Veznjak Napolija zaražen svinjskom gripom

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 22.03.19. | 17:21

Neće debitirati za Španjolsku.

Prije točno deset godina, među zdravstvenim radnicima – i poglavito među laicima pacijentima – virus svinjske gripe izazvao je uzbunu i paniku. H1N1, stručni naziv za spomenuti virus endemičan je za svinje, ali rijetko je doživljavao mutacije da može prijeći s čovjeka na čovjeka, kao što se to dogodilo u travnju 2009. godine kada je nastala pandemija spomenutog virusa.

Ipak, danas je on nama samo 'još jedan u nizu' sojeva virusa gripe koji su relativno lako izlječivi, ukoliko se detektira na vrijeme i sluša savjete i upute liječnika opće prakse. Međutim, isto tako nas može izbaciti iz svakodnevne rutine i pomrsiti nam životne planove.

Upravo to dogodilo se veznom igraču Napolija, Fabianu Ruizu. 22-godišnji igrač prošlog je ljeta stigao iz Betisa na jug Italije u transferu vrijednom 30 milijuna eura. Novom treneru Napolitanaca, Carlu Ancelottijau, uvelike je olakšao prilagodbu na novu momčad, a vrlo dobro je zamijenio Jorginha koji je u paketu sa Maurizijem Sarrijem odlučio provesti 'Sarriball' u djelo na Stamford Bridgeu.

Nakon odličnih partija na San Paolu logičan slijed događanja bio je poziv u reprezentaciju Španjolske novog izbornika Luisa Enriquea. Međutim, na debi za Furiju morat će pričekati još neko vrijeme. Ruiz je 'zaradio' virus svinjske gripe zbog kojeg je već neko vrijeme van pogona. Iako u klubu prvo nisu odmah otkrili o kojem soju se radi, liječnici španjolske reprezentacije utvrdili su nakon daljnjih pretraga da je riječ o 'svinjskoj gripi' te je igrač ostao u rodnoj Sevilli na liječenju.

Na sve ovo, španjolski liječnici su napomenuli klupske da ne bi smjeli potcjenjivati simptome svinjske gripe, kako se virus ne bi proširio na ostatak svlačionice. Fabian je trenutno u dobrom stanju, virus je pod kontrolom, a mogućnost zaraze je smanjena na minimum.

Napolitanci trenutno drže sigurno 2. mjesto u Serie A sa 60 bodova – 15 manje od vodećeg Juventusa i 7 više od trećeplasiranog Intera. Poziv umjesto Ruiza dobio je Atleticov Saul Niguez.

 

 

(Foto: Reuters)


Tagovi

španjolska nogometna reprezentacijaFabian Ruiz

Ostale Vijesti