Alen Lesicki/Germanijak
Alen Lesicki/Germanijak

"U Trabzonu uživam, Jakiru želim puno sreće jer Hajduk je opasan. Osijek? Upravu zanima klub kao mene vremenska prognoza u Džibutiju"

Vrijeme Čitanja: 12min | pet. 15.09.23. | 08:00

Trener Trabzonspora u razgovoru s novinarom Germanijaka u kampu turskog velikana o svemu pomalo…

Prije pet mjeseci su Nenad Bjelica i njegov stručni stožer stigli u Trabzon. Toliko nam je trebalo da se uputimo na obale Crnog mora. Htjeli smo još koncem prošle sezone, ali Trabzonspor je stigao na pripreme u Sloveniju. Pauza zbog reprezentacije, potom nedjeljni derbi s Besiktasem i sve veći broj Hrvata u ovom klubu ispisao je avionsku kartu. U utorak navečer sjedimo u jednom od mnogobrojnih restorana i pretresamo razne teme. Bjelica nije s nama.

“Rado bi bio, ali da je ovdje ne bi imao minutu mira. Mi još nekako možemo proći, ali gdje se on pojavi - nastaje kaos”, objašnjava nam Nino Bule.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dan kasnije smo u kampu Trabzonspora. Smješten između obale i aerodroma, nudi sve što jedan trener može poželjeti da mirno radi. Osim buke aviona koji svako malo slijeću pa polijeću.

“S vremenom se navikneš. Na početku nam je bilo malo čudno, ali sada je sasvim normalno da usred neke vježbe proleti avion na par metara od nas”, priča nam Nenad Bjelica u svom uredu smještenom u glavnoj zgradi u kampu. Solidan broj kvadrata, ukusno uređen… Na zidovima dominira fotografija Kemala Ataturka, “oca domovine” te osam skupnih fotografija slavlja igrača na travnju.

“Pa zar nije Trabzonspor sedam puta osvojio naslov”, pitamo Bjelicu dok proučavamo fotografije.

“U pravu si, ali oni broje i naslov prije desetak godina kada je bila velika afera oko namještanja utakmica. Cijela Turska je taj naslov pripisala Trabzonsporu, osim Saveza koji je ga je dao Fenerbahçeu unatoč svemu što se događalo u toj sezoni”, objašnjava nam Bjelica. Dakle, pet mjeseci je prvi čovjek struke…

“Iskreno, nisam očekivao ovu razinu nogometa u Turskoj i samog kluba. Ovo je jedan visoki europski novi. Od posjećenosti, organizacije, suđenja… Pa to praćenje lige, uvjeti u kojima klubovi egzistiraju. Stadioni su vrhunski. U zadnje vrijeme dolazili su neki ljudi iz nogometa koji su dovodili igrače pa sam po njihovim reakcijama vidio kako su ugodno iznenađeni. Ne mogu vjerovati da mi to imamo. Kao trener, ne mogu poželjeti nešto bolje i više, a da ne govorim o ljudima. Vrlo su srdačni, sve će ti učiniti. Pomoći. Osjećamo se jako privilegirano što smo dio ovog kluba”, priča nam Bjelica koji je u finišu prijelaznog roka stavio nogu na papučicu gasa pa doveo nekoliko ozbiljnih igrača u Trabzon. Nicolas Pepe je stigao iz Arsenala, Paul Onuachu iz Southamptona… Za Batistu Mendyja su spremni staviti ruku u vatru da će biti otkriće, nažalost Mislav Oršić je u Zagrebu na terapiji ali kad se priključi bit će to dimenzija više u odnosu na prošlu sezonu Trabzonspora.

