REUTERS/ Yiannis Kourtoglou
REUTERS/ Yiannis Kourtoglou

Vatreni poslali poruku Slavoniji: Gradski vrt mora gorjeti

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 09.10.21. | 09:00

Hrvatska ima sve u svojim rukama i u tri utakmice do kraja kvalifikacija mora potvrditi status favorita baš kao što je to napravila u petak u Larnaci. Hrvati su bili autoritativni, moćni, razigrani… Uostalom, najbolji pojedinac domaćina bio je vratar Michael

Zlatko Dalić vukao je sjajne poteze nakon Eura. One na travnjaku, ali i one van terena kojima je pojačao autoritet i pokazao da je reprezentacija iznad svega. Posljednje četiri utakmice samo su dokaz toj tezi. Hrvatska je i nakon Cipra lider skupine, pojačala je golgeterski konto u odnosu na Rusiju koja je nekim čudom neokrznuta prošla sa Slovačkom.

Naime, gledajući statistiku - Rusija je sinoć samo čudom stigla do tri boda. Čak 26 udaraca prema golu nije bilo dovoljno Slovačkoj da zabije gol, sebi ostavi šanse za drugo mjesto a Hrvatsku gurne prema SP-u. No, statistika je ionako kao bikini…

Zapravo, Rusija je nebitna. Za sada. Hrvatska ima sve u svojim rukama i u tri utakmice do kraja kvalifikacija mora potvrditi status favorita baš kao što je to napravila u petak u Larnaci. Hrvati su bili autoritativni, moćni, razigrani… Uostalom, najbolji pojedinac domaćina bio je vratar Michael, pa i to dovoljno govori o kakvoj smo utakmici svjedočili.

Prije nekoliko mjeseci naricali smo za lijevim bekom. Uz Bornu Barišića trebao nam je još jedan koji će zabetonirati tu deficitarnu poziciju. Na Cipru je stigla potvrda kako je Hrvatska u drugom Borni dobila rješenje za sljedećih desetak godina. Sosi je ovo bila treća utakmica s punom minutažom i najbolja do sada. Bilo ga je svugdje. Zatvorio je sve prilaze svome golu da bi naprijed bio opasan. Često je servirao suigračima lopte i gurao ih u situaciju za mat, na koncu ga je nagradilo asistencijom Gvardiolu. Borna Sosa dokazao je kako pripada ovoj reprezentaciji. Ne na Instagramu ili u medijima, već na travnjaku koje je ipak jedino mjerilo svega. Veseli što smo ponovno vidjeli Josipa Brekala koji se preporodio u Torinu i sigurni smo kako će s vremenom postati jak adut Vatrenih, baš u kombinaciji sa Sosom. Jer, tko je taj dvojac na lijevoj strani gledao uz ogradu stadiona Maksimir dok su bili djeca, zna o čemu pričamo.

Unatoč mladim godinama, Joško Gvardiol briljira i dojmi u svakom nastupu. U obrani koja je uoči Cipra imala etiketu sumnje zbog mladih godina, sinoć je bio najbolji. Na koncu je i zabio prvijenac u dresu reprezentacije koji je otklonio sve upitnike i osigurao mirnu završnicu.

Marko Livaja potvrđuje da treba ovoj reprezentaciji, Perišić standardno opasan dok o Luki Modriću zaista nema potrebe trošiti riječi. I da ne odigra ništa vrijedno pažnje, a to je ipak nemoguće u njegovom slučaju, sama Lukina pojava na travnjaku i svlačionici donosi sigurnost svima ostalima. S 36 godina je kandidat za Zlatnu loptu i velika snaga ove reprezentacije.

Posebno priznanje ide u smjeru Dominika Livakovića. Nije sinoć imao puno posla iako je skinuo zicer kojem je prethodilo zaleđe. Međutim, sinoć je Livi postavio rekord u nizu neprimljenih golova. U suradnji s Ivušićem koji je branio u dvije utakmice kvalifikacija, u 50. minuti pao je rekord Pletikose i Runje… Sada je Hrvatska na 615 minuta bez primljenog gola, očekujemo već u ponedjeljak da se niz podeblja.

Hrvati su već sinoć otišli put Osijeka gdje će čekati Slovačku. I poslali jasnu poruku Slavoniji kako se očekuje da Gradski vrt u ponedjeljak gori. Mora se napraviti euforija na tribinama, dok onoj u svlačionici još uvijek nema mjesta. Jer, razvoj događaja sugerira kako bi se direktan putnik na SP lako mogao odlučiti u posljednjoj utakmici kvalifikacija; onoj na Poljudu protiv Rusije. A Slovačka je bila jako opasna sinoć u Kazanu i unatoč izostanku natjecateljskog motiva, onaj da skine svjetskog viceprvaka bit će itekako prisutan.


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u rukometu Katar 2020

Ostale Vijesti