REUTERS/Juan Medina
REUTERS/Juan Medina

Ante Budimir za Germanijak: "Emery sigurno neće podcijeniti Hajduk“

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 17.08.22. | 08:01

S hrvatskim reprezentativcem porazgovarali smo o protivniku Bijelih u Konferencijskoj ligi

Prolaskom 'bijelog pakla' u Guimaraesu pred Hajdukom se na europskom putu našao španjolski Villarreal. Momčad je to koju su svi htjeli izbjeći u play-offu Konferencijske lige, ali dopala je Bijele. Prešle sezone završili su u LaLigi na šestom mjestu pa im je od mjesta za europska natjecanja pripalo ono za Konferencijsku ligu. Još prošle sezone igrali su polufinale Lige prvaka, a sezonu prije osvojili Europsku ligu.

Jedan od onih sugovornika koji ih sigurno dobro poznaje za najavu prve utakmice Hajduka je sigurno Ante Budimir. Hrvatski reprezentativni napadač igrao je protiv Žute podmornice u LaLigi i upoznat je s njihovim kvalitetama i manama. Pretprošle sezone im je Budimir zabio za pobjedu, a njegova Osasuna slavila je prošle sezone u oba prvenstvena ogleda protiv Villarreala.

„Svi to već znaju i nećemo kazati ništa novo, ako utvrdimo još jednom da je težak protivnik pred Hajdukom. Imaju dosta dobrih igrača, individualno i tehnički su na dosta visokom nivou. Isto tako kolektivno je to neka viša snaga njih da su stvarno kompaktni, a na kraju su stvarno kvalitetni u posjedu, izlasku, otvaranju igre i kreiranju šansi. Iskreno nisam ih gledao sad protiv Valladolida kad su pobijedili s 3:0. Međutim, vjerujem da su imali šansi i situacija osim ta tri gola. Tako da ako imaju svoj dan i ako su efikasni dosta je teško igrati protiv njih. Mi osobno, kad bih rekao svoje iskustvo, smo bili jako kompaktni protiv njih, u dobrom bloku, dobro smo izlazili svaki put kad bi im uzeli loptu i fizički smo bili izjednačeni, ako ne i superiorni od njih. Nekako smo tu uspjeli umanjiti sve te njihove prijetnje i bili efikasni kad je bilo naših pet minuta, da tako kažemo. Mislim da imaju sve karakteristike velikih momčadi. Nisu sam vrh, ali imaju karakteristike velikih momčadi“, rekao nam je Budimir i dodao koga vidi u njihovoj momčadi kao važne karike na terenu:

„Meni se sviđa u obrani način na koji igraju Albiol i Pau Torres. Super kombinacija jednog iskusnog i mladog stopera, a već dvije godine igraju zajedno. Jako su dobri u ovom dijelu otvaranja igre, pokušavaju igrati, ali i u ovim defenzivnim stvarima. To su igrači koji dosta dobro čitaju igru, dobri su i fizički te po meni igraju jako dobar nogomet. U vezi im je Parejo, igrač koji ima dodir lopte drugačiji od drugih. Vidi rješenja, proigrava dubinu, vidi svoje igrače, pogotovo bekove i krila koja voli proigravati savršeno. Istaknuo bih još i Gerarda Morena, napadača koji je kompletan. Voli biti malo špica, pa malo polušpica, zna igrati i na desnom krilu, tako da ga ima posvuda. U svakoj liniji imaju igrača na kojeg treba obratiti pozornost.“

Istaknuo je i najvažniju kariku u momčadi Villarreala, a to je svakako trener Unai Emery.

„Ono što znam je da nema šanse da će Villarreal podcijeniti Hajduk. To znam sto posto zbog Emeryja. Jako je studiozan i veliku važnost daje analizi protivnika. To su mi otkrili i dečki koji su stigli kod nas iz Villarreala, Moi Gomez i Ruben Pena. Sumnjam da će doći na utakmicu sa stavom lako ćemo, to je ono što su mi oni prenijeli. Takav je mentalitet trenera i u cijelom klubu. Mislim da neće tu biti razmišljanje 'prošle godine smo igrali Ligu prvaka, a sad ovo'. Sigurno će shvatiti skroz ozbiljno ove dvije utakmice s Hajdukom.“

Pretprošle sezone naš reprezentativni napadač im je zabio gol, a prošle je zabio samo je poništen zbog milimetarskog zaleđa. Pitali smo ima li savjet za Marka Livaju i Nikolu Kalinića čiji bi zgoditak u četvrtak razveselio navijače pred uzvrat na Poljudu.

„Villarreal generalno voli ostavljati utakmice otvorene i kao da nekad stvaraju situacije, ali ne zatvaraju utakmicu. Tu je prilika za biti koncentriran do kraja i probati iskoristiti tu njihovu momčadski trenutak koji im se zna često dogoditi, a to je da ne zatvore utakmicu. Za napadače je dobro što su to stoperi koji se vole nadigravati. Ovo što sam vidio od Hajduka da je isto momčad koja se voli nadigravati. Pogotovo Livaja koji ima taj vic u igri, voli nadmudriti protivnika. Dobri su stoperi, ali jednostavno probaš biti bolji od njih. Vjerujem da oni mogu iskoristiti svoje momente unutar igre. Bitno je da Hajduk bude kompaktan, koncentriran i fizički dobar. Na dečkima je da dobro odigraju i donesu na Poljud što bolji rezultat“, zaključio je Budimir.

Konferencijska liga, doigravanje

Srijeda, 17. kolovoza

Djurgårdens – APOEL Nikozija  18.45

Četvrtak, 18. kolovoza

Rakow – Slavia Prag         18.00

Rigas FS – Linfield  19.00

CSKA Sofija – Basel                      19.00

Maccabi Tel Aviv – Nice   19.00

Young Boys – Anderlecht            19.00

Slovacko – AIK Stockholm          19.00

Molde – WAC         19.00

Universitatea – Hapoel Beer-Sheva     19.30

Basaksehir – Antwerpen 19.45

Zrinjski – Slovan Bratislava         20.00

Vaduz – Rapid Beč 20.00

Maribor – Cluj        20.15

Lech – Dudelange 20.30

FCSB – Viking         20.30

Köln – MOL Fehervar       20.30

Villarreal – Hajduk 20.45

West Ham – Viborg          20.45

Shkupi – Ballkani   21.00

Fiorentina – Twente         21.00

Partizan – Spartans Hamrun     21.00

AZ Alkmaar – Gil Vicente 21.00

Napomena: Uzvrati su 25. kolovoza, jedino APOEL – Djurgårdens (23. Kolovoza)

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Ante BudimirUnai EmeryHajdukVillarrealKonferencijska liga

Ostale Vijesti