Reuters/Lee Smith
Reuters/Lee Smith

U međuliniji

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 05.03.23. | 12:00

Miljenik Anfielda odradio je svoje, povezao je što se povezati treba i sada ide isto to odraditi u novoj sredini.

Ako ste se ikada bavili nogometom, morali ste naletjeti na takvog igrača. Znate, onog koji vam se nekako uvijek došulja iza leđa, koji uvijek doigra ono što treba odigrati i koji vas na neki način živcira kada je suparničkoj strani. Jer, voljeli bi ste da ga imate u svom kutu, da i on svojim kretnjama i jednostavnom, ali pametnom igrom maltretira vašeg protivnika. Nije to česta pojava na terenu, jer tako nešto je urođeno. Taj talent i osjećaj neće ispasti iz nekog nogometnog udžbenika.

A čovjek iz međuprostora, o kojemu je riječ, je Roberto Firmino.

Individualni talent, znana je stvar, može napraviti veliku razliku u sportu. Veliki talenti naprave neočekivano, izvuku kakav trik iz svog šešira, kada protivnik to najmanje očekuje i nose momčad na svojim leđima. No, posebice u nogometu, momčad je ta koja pobjeđuje.

„Talent ti može osigurati pokoju pobjedu više, no momčadska igra i inteligencija ti donose prvenstva“, rekao je jednom prilikom veliki Michael Jordan.

Momčadska suradnje je esencija nogometne igre. Nema te momčadi, koliko god ona bila tehnički, taktički i trkački dobra, a da nema kakvu manu u svojim redovima. No što je ona manje fragilna to će i tu momčad biti teže raniti. I zato svatko u momčadi mora odraditi svoju ulogu, ne mogu svi biti 'direktori'. Je li važniji šef sale ili konobar, manje je bitno ako se svi drže onoga što im je dodijeljeno i u čemu su dobri.

Svaki sastav treba igrača koji je dovoljno talentiran da bude zvijezda, ali tko se svjesno odriče blještavih svjetala pozornice i zbog dobrobiti momčadi miče se u stranu, umjesto da bude punokrvni superstar. Liverpool je to sjajno balansirao posljednjih godina.

Kada su 2020. stigli do premierligaške titule, Redsi su imali sjajno posložen mehanizam u kojemu je svaki kotačić odrađivao svoju rolu i zbog čega ih je bilo praktički nemoguće slomiti. Igrači su izlazili iz svojih zona komfora i to je na koncu bio ključ uspjeha Kloppovog sastava.

Firmino je bio plakatno lice toga. Otkako je Klopp stigao na Anfield, Brazilca je gurnuo u ulogu lažne devetke kako bi ovaj bio prvi čovjek obrane kada bi pritiskao protivničke zadnje linije, a osim toga mu je trebao i pred golom jer je izuzetno vješt u kaznenom prostoru. A onda je dolaskom Mohameda Salaha Firmino gurnut u ulogu punokrvnog napadača koji je imao manje prostora za manevriranje i više se morao posvetiti igranju u 16-ercu.

Igrač poput Firmina koji posjeduje nevjerojatne tehničke sposobnosti, prilagodit će se valjda svakoj napadačkoj ulozi u kojoj ga trener zamisli. Popularni Bobby je igrao kao desetka u Hoffenheimu, gdje je zapravo i krenula njegova metamorfoza u napadača. U Liverpoolu, međutim, nikada nije igrao u veznoj liniji, osim kada je trener bio Brendan Rodgers. Njegova sposobnost prilagodbe i čitanja igre čine ga jednim od najvrjednijih eksponata kluba s Anfielda, a njegova prilagodba na sve dodijeljene uloge su razlog zbog kojih je toliko dugo opstao u Kloppovom sustavu.

Doduše, najviše mu je odgovarao sustav 4-2-3-1, kojeg Klopp više ne prakticira, a u kojemu je Firmino cvjetao. Takva formacija dozvoljava igru s dva zadnja vezna, organiziraniji pritisak na protivnika i više igrača u završnici. Ono što je Firmino davao u tom sustavu je ono u čemu je najbolji – igri između linija. Imao je mogućnost spustiti se po loptu, vezati konce igre i pronaći svoje napadače zbog čega je bio detonator Liverpoolovih napada.

Igranje iza napadača i korištenje sjajnog pregleda igre, učinila su Firmina maestralnim kreatorom, i ubojicom u zadnjoj trećini. Ne pogotkom, nego dodavanjem. Onaj pas koji presiječe protivničku obranu i hvata ga na krivoj nozi.

Sada je, nakon osam godina, stiglo vrijeme da Firmino mahne na pozdrav.

„Firmino je poručio Kloppu da želi napustiti Liverpool po isteku ugovora ovog ljeta. Nakon osam sjajnih godina na Anfieldu, klub se priprema na oproštaj s legendom Kloppove ere“, stoji u naslovu vijesti Daily Maila.

Iako je Klopp još u siječnju rekao kako bi volio da Firmino potpiše novi ugovor, Brazilac je shvatio da je sasvim istisnut iz rostera i da za njega u Liverpoolu više nema mjesta. Ove sezone je uglavnom ulazio s klupe (ako je uopće ulazio), upisao je sedam pogodaka u ligi, no i dalje je bio daleko od ozbiljnih planova njemačkog stratega. Nije uspio niti upasti u brazilsku selekciju za Katar...

Osim toga, u klub su stigli Luis Diaz, Darwin Nunez, Cody Gakpo, Fabio Carvalho – sve redom ofenzivci pored kojih je Firmino shvatio da se neće naigrati, a i Diogo Jota je produžio vjernost s Redsima. Kada se na to nalijepe i česte Firminove ozljede, jasna je rezon brazilskog igrača da digne sidro.

Roberto Firmino je u uspješnoj eri Liverpoola uglavnom ostajao u sjeni. Salah i Sadio Mane su uglavnom bili frontmeni engleskog velikana. No njemu to nije previše smetalo. On se ionako najbolje snalazi u međuprostoru.

No ako pitate navijače Liverpoola, a koji znaju nogomet, dobar dio njih će vam reći kako je Bobby njihov omiljeni igrač ove uspješne generacije. Miljenik Anfielda odradio je svoje, povezao je što se povezati treba i sada ide isto to odraditi u novoj sredini.

Firmino je rekao zbogom omiljenom klubu, bez prevelike pompe i konfeta - baš kako je i došao.



Tagovi

Roberto FirminoLiverpoolJurgen Klopp

Ostale Vijesti