REUTERS/Angelika Warmuth
REUTERS/Angelika Warmuth

Uoči derbija sjevernog Londona, glavno pitanje je - za koju taktiku će se odlučiti Arteta?

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 28.04.24. | 08:02

Iz tabora domaćina odašilju se jasni signali, Spursi nemaju namjeru čekati, nego će napasti od prve minute. Kako će na to odgovoriti Arteta – još jačim pritiskom ili povučenijom varijantom, doznat ćemo danas već od 15 sati

Uoči sjevernolondonskog derbija, glavno pitanje je – kako će se postaviti Arsenal? U proteklih mjesec dana, momčad Mikela Artete demonstrirala je nekoliko inačica svoje igre. Čitava stvar se može sagledati iz nekoliko uglova. Uzmimo za primjer onu uskršnju 'nulu' protiv Manchester Cityja. Na Etihadu se igralo nekoliko utakmica unutar utakmice, a njih su igrala dvojica trenera Pep Guardiola i Arteta što je dovelo do toga da se utakmica pretvori u taktičko nadmudrivanje učitelja i učenika kojom su najviše ostali zakinuti – gledatelji.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pomalo je nevjerojatno bilo gledati momčad poput Arsenala, a radi se o daleko najefikasnijoj družini premierligaškog natjecanja, kako se grčevito brani tijekom utakmice, posebice u uvodnih 45 minuta. Bilo je to nešto između pritiska i čekanja u srednjem bloku, djelovalo je bojažljivo i nenadahnuto. Prema naprijed se Artetini igrači nisu niti pokušavali nešto pretjerano truditi, dok se u obrambenom bloku nisu uopće ustručavali i napucati loptu na treći red tribina.

Reuters/Jason Cairnduff Reuters/Jason Cairnduff

Tako stisnuti u svojih 30-ak metara, uglavnom su vrebali prilike iz kontranapada, i na koncu uspjeli obuzdati City. Zvuči poznato? Artetin recept prepisao je Carlo Ancelotti i gotovo identičnom taktikom dovukao svoj Real do raspucavanja u četvrtfinalu Lige prvaka pa onda i dotukao Građane, uzevši im priliku za obranu triplete.

A uzmimo za primjer i drugo lice Topnika, ono koje su pokazali protiv Chelseaja ovog utorka. Topnici su predvođeni Martinom Odegaardom od starta nametnuli lepršavu igru i pokazali gostima da ih čeka izuzetno duga i teška večer. Držali su nogu na papučici gasa od starta i nisu ju micali čak niti kada je na semaforu stajalo za Chelsea okrutnih 0-5.

REUTERS/Dylan Martinez REUTERS/Dylan Martinez

S obzirom na to da mu je nasušno potrebna pobjeda i držanje priključka sa Cityjem, Arteta će se vjerojatno odlučiti za jurnjavu od prve minute, no je li to uistinu najbolji plan igre? Tottenham ulazi u derbi s odmorom od 15 dana, budući da su posljednju utakmicu odigrali 13. travnja, upisavši uvjerljiv 4-0 poraz od Newcastlea. Za usporedbu, Arsenal je u istom periodu odigrao četiri utakmice. Doduše, pozitivna stvar za Topnike je što je zdravstveni karton uglavnom povoljan. U momčadi nema ozlijeđenih, tek Jurriëna Timbera koji još nije sasvim spreman za povratak. Unatoč osjetno većoj kilometraži i manje vremena za pripremu utakmice, je li spomenutih 5-0 protiv Chelseaja možda i previše ohrabrilo Artetu i njegove izabranike? Može li im se dogoditi novi kiks, koji bi Cityju širom otvorio vrata prema naslovu? Nemojmo zaboraviti da se i dalje radi o derbiju i da su Spursi s filozofijom kakvu preferira Ange Postecoglou uvijek opasan protivnik, bez obzira na tekuću formu.

I sigurno neće odustati od svog stila: s puno rizika u igri, gradnje napada od obrambene sekcije, proaktivnog i agresivnog pristupa. Pa onda će biti zanimljivo pratiti hoće li se Arteta odlučiti za pragmatičan pristup, pa pričekati protivnika da se ispuše i onda ga dotući munjevitim kontranapadima.

REUTERS/Scott HeppellREUTERS/Scott Heppell

Razlika u rasporedu dva londonska kluba je još veća kada se sagleda dulji period. Spursi su od 17. veljače odigrali tek sedam utakmica, što je posljedica ranog ispadanja iz europskih i kup-natjecanja, dok su ih Topnici odigrali 13.

„Imali smo cijeli tjedan za pripremu ove velike utakmice i osjećamo se sjajno“, najavljuje Son derbi sjevernog Londona.

„Vjerujemo u sebe i svoje mogućnosti, želimo pobijediti“, rekao je Son, što je glazba za uši navijača Spursa. Nogometaši Tottenhama bi svojim obožavateljima priuštili nevjerojatan gušt kada bi ljutite rivale pobijedili i pritom ih izbacili iz utrke za naslovom prvaka.

„Ovo će biti sjajan test za našu momčad. Mladi smo i još uvijek relativno neiskusni, ali gradimo mladu momčad. I sada imamo priliku testirati se protiv jedne od najboljih europskih momčadi. Držat ćemo se svog stila igre i veselimo se izazovu“, podvukao je Son.

Iz tabora domaćina odašilju se jasni signali, Spursi nemaju namjeru čekati, nego će napasti od prve minute. Kako će na to odgovoriti Arteta – još jačim pritiskom ili povučenijom varijantom, doznat ćemo danas već od 15 sati. Utakmica na stadionu Tottenham Hotspur od ogromne je važnosti, jedna od onih koje bi mogle odlučiti prvenstvo.



Tagovi

Premier ligaArsenalTottenhamMikel ArtetaAnge Postecoglou

Ostale Vijesti