Davor Javorovic /PIXSELL
Davor Javorovic /PIXSELL

U Dinamu spremaju osvetu za Beč, vrijeme je za pad Rapida! (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 04.11.21. | 08:09

Oscilacije su konstanta ovog Dinama i sada je osnovno pitanje hoće li večeras “modri” biti probušeni balon ili momčad koja igra u skladu s reputacijom najboljeg na ovim prostorima.

Pola puta je odvaljeno i još uvijek ne znamo tko je pravo lice Dinama u ovoj skupini Europa lige. Ako izuzmemo West Ham koji je ipak druga kategorija, imamo utakmicu u Belgiji u kojoj su “modri” dominirali ali i onu u Beču u kojoj su bili pasivni promatrači i dali priliku Rapidu da izađe iz krize što su ovi objeručke prihvatili.

Uoči posljednja tri dvoboja u skupini, sve je otvoreno. Osim tog prvog mjesta koje je bezecirano za klub iz Londona. Svjesni da bi pobjedom širom otvorili vrata prve pratilje West Hama, u Maksimiru pripremaju momčad u tišini. Ovoga puta smo ostali lišeni najave o “skromnosti” i “poniznosti” jer to je ono što bi se trebalo podrazumjeti samo po sebi. Umjesto toga Krznar je otvoreno pričao o onome što je promašio u Beču i što mu treba u Zagrebu. O taktičko nezreloj pripremi koja ih je prilično kompromitirala. O izostanku energije, agresivnosti pa čak i htijenja. I to je dobar znak. Jer kada si svjestan svojih grešaka, onda je puno lakše ispraviti ih.

Uoči te utakmice pričalo se o proljeću a uslijedio je hladan tuš. U međuvremenu su “modri” izašli iz neke mini krize. Bijelo Brdo i Gorica odradili su posao. Dobili su malo samopouzdanja i prijeko potrebnog mira. I priliku za osvetu. Naime, u svlačionici se itekako priča o prvoj utakmici, pogotovo završnici u kojoj su nam domaćini pokazali definiciju pojma “bečka škola - balkanski smjer”. O valjanju na travi, skrivanju lopte i svim ostalim trikovima. E sada je vrijeme da se to naplati. S kamatom.

(1.80) Dinamo (4.00) Rapid Beč (5.15)

Uvod u utakmicu nudio je pozitivu. Ime legendarnog Cice Kranjčara osvanulo je na stadionu, navijači su karuselom bacili cijeli grad u prometni kolaps i pokazali kako Dinamo još uvijek ima svoju vjernu vojsku iza sebe. Najavili su masovni dolazak na Maksimir i proslavu rođendana. Dakle, preduvjeti su ispunjeni. Sada ostaje tek jedna mala sitnica. Da Dinamo konačno bude Dinamo. Onaj na tragu utakmice u Belgiji. Ili onaj lanjski koji je dogurao do četvrtfinala Europa lige. Na koncu i onaj koji je rušio europska prokletstva i mitove pod Nenadom Bjelicom. Iliti “Pinocchijom” kako su ga prozvali u klubu čiju je povijest pisao zlatnim slovima. I to prilično nemušto, nemaštovito. Kopirajući druge… No, to više govori o njima nego o njemu. Možda bi ti isti trebali odslušati riječi Nike Kranjčara s jučerašnje ceremonije otkrivanja Cicine ploče. Pa shvatiti bit Dinama.

Kako bilo, pred nama je utakmica u kojoj nema više kalkulacija. Ako su one uopće postojale. Dinamo mora biti pravi. S probuđenim Petkovićem kao polušpicom. Razigranim Andrićem koji je ušao u seriju. Mislavom Oršićem na trag lanjske sezone. Gladnim Amerom Gojakom koji nudi energiju, toliko potrebnu ovom Dinamu.

Dinamo je u ovoj sezoni nudio ekstazu (Genk i drugo poluvrijeme na Rujevici), ali i blagi očaj (Beč i prvo poluvrijeme na Rujevici). Nudio je dijametralno suprotne slike s istim igračima na travnjaku. Oscilacije su konstanta ovog Dinama i sada je osnovno pitanje hoće li večeras “modri” biti probušeni balon ili momčad koja igra u skladu s reputacijom najboljeg na ovim prostorima. Sve navedeno nudi nam jasan problem u psihološkoj pripremi utakmica. I dojam je da se i Damir Krznar uči na Dinamu. Ne toliko o teoriji jer nismo sreli trenera nove generacije koji o znanju stratega Dinama ima loše mišljenje. Upravo suprotno, često smo se susretali s mišljenjem kako je Krznar bio najbolji u klasi i učenik od kojeg se prepisivalo na Akademiji HNS-a.

(1.80) Dinamo (4.00) Rapid Beč (5.15)

Međutim, teorija je jedno, a praksa sasvim drugo. Pogotovo u Maksimiru gdje je trener sve samo ne trener. No, jel’ Dinamo klub na kojem se treneri mogu učiti samostalnom poslu? To je ipak pitanje za one koji su ga odabrali. Na Krznaru je da dokaže da su bili u pravu. Nova prilika stiže večeras. Pobjeda nosi otvoren put prema drugom mjestu. Remi i poraz znače da ne ovisi više o sebi te da slijedi ta borba za treće mjesto. No, ono nosi lošu atmosferu, nove upitnike i sumnje. Na Krznaru je da to zaobiđe i utiša kritičare…

Očekivani sastavi:

Dinamo Zagreb


Rapid Beč



Tagovi

GNK DinamoRapid BečEuropska liga

Ostale Vijesti