Trebali su ispasti već nekoliko puta, ali su kao mačka s devet života... (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 15.05.15. | 13:55

Nogometaši Dnjipra kreirali su pravu senzaciju i plasirali se u finale Europske lige...

Klub iz Dnjipropetrovska u povijesti ima tek tri titule – dva prvenstva i jedan Kup. Niti jedan trofej nisu osvojili od ukrajinske nezavisnosti, posljednji datira još iz 1989. godine i doba Sovjetskog saveza. Ali Dnjipro će 27. svibnja u Varšavi imati priliku osvojiti Europsku ligu. Protivnik je paklen, moćna Sevilla, no sve je moguće. Jer ako je netko „mačka s devet života“, onda je to definitivno - Dnjipro! Naprosto je nevjerojatno kako su dogurali do finala drugog UEFA-inog natjecanja. Pa krenimo redom...

Europsku sezonu Dnjipro je započeo još 20. kolovoza u pretkolu protiv Hajduka. Već tada u Ukrajini su vladale političke neprilike, pa su Nikola Kalinić, Ivan Strinić (u međuvremenu otišao u Napoli) i suigrači dočekali Splićane na Olimpijskom stadionu u Kijevu. Hajduk je dobro parirao jačem suparniku, a u 47. minuti i poveo preko Sušića. Ipak, ubrzo je izjednačio Nikola Kalinić, no na splitskim vratima Lovre Kalinić nije dopuštao potpuni preokret... Kad se činilo da će Bijeli izvući sjajnih 1:1, Šakov je u završnici donio Dnjipru kakvu takvu prednost, 2:1.

Pribojavali su se Ukrajinci uzvrata u grotlu Poljuda, imali su informacije iz prve ruke od bivših Hajdukovaca u svojim redovima... Dočekalo ih je 35 tisuća navijača, Split je bio u euforiji, atmosfera veličanstvena i raspjevana, no gosti su izdržali (0:0) i izborili skupinu Europske lige.

Tamo su dobili Inter, Saint-Etienne i Qarabag. Talijani i Francuzi, jasno, slovili su za favorite. Ispala je to vjerojatno najneizvjesnija skupina EL, što dokazuje činjenica da je uoči posljednjeg kola tek Inter izborio prolaz, a preostale tri momčadi bile su u igri.

Dnjipro je u prva tri kola osvojio samo jedan bod, a u 270 minuta uopće nije zabio gol. Onda su slavili kod Qarabaga s dva Kalinićeva pogotka, pa izgubili od Intera... U zadnjem kolu trebala im je pobjeda protiv St. Etiennea, a Qarabag nije smio kod kuće pobijediti Inter.

Ukrajinci su odradili svoj dio posla, srušivši francuskog predstavnika s minimalnih 1:0, golom Fedeckog iz 66. minute. U Azerbajdažnu je Inter nastupio u kombiniranom sastavu, a u sudačkoj nadoknadi utakmice Qarabag je poentirao za prolaz. Međutim, gol je poništen zbog zaleđa kojeg nije bilo! Ta greška čeških sudaca rastužila je Azere, a u 1/16 finala odvela – Dnjipro. Sa samo sedam bodova u šest utakmica!

Nokaut fazu su započeli lijepom domaćom pobjedom 2:0 protiv Olympiakosa. No uzvrat u Pireju krenuo je loše po momke mirnog trenera Mirona Markeviča. U 14. minuti Mitroglou je zabio i djelovalo je kao da bi Grci mogli do preokreta... Osam minuta kasnije Fedeckij je izjednačio i golom odluke utišao Pirej. Na koncu je završilo 2:2, pogotkom Nikole Kalinića u sudačkoj nadoknadi.

U osmini finala doma su dobili Ajax 1:0, ali identičnim rezultatom poraženi su u Amsterdamu. Presudio je gol Konopljanke u produžecima, tako da je Nizozemcima pripala tek Pirova pobjeda 2:1. Četvrtfinale je Dnjipru donijelo najpoželjnijeg suparnika, Club Brugge. U Belgiji je završilo bez golova, a u Kijevu je presudio kasni pogodak rezerve Šakova iz 82. minute.

I u polufinalu je Dnjipro preživio svašta... Za početak, Gonzalo Higuain na 1:0 u Napulju promašio je četiri čiste šanse. Važan gostujući gol Ukrajinci su pak postigli iz zaleđa! Seleznjov je, tek što je ušao s klupe, poentirao iz nedozvoljene pozicije na asistenciju Fedeckog.

„Ostavit ću se nogometa ako ne pobijedimo“, poručio je Higuain uoči kijevskog uzvrata. Takva izjava motivirala je domaće nogometaše, a posebno vratara Denisa Bojka, koji je ponovo uništio argentinskog napadača. Skinuo mu je zicera i još jednu dobru šansu... Jevhen Seleznjov je opet ispao čovjek odluke, pogodivši fantastično glavom u 58. minuti.

Ukrajina tako slavi svoje nove heroje i s nestrpljenjem očekuje varšavsko finale. Mislite li i dalje da je tamo Sevilla tako izraziti favorit?

(Foto: Action Images)


Tagovi

izdvajamoDnjiproNikola KalinićJevhen SeleznjovDenis BojkoHajdukNapoliQarabagEuropska liga

Ostale Vijesti