REUTERS/Johanna Geron
REUTERS/Johanna Geron

Tudorova oproštajka, Majerova bitka za Europu i konačna odluka: U eliti ostaje Ćirin klub ili Dinamov krvnik?

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 03.06.23. | 08:02

Imaju Francuzi puno razloga za ozbiljnu borbu u posljednjem kolu

Ovo 38., posljednje kolo francuske Ligue 1, odlučit će o mnogim sudbinama. Parižani su po 11. put podigli pehar prvaka države, nitko to nije učinio više puta od njih.

Iako je PSG već odlučio pitanje prvaka, Kylian Mbappe ne želi posustati u posljednjem kolu kada Parižani ugoste Clermont u posljednjem kolu jer želi zapanjujuću petu uzastopnu sezonu biti najbolji strijelac lige. Trenutno ima 28 golova, ali Alexandre Lacazette iz Lyona samo je na gol do njega. Dok Mbappe lovi rekorde, Leo Messi je još jednom pokazao koliko može i koliko znači u europskom nogometu, no ovo kolo će biti njegov oproštaj od Pariza, a čini se i Starog kontinenta. Njegova iduća stanica trebala biti biti arapski Al Hilal. Inače, Messi je ove sezone asistirao 30 puta, najviše od svih igrača u Ligama petice ove sezone.


Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, osim toga, mjesta za Europu još se trebaju podijeliti, baš kao i ona za ostanak. Podsjetimo, plasman u Ligue 1 osigurali su Le Havre i Metz.

RASPORED U EUROPI

Jedan od najvećih uloga je kvalifikacija za Europu. Peto mjesto Francuske na UEFA ljestvici u sezoni 2021./22. znači da će se prva dva kluba na ljestvici Ligue 1 ove sezone izravno kvalificirati za grupnu fazu Lige prvaka. Trećeplasirana momčad mora proći treće pretkolo, a potom i play-off za plasman u grupnu fazu Lige prvaka. Sa samo jednim kolom do kraja, pobjedničko postolje za sezonu 2022./23. već je odlučeno, s PSG-om kao prvakom po 11. put u svojoj povijesti, dok je Lens završio na drugom mjestu, a Tudorov Olympique Marseille na trećem. Ovo kolo će, dakako, biti i oproštajno za hrvatskog stratega na klupi francuskog velikana s koje odlazi bez osvojenog trofeja.

Četvrto mjesto u Ligue 1 izravno se kvalificira za grupnu fazu Europske lige, dok se peto mjesto kvalificira za doigravanje Konferencijske lige, a sve će se odlučiti u 38. kolu, s tri kluba odvojena samo jednim bodom: Lille je četvrti, (66 bodova i +21 gol razlika), Stade Rennais je peti, (65 bodova i +29) i AS Monaco je šesti (65 bodova i +13). Lyon sa 62 boda još stigne do Europe, ali samo ako im se poklopi puno toga u posljednjem kolu.

Šesta francuska ulaznica za europsko natjecanje pripala je pobjedniku finala Coupe de Francea koji se izravno plasirao u grupnu fazu Europske lige. Toulouse je pobijedio Nantes 5-1 u finalu na Stade de Franceu.

BITKA ZA OSTANAK

Auxerre i Nantes borit će se za opstanak u Ligue 1 ove subote u 21 sat. Dok su Stade Brestois u 36. kolu i Strasbourg u 37. kolu potvrdili opstanak, Auxerre i Nantes su još uvijek u dvoboju za posljednju ulaznicu u prvu ligu sljedeće sezone. Angers, Troyes i Ajaccio već su sigurni da će ispasti budući da liga smanjuje broj klubova na 18.  

Trenutačno 16. u ligi s ukupno 35 bodova, Auxerre je domaćin Lensu, koji je siguran za drugo mjesto, dok Nantes, s dva boda zaostatka dočekuje posljednjeplasirani Angers na Stade de la Beaujoire. Auxerre će ostati ako pobijedi Lens ili Nantes ne uspije pobijediti Angers, bez obzira na rezultat protiv Lensa. S druge strane, Nantes će ostati ako ako pobijedi Angers i Auxerre ne pobijedi RC Lens, a budu li izjednačenih bodova, odnsono, ako Nantes slavi, a Auxerre remizira, Nantes bi bio ispred zahvaljujući boljoj gol-razlici (-19 za Nantes i -26 za Auxerre).



Tagovi

Lovro MajerRennesNantesAuxerreFlensburgLensPSG

Ostale Vijesti