“Dvije stvari su jako bitne. Nama je teško dovesti igrače u konkurenciji Galatasaraya, Fenerbahçea i Besiktasa. Imaju veću financijsku moć. Saudijska Arabija se otvorila, igrači puno kalkuliraju i čekali su do zadnjeg trenutka da vide gdje će otići. Ti veliki klubovi u stanju su platiti 7, 8 ili 10 milijuna eura plaće što mi ne može pratiti. Drugi razlog je taj što smo imali skupu ekipu, nekoliko igrača s jakim ugovorima i nismo znali hoćemo li ih se uspjeti riješiti. Četvorica su otišla, ostao nam je još jedan i otvorio se budžet. Nedostajao nam je napadač, jedna čvrsta “šestica”, a bili smo u deficitu sa stoperima zbog ozljede. I tako… U zadnjih dvadeset dana doveli smo ozbiljnih pet, šest igrača. Oni pojačavaju kvalitetu. Uklapaju se brzo, jer postoji dobra baza. Svaki igrač se drugačije prilagođava, ali ovi koji su došli osjećat će se ugodno. Trabzon je dobro mjesto za kvalitetan život. Očekujem da će jedan po jedan dobivati prilike i koristiti ih”.


Trenutno su u igračkom kadru Trabzonspora Filip Benković i Tonio Teklić od Hrvata. Bjelica je u četvrtak finiširao dolazak Ognjena Bakića kojeg je imao u Osijeku.

“Ovo što je Benković odigrao je dosta dobar nivo. Prošao je pripreme, sve utakmice od početka do kraja. Vraća se na onog Bena kojeg poznajemo iz Dinama. Kada je zdrav, kvaliteta nije upitna. Drago mi je da je s nama. Da smo mu dali priliku i da je opravdao povjerenje. Što se Teklića tiče, on ima veliku konkurenciju u sredini. Bakasetas je kapetan Grčke, imamo Višću, Trezegueta, Bardhija na tim ofenzivnim pozicijama i Teklić će morati biti strpljiv. Potpisao je na tri godine, mlad je i s vremenom će više dobivati prilike na njemu je da to iskoristi”.

Osijek je pustio Bakića bez odštete. Dao mu je papire i Bjelica je reagirao.

“Ognjena smo doveli kao investiciju u budućnost. Vidjet ćemo hoće li ostati s nama ili ide na posudbu. Kad je postao igrač bez odštete, javio se agent. Nije to velika investicija, nije izdatak a može donijeti puno. Ima kvalitetu, igrao je kod mene, kasnije sve manje. Nisu računali na njega i dobio je čiste papire. Mladi je reprezentativac Crne Gore. Dakle, rizik je minimalan. Poznajem ga dobro i mislim da može doći do izražaja”.

Hrvatsku javnost zanima zašto na koncu Trabzonspor nije uspio u svoje redove dovesti dva igrača Dinama za kojeg je pokazao zanimanje. Dakle, Arijan Ademi i Bruno Petković bili su blizu Turske, ali na koncu se kapetan vratio u Dinamo dok je Petko ostao u Maksimiru.

“Što se tiče Petkovića, bili smo dosta blizu, ali na kraju Dinamo nije prihvatio našu zadnju ponudu. Nakon toga nije više bilo razgovora. Moj je dojam da bi Petković postao naš igrač da je pokazao malo veću želju da dođe. Razumijem ga. U Dinamu mu je dobro, glavni je igrač i da nije imao potrebu zbog takvog statusa koji ima. No, ponavljam, da je više želio - došao bi u Trabzonspor”, otkriva nam Bjelica te nastavlja o Arijanu Ademiju.

“To je bilo aktualnog do samog kraja i teško mi je reći zašto se nije realiziralo. Bilo je tu puno igranja pokvarenog telefona oko uvjeta za koje bi došao. Dinamo je htio platiti neku odštetu i prihvatiti neke bonuse koje su im Kinezi stavili u ugovor, mi nismo i Ademi se vratio u svoj klub. Vidim da je sretan zbog toga i to je najvažnije u cijeloj priči. S Ademijem i Petkovićem Dinamo je puno jači”.

