Trener Barce otkrio Messijevu genijalnost: U prvim minutama on ignorira loptu…

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 01.03.19. | 15:02

Valverde u detalje objasnio što ga izdvaja od svih.

O Lionelu Messiju i njegovoj nogometnoj inteligenciji napisani su tomovi knjiga, brojni članci, znanstveni radovi, navijački osvrti i brojni drugi oblici tekstova. Argentinski maestro iz sezone u sezonu oduševljava sve nogometne poklonike, a promatračima nikada nije dovoljno riječi na raspolaganju da objasne njegovu ingenioznost.

Međutim, kada uvid u njegovu genijalnost dođe od trenera Barcelone, to ima posebnu težinu. Ernesto Valverde dao je zanimljivo viđenje nogometne igre u velikom članku Financial Timesa, a posebno se osvrnuo na činjenicu da treneri u nogometu imaju manju ulogu nego u, na primjer, košarci.

„Nogomet je igra u kojoj treneri imaju manji utjecaj nego u bilo kojem drugom sportu. Mi moramo vikati igračima upute na drugom kraju terena i oni nas tada ne čuju, čak ni oni koji su nam na bližoj strani. Konstantna su događanja na terenu, gdje trener ima vrlo malo utjecaja, ili barem puno manje nego u košarci: imamo samo tri zamjene, nema time-outa. Stoga, nogomet pripada igračima, oni donose odluke na terenu i moram reći da veliki igrači analiziraju utakmicu bolje od mene“, rekao je 55-godišnji trener. Potom se ispravio: „Zapravo, igrači ne analiziraju, oni interpretiraju igru, to je ipak drugačija stvar“.

Potom se prebacio na konciznu analizu Messijevog načina ophođenja sa samom igrom.

„Na terenu se ne stigne razmišljati, jer moraš igrati. Messi je ekstreman, rijedak, slučaj. On prve minute igre koristi za interpretaciju (promatranje) utakmice. Tijekom tog perioda, on ignorira loptu i samo 'izviđački' hoda oko suparničke obrane, fiksirajući u glavi njihove pozicije. Kako utakmica s vremenom napreduje, tako se i on malo po malo uključuje u igru. Ali perfektno zna koje su točno suparnikove slabosti“, rekao je trener Blaugrane, Valverde.

Morate se složiti, genijalac je taj Messi…

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">How FC Barcelona are preparing for the future of football <a href="https://t.co/90mdIxGlDz">https://t.co/90mdIxGlDz</a></p>&mdash; Financial Times (@FT) <a href="https://twitter.com/FT/status/1101344616589246464?ref_src=twsrc%5Etfw">March 1, 2019</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

(Foto: Reuters)


Tagovi

Lionel MessiErnesto Valverde

Ostale Vijesti