Screenshot
Screenshot

Tko su igrači koje navodno želi Dinamo? Veznjaci i napadači, mladi i stari, dobri i upitni...

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 03.07.23. | 09:00

Otkriveni su neki Dinamovi planove na tržištu, koji su u skladu s najavama iz Maksimira. No, pitanje je koga će Modri na kraju moći dovesti

Šest imena potencijalnih Dinamovih pojačanja procurilo je u javnost zadnjih dana, iako se u Maksimiru silno trude sakriti planove i raditi u tišini. Nije to čudno, Dario Šimić i suradnici, u čijoj je domeni realizacija prijelaznog roka, već su 'dobili po prstima' zbog činjenice da dosad nisu uspjeli dovesti nikoga osim francuskog stopera Maximea Bernauera, nekoliko već dogovorenih transfera je propalo u zadnji tren pa sad u Dinamu pušu i na hladno. Ne žele se zaletavati, ne žele niti potvrditi niti demantirati razne glasine, ali javnost je nestrpljiva, traži 'produkte' tog rada i svakim danom navijači očekuje neko zvučno pojačanje. Iako, reći će to neslužbeno u Maksimiru, nema nikakve panike, svi glavni igrači još su u svlačionici, nitko nije otišao, pokušat će ih sve zadržati barem do play-offa kvalifikacija i imaju vremena za nova imena. Iako, to je lutrija, ako stigne neka sjajna ponuda za poker reprezentativaca (Petković, Livaković, Ivanušec, Josp Šutalo) pitanje je hoće li taj novi klub imati razumijevanja za Dinamove europske ambicije.

No, koliko god u Dinamu pokušavali sakriti namjere, neka imena uvijek nekako procure, a prošlog vikenda raznim izvorima čak se šest igrača povezalo s potencijalnim dolakom u Maksimir. Zajedničko im je jedno, svi su stranci, s tržišta na kojima je Dinamo dosad rijetko poslovao, od Japana, preko Italije do Francuske. Zapravo, to je i u skladu s najavama koje smo, opet neslužbeno, slušali zadnjih mjeseci, kako Dinamo više neće biti usmjeren samo na HNL, gdje klubovi dižu cijene čim se javi maksimirski klub, naviknuti na neka prijašnja vremena, kad je Dinamo kupovao ne samo da bi se pojačao, već da bi tim klubovima pomogao popuniti budžet.

Dario Šimić, kad je došao u klub, više je puta znao naglasiti da Modri gledati upravo prema Francuskoj i Italiji, državama u kojima je i on vukao svoje skautske poteze i u kojima ima relacije, a da su Japan i Skandinavija svakako tržišta na kojima Dinamo treba tražiti igrače. Doveo je i Marka Marića, službeno prvog čovjeka Nogometne škole, ali neslužbeno, svoju desnu ruku, čovjeka koji odlično govori upravo francuski i koji ima dosta važnu ulogu u toj transfernoj priči. Još je jedna zajednička stvar svim tim igračima, što bi ih Dinamo pokušao dovesti ili na posudbu s pravom otkupa ili bi za njih pokušao isposlovati manju odštetu, ne veću od tri milijuna eura, ili su slobodni igrači pa bi kao takvi trebali biti dostupni.

Okladite se na bogatu Germanijinu ponudu ljetnog prijelanog roka 2023. (Igraj odgovorno, 18+)

Takuro Kaneko (26) prvi je od njih. Japanac, igrač Sappora, koji pokriva najčešće desnu stranu veznog reda, u svome klubu u sustavu 3-4-1-2 obično igra 'wing backa', ali ipak s ofenzivnim namjerama. U odličnoj je formi ove sezone, u 22 utakmice zabio je devet golova uz četiri asistencije, a kao i većina japanskih igrača, odlikuje se profesionalizmom, disciplinom i igrom u oba smjera. Dinamo bi ga volio dovesti, kao što je pokušao dovesti Bakrara, na posudbu do kraja sezone, s opcijom otkupa. Spominje se svota od oko 400 tisuća eura za posudbu, plus nešto više od milijuna za otkup, no, pitanje je želi li Kaneko u Dinamo. Japanci, poznato je, vole doći u Europu, to im je ambicija, ali tada najčešće biraju neke od liga Petice, makar i za manji novac i u osrednji klub. Pitanje je, stoga, ima li Dinamo dovoljno dobre argumente da privuće Kaneka, čija je vrijednost na Transfermarktu točno milijun eura.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Martin Satriano (22), urugvajski je napadač, službeno igrač milanskog Intera i igrač koji je na TM-u procijenjen na čak sedam milijuna eura. Prema Gazzetti dello Sport, upravo je on meta Modrih, koji su već ušli u pregovore oko njegova dovođenja, a u pitanju bi, opet, bila posudba. Naime, Satriano, kojega je Inter svojedobno platio Nacionalu 2,4 milijuna eura, prošle je sezone igrao na posudbi u Empoliju i zabio samo dva pogotka u Serie A. Empoli ga nije želio otkupiti pa sad traži novu destinaciju, a ozbiljna je opcija povratak u francuski Brest, gdje je na posudbi bio godinu ranije. Radi se, očito, o igraču zvučnog imena, ali čija napadačka statistika nije nimalo impresivna. No, naravno, to ništa ne mora značiti, sjećamo se kakva je bila Petkovićeva statistika prije dolaska u Maksimir. Opet, pitanje je bi li Satriano izabrao Dinamo ispred, recimo, povratka u Francusku.

