REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Treniranje strogoće na slabijem ili najava ozbiljne borbe protiv 'kapitalaca' - što znači kažnjavanje Evertona?

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 17.11.23. | 16:52

Odjeci teške kazne liverpulskom klubu

Everton je danas doznao kaznu za kršenje financijskog Fair Playa i sunovratio se po premierligaškoj tablici nakon oduzimanja deset bodova. Ozbiljan je to presedan u Premier ligi, a koji za sobom vuče i legitimno pitanje: je li ovo treniranje strogoće na financijski slabijim Evertonom ili najava razračunavanja s teškašima – Chelseajem i Man. Cityjem?

Otočki mediji danas žongliraju s raznim informacijama, nagađaju kakav bi eho mogao nastati teškim kažnjavanjem liverpulskog kluba. Neki idu toliko daleko pa tvrde da bi i City i Chelsea mogli skliznuti u Championship. Naime, City je suočen sa 115 slučajeva kršenja premierligaških financijskih pravila, a Chelsea sa sumnjivim isplatama bivšeg vlasnika Romana Abramoviča.

Tony O'Brien/ReutersTony O'Brien/Reuters

Stefan Borson, odvjetnik koji je savjetovao City objavio je nakon kazne:

„Bez gledanja presude, dodjeljivanje minus deset bodova Evertonu je poprilično oštra kazna za kršenje FFP-a. No, to sugerira kako bi u slučaju dokazivanja krivnje Cityju i Chelseaju, značilo i potencijalno izbacivanje u niži rang“.

Dodaje Borson:

„Jedna stvar je sigurna, a to je da bi Chelsea, s obzirom na kaznu Evertonu, trebao razmotriti plaćanje kazne oko svog poslovanja. Bit će zanimljivo tijekom zimskog prijelaznog roka. Čak i u najboljem slučaju, Chelsea ne može uvjeriti da su za vrijeme korone morali raditi određene izuzetke u financijskom poslovanju“, zaključuje Borson.

Stvar je, dakle, poprilično ozbiljna i preostaje za vidjeti kako će se Premier liga ponijeti prema Građanima i Plavcima. Međutim, slaže se većina engleskih medija, kazna bi i za njihove prijestupe trebala biti značajna. Znači li to da bi se klub Joška Gvardiola i Matea Kovačića mogao spustiti u Championship, nemoguće je reći, ali očito kako su u engleskom nogometu odlučili stati na kraj „slobodnom tumačenju“ financijskih odredbi.

Mike Egerton/Press AssociationMike Egerton/Press Association

Što se Evertona tiče, njemu preostaje žalba na ovu odluku, ali i realna prijetnja oko nove tužbe. Naime, Leeds, Leicester i Burnley – klubovi koji su ispali u drugu ligu protekle sezone, već su najavili tužbu ako se potvrdi kazna liverpulskom klubu zbog nastale štete. Isto je najavio i Southampton koji će podnijeti kolektivnu tužbu s ostalim klubovima za štetu koja se procjenjuje na desetke milijuna funti.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

EvertonManchester CityChelseaPremier liga

Ostale Vijesti