Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Toni Datković za Germanijak: "Nisam pesimist, mislim da Hajduk može napraviti iznenađenje“

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 17.08.22. | 13:51

Svoju privrženost bijelom dresu nije skrivao i utakmicu bi mogao pratiti i uživo. Živi i igra u Cartageni koja je tri sata vožnje udaljena od Valencije te vjeruje da će Hajduk znati iskoristiti šanse protiv Villarreala

Podrška navijača Bijelih neće izostati ni u Valenciji. Na prvoj utakmici play-offa očekuje se oko 1000 navijača Hajduka na Estadi de Ciutat, stadionu Levantea na kojem će Villarreal biti domaćin Splićanima. Među onima koji će bodriti Bijele s tribina vjerojatno će biti i jedan od navijača među nogometašima. Naime, u tri sata udaljenoj Cartageni živi Toni Datković, nekadašnji stoper Lokomotive, ponikao u omladinskoj školi Rijeke.

Počelo je davno kao urbana legenda, a kasnije dobilo više puta potvrdu da ovaj nogometaš s otoka Paga ni najmanje ne skriva za koji klub mu srce kuca. Znao je još kao igrač Zavrča i Lokomotive često otići na utakmice Hajduka gdje god da su igrali. Kako smo spomenuli, danas igra u španjolskom drugoligašu Cartageni i svakako dobro poznaje prilike tamošnjeg nogometa.

Prije puta u Valenciju kontaktirali smo ga, a odmah nam je otkrio i da nas čekaju velike vrućine te kako on vidi budućeg protivnika Hajduka.

„Mislim da je najveća prilika u tome da oni podcijene Hajduk. Ne znam koliko igrači znaju tko je i što je Hajduk. Znamo svi da je Unai Emery trener koji je specijalist za Europu. Hajduk dolazi kao totalni autsajder. Da Hajduk pokaže svoje srce, što svi osjećamo zadnje dvije godine, da treba napraviti korak više. Hajduk treba ići bez straha i respekta. S nama Hrvatima je sve moguće“, rekao nam je i dodao:

„Hajdučko ludilo je neka druga priča. Svaki duel, skok, to se vidjelo protiv Vitorije na Poljudu. Nadam se da će ih zahvatiti to ludilo u četvrtak i da ćemo se radovati.“

Dotaknuli smo se i teme prošlog derbija. Zanimalo nas je kako on gleda na navijački i igrački na situacije koje su obilježile poraz od Dinama.

„Promjena sustava je uvijek takva da se može dogoditi kontraefekt. O treneru Dambrauskasu se ne trebaju trošiti loše riječi. Otkad je došao izgubio je tri utakmice. To mora biti za svaki respekt. On je možda riskirao poraz s tim sustavom, ali je utakmica s Villarrealom je puno važnija. To možda on neće nikad reći, ali smo mi navijači bili razočarani s defenzivnom igrom Hajduka. Kao nogometaš ja to gledam na drugi način. Sigurno je htio vidjeti što može protiv Villarreala. Lako je moguće da je protiv Dinama kalkulirao.“

Za njega pesimizma nema. Zna da je Hajduk izvukao teškog protivnika, ali vjeruje da ova momčad Bijelih može napraviti velike stvari.

„Najsigurnije je to da Hajduk mora biti glavom u tome da će biti baziran na defenzivi, što duže bez primljenog pogotka. Realno je da je Villarreal veliki favorit, ali ovo su europske utakmice u kojima je sve moguće. Hajduk s Livajom može biti druga dimenzija. Kada je Livaja u utakmici sve je moguće. S druge strane ekipa je ostala na okipu, znaju se svi. To su igrači koji imaju iskustva izvan Hrvatske. Po meni puno toga može otići na Hajdukovu stranu. Nisam pesimist. Nadam se da Hajduk može napraviti iznenađenje. Druga utakmica je na Poljudu, a tad je sve moguće.“

Još je u maloj dilemi hoće li pogledati utakmicu uživo u Valenciji.

„Vrlo vjerojatno ću doći. Malo je nezgodno što je utakmica kasnije navečer, a imam tri sata vožnje. Vratio bih se kući u 3 po noći, a imam trening u petak ujutro. Još ću vidjeti. Moram staviti svoj profesionalizam na prvo mjesto. Dosta sam puta to radio, a drugi dan si kao krepan.“

Počelo je i prvenstvo u LaLigi 2 gdje Datković brani boje Cartagene. Okušao se i u MLS-u, ali nije to bilo što ga je zadovoljavalo. Cartagena mu je u kratko vrijeme prirasla srcu, a postao je i ljubimac navijača.

„Izgubili smo doma od Ponferradine 3:2. Totalno smo nova ekipa. Trebat će vremena da se uigramo. Nema presinga. Prošle godine sam bio u Cartageni šest mjeseci, a onda otišao u Ameriku šest mjeseci. Nije mi se svidjelo. Iz Cartagene su me zvali nazad. Meni je kao klub dao puno u tih šest mjeseci. Jednog dana sam se probudio, zvao menadžera i rekao da se želim vratiti. Tetovirao sam i njihov grb. Ja sam osoba koja je familijarna, dosta sam povezan s otokom Pagom. Kada sam došao u Cartagenu, na moru, malo mjesto, mali klub, navijači punog srca. Ljudi me jako vole. Napravili smo dosta dobre rezultate. Sve mi se poklopilo. Kada sam se vratio skandirao mi je cijeli stadion. To mi je jedno od najljepših sjećanja u životu. Cartagena je postala veliki dio mene. Kao Hajduk? Ne, kao Hajduk kao nitko. Hajduk je prvi“, zaključio je Datković.

Konferencijska liga, doigravanje

Srijeda, 17. kolovoza

Djurgårdens – APOEL Nikozija  18.45

Četvrtak, 18. kolovoza

Rakow – Slavia Prag         18.00

Rigas FS – Linfield  19.00

CSKA Sofija – Basel                      19.00

Maccabi Tel Aviv – Nice   19.00

Young Boys – Anderlecht            19.00

Slovacko – AIK Stockholm          19.00

Molde – WAC         19.00

Universitatea – Hapoel Beer-Sheva     19.30

Basaksehir – Antwerpen 19.45

Zrinjski – Slovan Bratislava         20.00

Vaduz – Rapid Beč 20.00

Maribor – Cluj        20.15

Lech – Dudelange 20.30

FCSB – Viking         20.30

Köln – MOL Fehervar       20.30

Villarreal – Hajduk 20.45

West Ham – Viborg          20.45

Shkupi – Ballkani   21.00

Fiorentina – Twente         21.00

Partizan – Spartans Hamrun     21.00

AZ Alkmaar – Gil Vicente 21.00

Napomena: Uzvrati su 25. kolovoza, jedino APOEL – Djurgårdens (23. Kolovoza)

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

HajdukKonferencijska ligaToni DatkovićVillarreal

Ostale Vijesti