A kada smo kod Dinama, nije tajna da su Bjelica i Jakirović u prijateljskim odnosima. Zanimao nas je trenutak kada je Jakir dobio poziv Dinama… Je l' pitao Bjelicu za savjet?

“Nije. Čestitao sam mu odmah kada je postalo službeno. To je logičan put u njegovoj karijeri. Trenirao je ponajbolje klubove BiH i Slovenije, krenuo iz Gorice, trenirao Rijeku i nekako je nakon toga Dinamo najlogičniji izbor. Ima puno iskustva, puno utakmica u nogama i iza sebe. Jakir je pobjednik, natjecatelj i siguran sam kako će napraviti dobar rezultat”.


Jakirović prolazi sve ono što je Nenad Bjelica prošao. Pitamo ga koji bi savjet dao Jakiru…

“Savjet? Samo da bude svoj. Iako mu to nitko ne treba reći jer je on svoj. Neka se nametne svojim idejama i vizijama. Baš kao što sam ja to radio; igrao s dvije ekipe na dva fronta. On to može s igračima koje je doveo pred kraj prijelaznog roka. Fokusirat će se na HNL iako sam siguran da žele napraviti rezultat i u Europi. Rekao bih da ima bolji kadar od mene 2018. godine i želim mu od sveg srca puno uspjeha. I njemu i Dinamu”, poruka je bivšeg trenera kojeg su mnogi zazivali da se vrati u Maksimir nakon odlaska Čačića. Iako je tu bilo nekih razgovora, nije se dogodilo… Kako bilo, Bjelica redovito prati HNL. Gleda skoro svaku utakmicu, upija medije.

“Gledam sve. Mislim da će ovo biti dosta neizvjesno prvenstvo. Hajduk je s dva kupa i dva druga mjesta pokazao zrelu kandidaturu. Dobro su se pojačali a odlazak Livakovića, Šutala i Ivanušeca će se odraziti na igri Dinama. Mora se odraziti jer je riječ o tri standardna reprezentativca i to bi i snažniji klub od Dinama teško mogao podnijeti. Malo su se pregrupirali u finišu prijelaznog roka, vratili su Ademija. Nikome ne dajem ulogu favorita, ali Hajduk će biti više konkurentan nego prošlih sezona, a niti tada nije bila velika razlika. Ako Hajduk neće gubiti bodove na takozvanim malim utakmicama čeka nas neizvjesna utrka”, smatra naš sugovornik prije nego otvaramo posljednju temu. Na Instagramu, službeni profil Nenada Bjelice prati dva kluba. Trabzonspor i Osijek

“A koga da pratim ako neću Osijek?”, odgovara. Uzima trenutak dva odmora. Kao da bira riječi dok priča o svom klubu.

“Uvijek ću pratiti dva kluba. Onaj u kojem radim i Osijek. To je moj klub, moj grad u kojem sam rođen i moja emocija koju ću nositi u srcu dok živim. Ponosan sam što sam iz grada na Dravi, što sam dijete tog kluba, odrastao tamo i na sve što sam napravio”, priča Bjelica sa zavidnom dozom emocija u glasu. Iako, priznaje da ga smeta odnos Osijeka prema njemu. Činjenicu da se, primjerice, javno čestitaju rođendani osobama koji su puno manje dali tom klubu od Bjelice ili da ga se, barem kurtoazno, ne pozove na oproštaj od Gradskog vrta.

