Jeffrey Swinger-USA TODAY Sports
Jeffrey Swinger-USA TODAY Sports

Trinaest mu je godina tek: Axel Kei je najmlađi debitant u povijesti SAD-a

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 10.10.21. | 14:32

Tinedjžer je ispisao povijest na utakmici protiv Colorado Springa

Bila je to još jedna posve obična utakmica rezervi Real Salt Lakea (Real Monarch) i Colorado Springsa. Real Monarchsi, inače službeno ime rezervne ekipe prvoligaša iz savezne države Utah je odigrao dosadnih 0:0 s kolegama iz Colorada, no najvažniji događaj na utakmici, a možda i u nogometu preko bare općenito, dogodilo se u 61. minuti. Potpuno anonimni 13-godišnjak Axel Kei, inače član klupske akademije, ušao je u igru i ispisao klupsku, ali i nacionalnu nogometnu povijest. S 13 godina i 282 dana starosti, postao je najmlađi debitant u SAD-u kada je u pitanju profesionalni nogomet.

Dječak je u svojoj dobnoj kategoriji već dugo dominantan. Osvojio je Zlatnu Kopačku na MLS-ovom Next Cup turniru gdje je s pet pogodaka pomogao svojoj ekipi do titule po prvi puta u povijesti. Cody Warden, trener Salt Lakeovih rezervi (klub igra USL, ekvivalent naše druge lige) prepoznao je njegov neprikosnoveni talent i pružio mu šansu da ispiše povijest.

Ova priča nas neodoljivo podsjeća na onu Freddyja Adua koji je debitirao u MSL-u sa samo 14 godina. Samo dva tjedna od debija je zabio pogodak, i kroz nekoliko mjeseci postao “idući Pele”. To se na njegovu žalost, nije ostvarilo.

Što se tiče Europe, ovdašnji debitanti rekorderi nisu ni blizu Axelu. Primjerice, u Primer ligi je u svibnju 2019. Godine Fulham u igru gurnuo Liverpoolovog Harveyja Elliotta u igru protiv Wolvesa sa samo 16 godina starosti. U Italiji Wisdom Amey čeka svoj ulazak u igru kod Siniše Mihajlovića ove sezone, no zato je već prošle ušao u igru i ispisao talijansku povijest. Tri kola prije kraja ušao je na minutu u igru u domaćem porazu od Genoe. Imao je samo 15 godina i 272 dana.

Kalman Gerencseri je još od šezdesetih najmlađi debitant u Ligue 1, dok je La Liga prošle godine svjedočila ulasku Luke Romera, Argentinca kojem je prošle sezone u lipnju trener Vincente Moreno dao šansu protiv velikog Real Madrida. S 15 godina i 219 dana starosti dobio je sedam minuta na terenu, a danas je već član Lazija. Sarri mu je dao šansu ove sezone, odigrao je devet minuta proti Spezije.

Dobna granica se pomiče iz sezone u sezonu. Čini se da je 13 godina teoretski minimum za ulazak u igru. SAD, za razliku od europskih klubova, riskira s igračima poput Axela od najranijih dana. Projekt Adu je neslavno propao, vidjet ćemo kako će proći Axel.


Tagovi

USLReal Salt LakeFreddy Adu

Ostale Vijesti