REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

VIDEO Gündoğan s dva fantastična voleja riješio spektakl na Wembleyu i doveo City na korak do trostruke krune

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 03.06.23. | 18:07

United je pružio odličan otpor, ali City je nesalomljiv.

Fantastičnu utakmicu gledali smo na Wembleyu u finalu FA Cupa. Manchester City je sa 2-1 pobijedio Manchester United i na taj način stigao do trećeg trofeja u ovoj sezoni, nakon prethodno osvojene Premier lige i Community Shielda. Apsolutni junak Građana bio je İlkay Gündoğan s dva voleja koja su odsjela u mreži Davida de Gee, dok će United žaliti za nekoliko sjajnih prilika u posljednjih 20 minuta utakmice. Na koncu, zaslužena pobjeda Cityja i sjajna uvertira za finale Lige prvaka protiv Intera, koje ih očekuje za tjedan dana u Istanbulu.

U prvom poluvremenu gledali smo dva lica oba kluba. City je dominirao prvom polovicom, a United ostatkom poluvremena. Utakmica je krenula vatreno, početni rezultat na semaforu se održao tek 13 sekundi. Veselio se plavi dio grada, a fantastično je pogodio İlkay Gündoğan. Njemački reprezentativac izveo je loptu s centra, ona je stigla do Cityjevog golmana i Gündoğanovog sunarodnjaka Stefana Ortege. On je ispucao loptu u suparničku polovicu, da bi je Kevin De Bruyne proslijedio do kapetana svoje momčadi, koji je spektakularno pogodio volej s 18 metara.

Gol za vodstvo možete pogledati OVDJE (Sportklub)

Nakon primljenog gola, Crveni vragovi morali su se suočiti sa žestokim protiskom Cityja. Već u 4. minuti De Bruyne je ubacio, a Rodrijev udarac glavom odlazi pored gola. Potom je Špajolac kombinirao s Haalandom, ali Norvežanin je ostao kratak pola koraka u trenutku kada je trebalo realizirati priliku.

U 20. minuti Haaland se izborio za loptu malo iskosa s lijeve strane i okušao svoj udarac, ali lopta ide metar iznad De Geina gola. Nekoliko minuta nakon toga, pokušao je i De Bruyne, gađao je bliži kut, ali bio je neprecizan.

Crveni su uspjeli preživjeti tešku opsadu svojeg gola samo s jednom loptom u mreži, a u zadnjih 15-18 minuta poluvremena oni su bili momčad koja diktira tempo na terenu. Nagradu za bolju igru nisu dugo čekali. U 31. minuti Grealish je igrao rukom u duelu sa Wan-Bissakom i sudac Tierney je, nakon pregleda snimke, pokazao na bijelu točku. Siguran realizator bio je Bruno Fernandes. Izveo je kazneni udarac na svoj karakterističan način i prevario je rezervnog golmana Cityja Stefana Ortegu.

Situaciju iz koje je nastao penal, kao i gol Fernandesa, možete pogledati OVDJE (Sportklub)

U završnici prvog dijela jako dobru priliku imao je Raphael Varane. Nakon ubačaja iz kornera lopta je prebačena na drugu stativu gdje je Varane bio prvi na njoj, ali nije uspio dobro pucati iz poluvoleja i lopta je otišla pokraj gola.

Već na startu drugog dijela, opasnu situaciju za gol propustio je Jadon Sancho, a kazna je vrlo brzo stigla. I ponovno je strijelac fantastični İlkay Gündoğan. I ponovno poluvolej iz daljine. Ubačaj iz kuta izveo je De Bruyne, Nijemac turskog porijekla ovaj puta pucao je lijevom nogom, a lopta je prošla između nekoliko obrambenih igrača i De Gea je tek u zadnji trenutak reagirao, no zakasnio je i uspio je tek odbiti loptu u gol.

Nakon zabijenog gola, Građani su nastavili s totalnim napadom i krenuli su po potvrdu pobjede. U 62. minuti Kevin De Bruyne prošao je nekoliko obrambenih igrača, ušao u šesnaesterac i pucao dolje lijevo, ali je golman to fantastično obranio. Nastavio je City s pritiskom još nekih 6-7 minuta, a potom je United došao do zraka, a umalo i pogotka.

Prvo je zaprijetio Marcus Rashford u 69. minuti. Ostao je sam na rubu 16-erca, ali njegov udarac odlazi preko gola. Morao je engleski reprezentativac daleko bolje reagirati u ovoj situaciji.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Svega nekoliko napada nakon, golem promašaj Erlinga Haalanda. Primio je povratnu loptu s lijeve strane, prizemno pucao s nekih 7-8 metara, ali De Gea fantastično brani.

Kazna za promašaj norveškog topnika umalo je stigla već za 20-ak sekundi. Alejandro Garnacho, koji je u igru ušao umjesto nevidljivog Eriksena, povukao je polukontru i pucao snažno s ruba šesnaesterca, ali je lopta prošla par centimetara pored lijeve stative.

U tom trenutku, kao da su se igrači obiju momčadi malo ispuhali te su uzeli predah od 15-ak minuta u kojima nismo vidjeli ozbiljnije prigode. Igru su razvodnile i mnoge izmjene, kao i dva žuta kartona.

A onda, u 92. minuti, nevjerojatan promašaj Uniteda. Nakon ubačaja s lijeve strane, nastala je velika gužva u petercu Cityja, lopta je odsjela na gredi dva puta nakon udaraca McTominaya i Varanea, ali nije prešla gol-liniju i United je dobio samo korner.

Bila je to i posljednja šansa na utakmici, Manchester City je upisao pobjedu 2-1, a kada bismo zbrojili sve šanse, kao i viđenu igru, ostaje dojam da su izabranici Pepa Guardiole bili bolji točno za jedan gol. (I.M.)



Tagovi

FA CupManchester CityManchester UnitedIlkay Gündogan

Ostale Vijesti