Ibrahim Sissoko (27), napadač iz Malija jedan je od četvorice, koje francuski L'Equipe spominje kao metu iz francuskih liga. To je teren Marka Marića, koji je francuskom dnevniku i priznao da Dinamo 'češlja' to područje. Sissoko je, poput Bernauera, igrač iz Ligue 2, igrao je za Sochaux, a nedostatak mu je što je već u godinama u kojima Dinamo ne može očekivati da kasniju zaradu. Plus mu je statistika, prošle je sezone zabio 13 golova u 35 utakmica, kao i to što je slobodan igrač pa bi mogao doći besplatno. Na TM-u vrijedi 2,2 milijuna eura.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Mohamed Kaba (21), Francuz, defenzivni vezni. Još jedan igrač iz druge francuske lige, koji je prošle sezone u 33 utakmice zabio pet golova uz četiri asistencije u dresu Valenciennesa. Nema iskustva prve lige, ali je mlad, dakle, mogao bi se u budućnosti, teoretski, isplatiti Modrima. Na Transfermarktu ga procjenjuju na tri milijuna eura.

Martin Adeline (19), još jedan Francuz, središnji vezni igrač prvoligaša Reimsa. Ali, prošlu je sezonu odradio u trećeligašu Rodezu. Doduše, skupio je dosad 13 nastupa u Ligue 1 i pitanje je želi li ga se Reims riješiti ili s njim i dalje računa. Ugovor ga s klubom veže do 2026., na TM-u vrijedi 800.000 eura, njega Modri sigurno ne mogu dovesti besplatno. Ali, vrlo je upitno i želi li mladi Francuz na početku svoje prave seniorske karijere napustiti Francusku i doći u HNL.

Lucien Agoume (21), Francuz kamerunskih korijena, defenzivni vezni, možda je i najzvučnije ime u ovom društvu. Interov je igrač, milanski ga je klub platio svojevremeno Sochauxu 4,5 milijuna eura, danas na TM-u vrijedi čak sedam milijuna. Prošlu je sezonu odradio na posudbi u francuskom Troyesu, odigrao je 15 utakmica u Ligue 1. No, još nije jasno što s njim namjeravaju u Interu, teško da bi dali posve besplatno pa bi posudba bila mogući izbor. Opet, kao i kod drugih, a posebno mlađih igrača, pitanje je je li Agoumeu HNL primamljiva opcija u tim godinama i vidi li Dinamo kao moguću odskočnu dasku za nastavak karijere.

Ovo, naravno, nisu sva imena, na Dinamovoj je listi još potencijalnih pojačanja, ali već i ovi igrači odaju sliku kojim putem ide maksimirski klub. Igor Bišćan, očito, prije svega želi pojačanje u veznom redu, po mogućnosti jednog defenzivnijeg igrača, a traži i novog napadača, za slučaj da Bruno Petković napusti Dinamo tijekom ljeta. Te, još jedno krilo ili ofenzivniji veznjak također dolaze u obzir. A tržišta kojima su se Modri okrenuli nose sasvim drugačiji imidž od onoga, koji je Dinamo imao dosad. Kad je, unatoč pojačanjima iz inozemstva, glavni naglasak ipak bio na domaćim, mladim igračima, po kojima su Modri i stvorili svoju prepoznatljivost u nogometnom svijetu. Većina ovih igrača, pak, ako i budu pojačanja za ovu sezonu, pitanje je može li Dinamo imati od njih koristi u budućnosti.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamopripremeLjetni prijelazni rok 2023Igor BišćanDario Šimić

Ostale Vijesti