti? Ne znam kako će Hajduk igrati u Valenciji, je li Dambrauskas nakon derbija odustao od ideje da igra s trojicom, odnosno petoricom u zadnjoj liniji. Mi smo protiv Villarreala igrali, zapravo, s petoricom, Oršić je bio taj peti koji se priključivao obrani dok su oni bili u napadu. Jednostavno, Villarreal te natjera da se braniš s pet, čak i šest igrača. Nije to nešto što želiš, ali ako si prije utakmice svjestan što te čeka, onda se lakše na to pripremiti i uigrati neke obrambene šablone.

Uvijek je neki Villarrealov igrač slobodan, obrana je stalno pod pritiskom, koji nije lako izdržati. Možda Hajduku bude malo lakše, jer ipak Villarreal ne igra na svom stadionu, koji je mali, kompaktan i bučan pa to daje dodatnu snagu i energiju Emeryjevoj momčadi. No, to je tek jedan detalj, koji u cijeloj priči ne mora biti presudan.

Slabe točke? Pa, gotovo ih nema. Čak i u skoku su Španjolci dobri, teško ih je probiti i centaršutima, stvarno nije lako pronaći koridor u kojem bi bili ranjivi. Možda, kad bi se moglo nekako prebaciti loptu na tu desnu stranu, na desnog beka, da on više sudjeluje u igri, ali, vjerojatno su to i drugi pokušavali pa nisu baš uspjeli.

Koja je onda Hajdukova šansa? Marko Livaja bi mogao često biti sam protiv dva, tri njihova braniča, međutim, njegova tehnika i vještina, brza reakcija, mogli bi biti ta Hajdukova šansa. Kad bi na krilima bili Sahiti i Biuk, hitri igrači, Livaja bi mogao zadržati loptu i proigrati njih dvojicu i na taj način napraviti probleme Villarrealu. Neće biti puno prilika, svaku i najmanju treba iskoristiti. Villarreal je uistinu strašna momčad.

(1.30) Villarreal (5.00) Hajduk (10.0)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igrajte odgovorno 18+


Tagovi

HajdukVillarrealKonferencijska ligaFerdo Milin

Ostale Vijesti