“Da. Smeta me to. Čovjek sam od krvi i mesa. Puno sam dao tom klubu. I kao igrač i kao trener. Ostvario povijesne rezultate kao igrač i trener. No, nemojmo izjednačavati instituciju NK Osijek s ljudima koji ga vode trenutno. Jer, to što čine najviše govori o njima kao ljudima. O predsjedniku Sakalju, Valentini Koprivnjak i Vladi Čoharu. Oni vode trenutno klub, oni su Uprava i sve to govori o njima i načinu na koji vode NK Osijek”, jasan je Nenad Bjelica s kojim smo razgovarali u trenutku dok je Ivica Kulešević izašao u medije, pa između ostalog rekao da je projekt u kojem je klub ulagao milijune neslavno završio “ispadanjem od Kizilžara”, te da je “ostao preglomazan kadar, jako skup. I da se Kulešević susreo s ozbiljnim financijskim izazovima te kako je njegov zadatak bio da te financije “popegla” u što skorijem vremenskom roku. Ne treba biti posebno mudar pa da se zaključi kako se između redaka proziva upravo Bjelica i njegov način na koji je vodio Osijek.

“Gledajte, 90 posto tih igrača doveo sam besplatno u Osijek. Dva su plaćena; Mierez koji je to vratio učinkom i koji će vratiti još više kada se proda i Kristijan Lovrić kojeg su u tom trenutku htjeli svi klubovi a stigao je kod nas. I doček od tisuću navijača svjedoči tome. Ne znam zašto nije pokazao svoju vrijednost, ali pokazat će je”, rekao je Bjelica pa dodao kako je to u tom trenutku bila strategija kluba, odobrena od predsjednika i vlasnika.


“U tom trenutku to je bila strategija kao što je sada strategija da se proda sve što se može prodati i da se uzmu novci na svemu na čemu se može uzeti. Zašto? Zbog velikih troškova stadiona. Nakon što nismo uspjeli biti prvaci, a to je bilo neko utopističko vjerovanje svih nas da možemo, promijenila se strategija jer je nedostajalo novaca za stadion. Tu priča završava”.

Nenad Bjelica ipak je podigao ljestvicu više u odnosu na svoje prethodnike. Tukao se s Dinamom do posljednjih nekoliko utakmica u prvenstvu iako je razlika nekih 40-ak milijuna eura u proračunu.

“Gospodin Kulešević je možda trebao naglasiti da je to tada bila strategija kluba. Ja kao individua nisam ništa mogao. Ugovore su potpisivali i budžet kreirali Sakalj i Čohar. Pa nisam se sam izabrao da budem trener i sportski direktor. Oni su me doveli. Koristio sam sve što sam mogao u najboljoj namjeri i postigao neke povijesne rezultate kluba. Koji nisu nikad ranije postignuti i vidjet ćemo kada će opet biti. Tu mislim na drugo mjesto i 77 osvojenih bodova. Kada to netko napravi s mojim Osijekom, ja ću mu prvi javno čestitati”, jasan je Bjelica koji se, uostalom, susreo s novom strategijom dok je još bio u Gradskom vrtu.

“Kada mi je rečeno da se ide u drugom pravcu, nisam doveo nikog. To ljeto stigao nam je Luka Zebec, vratili smo Belju s posudbe, priključio Cvijanovića prvoj ekipi. Janjić je stigao besplatno. Pomladili smo momčad a za nikog nije bila plaćena odšteta. Zašto? Jer sam se ponašao u skladu s odlukom kluba”, naglašava trener Trabzonspora pa nastavlja u istom tonu:

“Moram reći da su 90 posto igrača koje sam doveo bili s našeg govornog područja. Htio sam nekako sačuvati identitet kluba, da se mogu adaptirati što prije. Pa pogledajte koga sada dovode, od kuda dolaze i kojim jezikom pričaju? Uostalom, pogledajte tko sada drži Osijek tu gdje jest? Je l' to Stjepa Mkrtčjan ili su to Caktaš, Nejašmić i Gržan. Je l' su to Jugović i Malenica kojima sam produžio ugovore. Mierez s kojim sam potpisao novi… Oni drže Osijek i zabijaju golove. Tako da mi se čini da i nisam baš tako sve loše napravio kako prikazuju neki pojedinci”, rekao je još Bjelica tu temu prije nego je zaključio:

