Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Tri godine od povratka idola navijača Hajduka koji je 'zapalio' grad

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 19.02.24. | 08:01

Livaja je donio novu dimenziju splitskom klubu

Upravo na dan utakmice s Rudešom u kojoj je otvorio put pobjedi Hajduka, navršilo se tri godine otkako je Marko Livaja ponovno došao na Poljud. Tada je 17. veljače Hajduk objavio da dolazi, a nakon par dana je potpisao i službeno je predstavljen.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+).

Njegov dolazak bio najava podizanja splitskog kluba na veću razinu, jer do tada nije igrao za seniore Hajduka, još se kao dječak otisnuo u redove milanskog Intera kao veliki talent.

U Hajduk je donio nevjerojatnu klasu, s njim su Bijeli dobili novu dimenziju jer se radi o izvanserijskom igraču koji je došao još uvijek relativno mlad završiti karijeru tamo gdje je počeo nakon što je došao iz Kaštela. Promijenio je on pojam o Hajduku koji je godinama zaostajao za Dinamom, a u gradu postao živuća legenda. Neverojatno je koliko je tražen i obožavan gdje god da se pojavi, a svojom igrom donosi veliku energiju Bijelima. Eto, u Kranjčevićevoj se vratio prije roka, premda je prognoza bila da će preskočiti tri utakmice, on se nakon ozljede zgloba na terenu ukazao nakon dva propuštena susreta. Bio je moment jer nije bilo Nikole Kalinića koji ga je mijenjao, a Livaja je htio pomoći momčadi.

I pomogao je jer je svojim pogotkom najavio pobjedu Hajduka postigavši osmi golo ove sezone, taman u pravo vrijeme, jer su se Bijeli u prvom dijelu propisno ispromašivali. Kada nema Lovre Kalinića, on nosi kapetansku traku i vuče Hajduk, nadaju se navijači, ka tituli prvaka koja se u gradu pod Marjanom čeka punih 19 godina, a to je čitava jedna vječnost.

Često predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić ističe da je sve počelo s Lovrom Kalinićem, a onda se nastavilo s Livajom, Nikolom Kalinićem, da bi šlag na tortu bio dolazak Ivana Perišića čiji se povratak još očekuje jer je u fazi rehabilitacije. Takav Hajduk, pojačan još Josipom Brekalom, izgleda moćno, šteta što se ozlijedio Mihael Žaper, ali Livaja je kotač zamašnjak današnjeg Hajduka, lider na terenu i izvan njega, gazda u svlačionici.

Ove sezone nakon sjajnoj starta nije najbolje išlo Ivanu Leki, bilo je nekih nesuglasica u svlačionici u koje je bio uključen i Livaja koji je uvodio red, a to dovoljno govori o njegovoj želji da Hajduku donese naslov prvaka.

Osim toga, Bijeli žele i skupinu europskog natjecanja, šušur cijelog tjedna u gradu barem u jesenskom dijelu, a po strategiji kluba to bi se trebalo ostvariti u narednim godinama, ako ne već ove.

Brojke koje Livaja ima u Hajduku su impresivne, u 124 nastupa ima 69 golova i 43 asistencije, dva puta je bio najbolji igrač i strijelac lige, nastupao je i postigao pogodak na Svjetskom prvenstvu u Kataru, da bi se ove sezone nakon što je imao neugodno iskustvo na treningu u Rijeci, malo nakon toga oprostio od igranja za Vatrene. Poseban je lik, svoj, tvrdoglav i uporan, zato je i igrao na toj razini.

Ne šteda ga protivnički stoperi, zbog silnih udaraca često igra i pod blokadama, opet ponavljamo od želje da pomogne klubu i gradu u kojemu je sve. Hajduk je njegovim povratakom dobio idola navijača i brojne djece, probudio je marketing, a igračkom klasom sudjelovao je u osvajanju dva Kupa. Ono što mu fali je prvenstvo, a bitka je ove sezone nikad izjednačenija, odlučuju i male i velike utakmice, nigdje nije lako pobijediti, ali s Livajom na terenu je puno lakše.

Produžena je ruka svih trenera na terenu, pa tako i aktualnog Mislava Karoglana koji je iako mlad dobio priliku drugi put voditi Hajduk te ima povijesnu priliku. A Livaja je odlučio ostati u Splitu do kraja karijere, produljio je ugovoro do 2027. godine upravo zato što želi nešto doma osvojiti i ući u povijest kluba.



Tagovi

HajdukMarko LivajaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti