Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Tuci utišao Kranjčevićevu u 96. minuti, Lovre Kalinić otpada za Katar

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 30.10.22. | 16:59

Hajduk je u Kranjčevićevoj ulici imao pobjedu u svojim rukama do 95. minute kada ih je razočarao Tuci sjajnim pogtokom za 2:2, da bi Sentić spašavao i taj bod

Hajduk je imao tri boda do 95. minute dvoboja protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj ulici. Vodili su 2:1 i čekali kraj utakmice. Međutim, Indrit Tuci nije mislio tako. Sjajnim udarcem matirao je vratara Sentića koji je na koncu spašavao i taj bod... Da nesreća ne dolazi sama, sugerira činjenica da se u ovoj utakmici ozljedio vratar Lovre Kalinić koji će vjerojatno propustiti SP u Katru sljedećeg mjeseca.

Klasična domaćinska atmosfera bila je u Kranjčevićevoj ulici, ali za Hajduk. Da će ovo biti ugodna publika moglo se vidjeti prilikom odlaska igrača Hajduka sa zagrijavanja a pred sam početka utakmice kada je gotovo cijela zapadna tribina ustala na noge, pljeskom pozdravila igrače splitskog kluba i zapjevala “Ja te volim Hajduče”. No, to smo već navikli kada su u pitanju dvoboji Lokomotive i Hajduka. Kao što smo navikli da policija nema slobodnu nedjelju. Za mirno okruženje u Kranjčevićevoj pobrinula se velika količina snaga reda. A solidna je bila i brojka delegacije Hajduka u loži a koju su predvodili predsjednik Jakobušić i sportski direktor Nikoličius.

Što se sastava tiče, i nije bilo nekih iznenađenja. Umjesto Marka Livaje, mjesto u špici gostiju zauzeo je Jan Mlakar dok se između vratnica vratio Lovre Kalinić. Hajduk je u utakmicu krenuo s dva vezana udarca iz kuta, te prilikom u kojoj je centrirao Filip Krovinović iz slobodnog udarca, ali Awaziem je ostao za malo kratak… Idući pokušaj vrijedan spomena bio je na polovici prvog djela kada je Hajduk dobro reagirao na oduzetu loptu, ali Mlakar nije podesio ciljnike jer je lopta završila iznad gola mladog Čavline.

Lokomotiva se malo oslobodila početnog grča pa počela stidljivo prijetiti. Imali su tri udarca iz kuta u relativno kratkom vremenu, a najbolja prilika bila je ona Sandra Kulenovića koji je oprobao udarca s dvadesetak metara. Međutim, bio je to lak plijen za Kalinića. Mislav Karoglan morao je mijenjati već nakon pola sata igre. Na ozljedu se požalio Josip Elez umjesto kojeg je ušao Stefan Simić.

Vuković se mogao proslaviti nakon kombinacije Biuka i Krovinovića. Povratna lopta bila je kao naručena za Vukovića čiji udarac završava u bloku. Pred kraj poluvremena zaiskrilo je na sredini igrališta, taman ispred istočne tribine na kojoj je bila smještena Torcida. Vjerojatno je to dalo dodatni motiv Dini Mikanoviću da dijeli pravdu. “Hrabri” Mikanović je napao mladog Stojkovića uhvativši ga za vrat. Često je primjetna ta doza nervoze kod Mikanovića koji se očito teško nosi s pritiskom i temperamentom. U zaštitu suigraču je skočio Milićević a konačni epilog bili su žuti kartoni za Milićevića, Mikanovića te Lukasa Grgića koji se zagrijavao pored travnjaka.

Sudac Lovrić ispraćen je na poluvrijeme uz salve uvreda i proteste navijača Hajduka iako se, barem se činilo s tribina, svoj posao odradio besprijekorno u prvom poluvremenu.