“Jednostavno ovu upravu NK Osijeka zanima NK Osijek koliko i mene vremenska prognoza u Džibutiju. Dvije godine koje sam proveo u klubu su dvije najuspješnije godine u klupskoj povijesti a sve ono što oni sada pričaju su izgovori i isprike za vlastitu nesposobnost. Gospodin sportski direktor kaže da je napravljena promjena klupske strategije jer nije napravljen iskorak u rezultatu i to kaže nakon dvije najuspješnije sezone u povijesti kluba u kojima je i sam kao pomoćnik sportskog direktora sudjelovao. Ono što su oni nakon te dvije godine napravili je da su vratili klub u prosječnost i u borbu za treće, četvrto mjestu u HNLu. Pošteno bi bilo da su rekli: "Stadion nas je koštao dvostruko od predviđenog i moramo stezati remen”. I nitko im ništa ne bi zamjerio. Sada mažu oči navijačima sa stadionom ali brzo će i ta euforija oko stadiona proći i na vidjelo će izaći sva njihova neambicioznost i nezainteresiranost u vođenju kluba”.

Činjenica je da se u Osijeku trošio puno više na svim ostalim poljima osim na samom terenu gdje je bio najpotrebniji. Uostalom, sjećamo se Kuleševića iz tog vremena da nije bio nešto oštar prema sucima kao što je to bio nedavno nakon Dinama. Radije se skrivao iza Bjelice, kao i mnogi drugi… Kako bilo, sada Bjelica ima manje prostora za djelovanje. Ne troši se toliko na svim poljima već je koncentriran na travnjak.


“Ovdje sam trener, ali radim pomalo i posao sportskog direktora. Upućen sam, puno me se pita. Završava prijelazni rok pa sam zadnja dva tjedna stavio fokus na ekipu. Pokušavam se koncentrirati, biti koncentriran na teren. Čak i u nekim razgovorima i pregovorima, zvao sam i pričao ali to ti odvlači pažnju i energiju”.

Spomenuli smo priču s Ninom Bulom i činjenicom da Bjelica ne može u miru prošetati gradom…

“Nema šanse. Jednom sam to napravio, otišao do šoping centra i pola sata nisam mogao ući unutra. To je ta energija koju možemo pretvoriti u našu snagu. Navijači nose momčad, temperamentni su. Jednostavno te guraju prema naprijed. A samo uz to možemo do velikih rezultata. Nemamo novaca da se potučemo s klubovima iz Istanbula ali imamo to srce i ljubav naših navijača. Imali smo lani lošu sezonu, idemo tri kola prije kraja na bliže gostovanje a navijači nas zaustave na autocesti, zapale baklje i navijaju. Pjevaju, slikaju se… A ponavljam - sezona je bila jako loša. To je ta ljubav koja se od Malena ubrizga u vene djeci. Ima puno mladih, to se prenosi s generacije na generaciju. Iskreno, nisam doživio još ovakvu ljubav prema klubu”.

Na kraju, s čime bi Nenad Bjelica bio zadovoljan na kraju sezone.

“Realno, biti bolji u odnosu na prošlu sezonu. Pomladili smo momčad, budžet je manji za 15 milijuna eura ali osjećam neku novu snagu. Pet ih izlazi u Europu, nadam se da ćemo biti među njima. Kamo sreće da smo pri samom vrhu jer bi mogli u kvalifikacije za Ligu prvaka”.

“A niti deveta fotografija na zidu ureda ne bi bila loša”, pitamo ga…

“Pa jasno da je titula ultimativni cilj kojem težimo svi skupa. Ili barem trofej Kupa. No, idemo korak po korak. Puno se toga mora poklopiti. Idemo probati biti tu negdje pri vrhu pa možda iznenaditi. Iskoristiti nečiji slab dan, igranje u Europi…”, zaključio je Nenad Bjelica.



Tagovi

Nenad BjelicaTrabzonsporOsijekGNK DinamoHajdukSergej JakirovićSuper Ligturska nogometna ligaTurskaintervjuintervju tjedna

Ostale Vijesti