Thomas B. Shea-USA TODAY Sports
Thomas B. Shea-USA TODAY Sports

U napadu igrači Bayerna, Besiktasa i Lillea, a vrata čuva kapetan Crvene zvezde (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 01.04.22. | 20:29

Trenutno 38. na Fifinoj ljestvici, a po Transfermarktu kanadska nacionalna momčad vrijedi 182,25 milijuna eura. Hrvatska s Kanađanima igra 27. studenog u Dohi u 19 sati po lokalnom (17.00 po srednjoeuropskom vremenu) na nacionalnom, Khalifa International stadionu

Iako u toj zemlji ima relativno veliku dijasporu, Hrvatska se još nikad nije sastala s Kanadom! Momčad koju vodi Englez John Herdman (46) završila je kvalifikacije CONCACAF zone na prvome mjestu, ispred Meksika i SAD-a te Kostarike, koja kao četvrtoplasirana ide u repesaž s Novim Zelandom.

S SAD-om i Meksikom su remizirali u gostima (po 1:1), a pobijedili ih doma (2:1 odnosno 2:0), izgubili su samo u gostima kod Kostarike (0:1) i u posljednjoj utakmici u Panami (0:1), kad su već osigurali prolaz.

Inače, izbornik John Herdman vodi ih od 2018 godine, a prije toga je pet godina vodio žensku reprezentaciju Novog Zelanda, a potom od 2011. do 2018. žensku kanadsku vrstu!

Trenutno 38. na Fifinoj ljestvici, a po Transfermarktu kanadska nacionalna momčad vrijedi 182,25 milijuna eura. Najvredniji igrač je svima dobro poznati Alphonso Davies iz Bayerna (70 milijuna eura!), no on je zadnju utakmicu pod Javorovim listom odigrao još 17. Studenoga prošle godine protiv Meksika (pobjeda 2:1), a ove kalendarske godine još nije nastupio zbog problema sa srcem, otkrivenim nakon što je zaražen covidom-19. Nedavno su Nijemci objavili da se vraća treninzima.

Davies u reprezentaciji igra u ofenzivnoj ulozi, na lijevom krilu, leđa mu čuva Sam Adekugbe, član turskog Hatayspora. Davies, koji je rođen u Gani, u 30 nastupa za Kanadu zabio 10 golova i još 16 puta asistirao. U München je došao u siječnju 2019. za 10 miljuna eura odštete Vancouveru. Tko je tada bio trener Bavaraca? Naš Niko Kovač, sjećamo se kako ga je hvalio, kako ga je želio…

Sljedeći najvredniji kanadski reprezentativac je Jonathan David (22), napadač aktualnog francuskog prvaka Lillea, suigrač našeg Ive Grbića, puca mu na treninzima s obje noge, vježba preciznost. Rođen je u Brooklynu, nogomet je počeo trenirati u Ottawi, a u Europu ga je doveo belgijski Gent, koji ga je u ljeto 2020. Prodao Lilleu za 27 milijuna eura odštete, a danas vrijedi 50 milijuna eura!

Dva su igrača turskog Besiktasa u najužem kadru, napadač Cyle Larin (26) i kapetan Atiba Hutchingson (39), defenzivni vezni kojeg se sjećamo još iz doba Slavena Bilića među Crnim orlovima. Atiba ima 92 nastupa za Kanadu, zabio je devet golova, a u reprezentaciji igra stopera (visok je 187 cm).

Još jedan pojedinac za istaknuti je 196 cm visoki vratar Milan Borjan (34), zamjenik kapetana Atibe i kapetan Crvene zvezde, ima 61 nastup za Javore. Borjan je rođen u Hrvatskoj, ujesen 1987. u Kninu, tadašnjoj SR Hrvatskoj kao dijelu SFRJ. Bit će sljedećih tjedana i mjeseci još informacija o njemu, ali i njegovih intervjua i izjava, no puno ih je na tu temu već dao…

U odlučujućoj utakmici za plasman u Katar, protiv Jamajke (4:0), kolo prije kraja, Kanada je igrala u sljedećoj postavi (4-2-3-1):



Tagovi

KanadaAlphonso DaviesMilan BorjanJonathan David

Ostale Vijesti