Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Utrka za TV prava: A1 pretekao HT, klubovima HNL-a 10 milijuna eura po sezoni, prijenosi svima

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 17.02.22. | 18:13

Najveći HT-ov rival A1 bio bi i glavni sponzor Elitne lige, kako glasi radni naziv najvišeg razreda hrvatskog klupskog nogometa od sezone 2022./23.

Nikad neizvjesnija završnica Prve hrvatske nogometne lige natjerala je medijske igrače zainteresirane za TV prava za nekoliko sljedećih sezona na također nikad veću bitku: iz Hrvatskog nogometnog saveza Jutarnjem listu su potvrdili da je stigla rekordna ponuda A1 od čak 10 milijuna eura po sezoni!

Reakcija je to na informacije puštene iz HNS-a, o kojima je protekla dva dana prvi pisao Germanijak, da se nakon povlačenja iz igre tvrtke Endorphin Maginea vodstvo Saveza okreće HT-u, odnosno konzorciju u kojem bi bili jedna kladionica i HRT, a prijenosi bi bili na MAXtv-u i HTV-u. No, najveći HT-ov rival, A1, nije želio ostati po strani i bacio je rukavicu izazova, a ionako ništa od spomenutog, kako smo i javili, nije potpisano, iako je dobilo politički blagoslov i načelno je sve dogovoreno.

Vijest su potvrdili i iz korporativnih komunikacija A1:

“Mogu službeno potvrditi da smo zainteresirani za kupnju tv-prava za 1. HNL. Predali smo HNS-u vrlo atraktivnu financijsku ponudu, ali sve dok traju komercijalni pregovori ne mogu govoriti o detaljima. Iznimno smo zainteresirani, voljeli bismo imati prvoligaški hrvatski nogomet u svojoj ponudi”, kazala je za Jutarnji list Dubravka Štefanec Vinovrški, direktorica korporativnih komunikacija A1.

Ponuda konzorcija pod kontrolom Hrvatskog telekoma, neslužbeno je potvrdio predsjednik HNS-a Marijan Kustić, iznosila je 7,5 milijuna eura po sezoni, od čega bi HT osigurao 6 milijuna, dok bi preostalih 1,5 milijun eura uplaćivala kladionica na ime sponzorstva (i imena) lige.

A1 sada nudi 8,5 milijuna eura na ime TV-prava, a 1,5 milijun za sponzorstvo buduće Elitne lige, koja bi se vjerojatno zvala A1 liga. No, najzanimljivije za krajnje korisnike je što A1 ne inzistira na ekskluzivitetu, nego je spreman utakmice prepuštati na otkup i konkurenciji na njezinim platformama, dakle ne bi poklonici nogometa morali kupovati nove pakete. Usput bi A1 također pristala i na uvjet da jednu utakmicu prvoligaškog kola ponudi na otkup HRT-u. Na Marijanu Kustiću, Damiru Miškoviću i ostalim najbližim suradnicima sad je da odluče što će, možda HT-ova korporacija u nastajanju ‘mečira’ ponudu A1, no u svakom slučaju profitirat će klubovi. Najnovija ponuda A1 gotovo je po sezoni ista kao i propala Endorphin Maginea, samo će vjerojatno biti potpisana na kraće vremensko razdoblje.


Tagovi

Prva HNLHNLMarijan KustićTV prava

Ostale Vijesti