“Hoćemo pobjedu”, zaorilo se na početku nastavka. Međutim, nije to nešto posebno motiviralo gostujuće igrače koji su djelovali potpuno bezidejno u kreaciji napada. Dolazili su do trećine Lokomotive i tu najčešće stali. Nije bilo kreacije, zadnjeg pasa, ničega… Zapravo, nije bilo Livaje. Gotovo je nevjerojatno koliko suspendirani napadač znači Hajduku.

Karoglan je probao zamjenama malo razbuditi momčad. Dao je priliku Čolini i Grgiću. I to mu se isplatilo… Najbolje što smo vidjeli od Lokomotive u sat vremena igre bila je fantastična prilika Sandra Kulenovića koji se potpuno sam našao u petercu Hajduka. Mogao je pitati Kalinića gdje da mu puca, ali napadač Lokomotive odlučio se na silovit udarac koji je otišao iznad gola.

I staro nogometno pravilo koje sugerira da kada ne iskoristiš svoje prilike, najčešće te kazne zaživjelo je u 61. minuti kada je Sahiti iskoristio dodavanje Grgića te smjestio loptu iza Čavline za erupciju oduševljenja u Kranjčevićevoj. Posao je mogao zaključiti Krovinović koji je iz blizine pucao u 65. minuti, ali vratar Lokomotive uspio je obraniti njegov udarac. Ono što je propustio Krovinović, to je napravio Jan Mlakar. Aliyu je izgubio loptu koju je Grgić proslijedio za Krovinovića, a Mlakar je pratio akciju i ubačaj veznjaka pospremio u mrežu za 0:2.

Potom je slijedio kratak prekid zbog pretjerane sklonosti pirotehnici od strane navijača Hajduka koji su pri tome zapalili vlastiti transparent. Međutim, sve pohvale za odanost pripadniku Torcide koji je preskočio ogradu pa rukama gasio vatru koja je se širila transparentom.

Nažalost, trijumf Hajduka ima i svoju crnu strnu. Desetak minuta prije kraja utakmice ozljedio se Lovre Kalinić koji je na nosilima iznesen s terena. Prema onome što se moglo vidjeti, čini se da je ozljeda ozbiljna te bi Kalinić vrlo lako mogao propustiti nastup na SP-u u Katru. U završnici je Aliju smanjio vodstvo Hajduka koji je izdržao do posljednje minute produžetaka. Međutim, Tuci je sjajnim udarcem utišao Kranjčevićevu. Duga lopta Čavline, školski, na rub 16-erca, Awaziem je intervenirao glavom, ali točno na volej Indritu Tuciju koji je zidaneovski pucao i pogodio!

Lokomotiva - Hajduk 2:2

Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 4369.

Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo); pomoćnici: Goran Pataki (Đakovo), Dino Knez (Osijek). Četvrti sudac: Ivan Ma tić (Osijek). VAR: Marin Vidulin (Kanfanar), AVAR: Robi Kezele (Rijeka).

Strijelci: 0:1 Sahiti (61.), 0:2 Mlakar (66., Krovinović), 1:2 Aliju (88., Tuci), 2:2 Tuci (90+6.)

Žuti kartoni: Mersinaj, Miličević, Tuci, Marić (Lokomotiva) Mikanović, Grgić, Fossati, Čolina (Hajduk)

Lokomotiva(4-2-3-1): Čavlina - Cipetić, Mersinaj, de Haas, Milićević (od 53. Aliju) – Marić, Bubanja – Tuci, Stojković (od 59. Goričan), Pivarić – Kulenović. Trener: Silvijo Čabraja.

Hajduk (4-3-3): L. Kalinić (od 85. Sentić), Mikanović, Awaziem, Elez (od 33. Simić), Melnjak, Fossati (od 54. Grgić), Vuković, Krovinović, Sahiti (od 84. Lovrencsics), Biuk (od 56. Čolina), Mlakar. Trener: Mislav Karoglan.




Tagovi

HajdukLokomotiva ZagrebHNL

Ostale Vijesti