Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL

"Varaždin je nadigrao Hajduk, Gorica ima snagu u bekovima"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 01.08.22. | 15:00

Germanijakov stručni analitičar Dean Klafurić analizirao je utakmice 3. kola HNL-a

Ovo kolo je odigrano pod snažnim utjecajem nastupa naših klubova u Europi. Možda ne toliko Rijeke koja je ispala od realno jačeg protivnika, koliko zbog Osijeka. Na njima se vidi agonija koja se nastavlja. I to se vidjelo na utakmici protiv Belupa. Što se tiče Dinama i Hajduka, oni su bili okrenuti prema sljedećem tjednu i imali su slabije protivnike gdje su rutinski odradili posao. Barem što se tiče rezultata, jer Hajduk je bio nadigran od jako dobrog Varaždina.

Šibenik - Lokomotiva

Iako neizvjesna i dramatična utakmica, nogometnom kvalitetom vrlo siromašna. Uostalom, prva šansa dogodila se u 33. minuti što sugerira kakav smo nogomet gledali. Dojma sam da je Lokomotiva podcijenila Šibenik nakon dobre igre protiv Osijeka, a to je pogrešno jer Šibenik igra jako dobro u kontekstu svojih mogućnosti. U sustavu 4-3-2-1 djeluju kompaktno, organizirano i disciplinirano. Pogotovo u fazi obrane dok u fazi napada imaju jasnu ideju i mehanizme kako ugroziti protivnika. Opet naglašavam, u skladu s mogućnostima odnosno individualnom kvalitetom.

U drugom poluvremenu, kako je utakmica odmicala, Lokomotiva je igrala sve bolje i konkretnije te je počela dominirati što je rezultiralo šansama. Najviše nakon prekida, centaršuteva s poludistance Miličevića i Cipetića te Cokajevim udarcima s distance i poludistance. Naime, Šibenik im organiziranom obranom nije dozvoljavao prolaze kros sredinu, previše igre i kreacije u zadnjoj trećini. Iako je utakmica donijela neizvjesnost u završnici, Šibenik je djelovao konstantno dobro cijelu utakmicu, bio je konkretniji i zasluženo slavio.

Dinamo - Istra 1961

Rutinska pobjeda Dinama koji nije pokazao briljantnu momčadsku igru, ali je to bila dosta izražena individualna kvaliteta i raspoloženost nekih igrača, poglavito Bočkaja. Na konstantnu dilemu Petković ili Drmić, utakmica je pokazala da se može bez obojice. Šalimo se malo.

Istra1961 se bez obzira na visoki poraz nije osramotila jer je pokazala tendenciju igri od samog početka do kraja. Takav pristup ih je nagradio pogotkom i vratit će im se u utakmicama koje slijede. Mogli su igrati defenzivnije u izrazito niskom bloku i preskakati igru. Možda bi rezultat bio manje izražen, ali ovakvim pristupom su pokazali da razvijaju igru i mlade igrače kojih je gotovo polovica bila na terenu. Što od početka, što kasnijim ulaskom.

Varaždin - Hajduk

Odlična atmosfera, tradicionalna u Varaždinu. Što na krilima publike, što na krilima dobre igre i rezultata u Puli, domaćini su zapravo dominirali protiv Hajduka. U sustavu 4-1-4-1, glavni mozak je Postonjski koji se na poziciji zadnjeg veznog nameće kao lider i organizator u fazi napada. Kao takav predstavlja mozak i srce momčadi Varaždina. Zapravo mi je nevjerojatno da takav igrač stalno igra na rubu prvi i druge lige. Po svojoj kvaliteti zaslužuje puno više. Pogotovo jer je zadnji vezni, a puno momčadi vape za tom pozicijom.

Hajduk je bio nadigran u Varaždinu, ali je na krilima Livajine individualne kvalitete stigao do pobjede. Hajduk je imao svoje mehanizme koji su ovdje bili limitirani od jako dobrog Varaždina. Zaslužili su domaćini bod svojom igrom, a kada već nisu stigli do boda, trebalo ih je nagraditi golom.

Osijek - Belupo

Siromašna utakmica ponajprije zbog grogiranog Osijeka. Belupo se od početka se postavio defenzivno i s namjerom da izađe neporažen iz Gradskog vrta što im je uspjelo na kraju. Mogli su i slaviti jer su organiziranom igrim u fazi obrane i nemoći Osijeka došli u situaciju da su imali nekoliko šansi, pogotovo u 2. poluvremenu. Imali su tri šanse u jednom napadu, dva udarca Kvržića i Božića glavom nakon kornera i u završnici utakmice priliku Žuljevića nakon Krstanovićevog pasa u dubinu. Osijek je imao jedinu šansu onu od Fiolića na početku utakmice te nekoliko pokušaja Belje koji su bili blokirani.

Rijeka - Gorica

Drugo poluvrijeme bilo je puno sadržajnije jer su u Gorici došli do izražaja igrači dovedeni u ovom prijelaznom roku. Bek Vojtko koji se lijepo predstavio i protiv Šibenika te Wagué koji je donio energiju, čvrst pas i okomitost. Gorica je u njima dobila ozbiljan bekovski par što se moglo vidjeti na ovoj utakmici. Gorica je bila bolja drugo poluvrijeme, poglavito zbog spomenutih bekova ali i raspoloženog Kalika. Rijeka je postigla gol i imala šansu za pobjedu nakon grešaka igrača Gorice, ali bilo bi to nezasluženo. Podjela bodova je realnost.

Podsjetite se svih kola na #stručnaanalizaHNL-a

HNL, 3. kolo

Petak, 29. srpnja:

Šibenik – Lokomotiva      2:1

Dinamo – Istra 1961        4:1

Subota, 30. srpnja:

Varaždin – Hajduk 0:2

Nedjelja, 31. srpnja:

Osijek – Slaven Belupo 0:0

Rijeka – Gorica 1:1



Tagovi

Dean KlafurićGNK DinamoHajdukHNK RijekaNK OsijekNK LokomotivaNK ŠibenikIvan MiličevićBranimir CipetićIstra 1961Marko LivajaNK VaraždinIvan FiolićDion Drena BeljoZoran KvržićAnthony KalikHNK GoricaStručnaAnalizaHNL-aHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti