Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Tko prijeti Hrvatskoj u Uzbekistanu? Krema svjetskog futsala i 12 još nepoznatih reprezentacija

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 17.04.24. | 08:54

Ždrijeb skupina održat će se 26. svibnja u uzbekistanskom gradu Samarkandu.

Hrvatska futsalska reprezentacija ostvarila je dugoočekivani san i plasirala se na Svjetsko prvenstvo koje se od 14. rujna do 6. listopada ove godine održava u Uzbekistanu. Futsal Vatreni za sada su sudjelovali na samo jednom Mundijalu, 2000. u Gvatemali, a sada će ponovno biti dio najveće svjetske smotre u futsalu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U ovom trenutku poznato je točno 50 posto sudionika Svjetskog prvenstva, odnosno 12 od 24 reprezentacije. No, do kraja današnjeg dana znat će se 17 od 24 sudionika, koje će na Svjetskom prvenstvu biti raspodijeljene u šest grupa s po četiri reprezentacije. U osminu finala proći će dvije najbolje u svakoj skupini te četiri najbolje treće reprezentacije.

Za sada su, osim domaćina Uzbekistana, poznati svi predstavnici Južne Amerike (Argentina, Brazil, Paragvaj i Venezuela), jedini predstavnik Oceanije (Novi Zeland) te šest od sedam predstavnika Europe (Hrvatska, Portugal, Španjolska, Ukrajina, Kazahstan i Francuska). Stari kontinent večeras će dati i posljednjeg, sedmog predstavnika u Uzbekistanu, nakon što se odigra uzvratni dvoboj dodatnih kvalifikacija između Finske i Nizozemske u finskoj Vantaai. Prvi susret u Almereu završio je rezultatom 1-1. Finci love svoj prvi plasman na Svjetsko prvenstvo, a Nizozemci peti, ali, kao i Hrvatska, prvi nakon Gvatemale 2000.

Nakon što Europa da svojeg sedmog predstavnika i dobijemo 13. sudionika Mundijala, preostaju nam još predstavnici Afrike, Azije (uz Uzbekistan) i Sjeverne Amerike.

Večeras ćemo saznati i četiri predstavnika Sjeverne Amerike. Danas se u Nikaragvi igraju četvrtfinala kontinentalnog prvenstva, a pobjednici tih dvoboja (polufinalisti) izborit će Uzbekistan. Kostarika u prvoj utakmici dana (12 sati) igra protiv Kanade, Gvatemala protiv Meksika, Dominikanska republika protiv Kube, a Panama protiv SAD-a. Kvaliteta reprezentacija u Sjevernoj Americi je vrlo izjednačena, Kostarika je najbolja reprezentacija Sjeverne Amerike i očekuje se da će danas pobijediti (sve bolje) Kanađane. No, preostala tri para su prilično nepredvidiva i bit će zanimljivo ispratiti koje će četiri reprezentacije Sjeverne Amerike izboriti Mundijal.

Afrički kup nacija u punom je jeku. Počeo je 11. travnja, a završit će 21. U petak se igraju polufinala. Domaćin turnira Maroko, ujedno i najjača afrička reprezentacija (igrala je četvrtfinale na prošlom Svjetskom prvenstvu) dočekuje Libiju, a u drugom polufinalu igraju Egipat i Angola. Dva finalista i trećeplasirana reprezentacija osigurat će plasman u Uzbekistan. Uz Maroko, očekuje se da će to biti Egipat, a individualna prednost je i na strani Angole, kao bivše portugalske kolonije, nad Libijom.

Azijski kup počinje danas i traje do 28. travnja. Igra se u Tajlandu, na njemu se natječe 16 reprezentacija, a plasman na Svjetsko prvenstvo izborit će četiri polufinalista. Ako se među njima pronađe Uzbekistan, na Svjetsko prvenstvo će peta reprezentacija turnira po konačnom učinku. Iako je u sportu sve moguće, Iranci, Japanci i Tajlanđani, kao tradicionalno najjače azijske reprezentacije imaju najveće šanse za plasirati se na svjetsku smotru, a peta reprezentacija tražit će se između Vijetnama, Saudijske Arabije, Kuvajta, Tadžikistana, Iraka, Bahreina, Južne Koreje, Mianmara, Afganistana, Kirgistana, Kine i Australije.

Najveći favoriti turnira?

Portugalci su aktualni nositelji trostruke krune. Aktualni su prvaci svijeta (2021.), Europe (osvojili su dva posljednja turnira), a Argentinu su svladali i u Futsal Finalissimi, takozvanom reprezentativnom Superkupu.

Brazil je tradicionalno najjača svjetska reprezentacija s najvećim brojem 'elitnih' igrača, no, Brazilci već neko vrijeme prolaze kroz krizu identiteta. Posljednji svjetski naslov osvojili su 2012. u Tajlandu, 2022. su izgubili Copu Americu, no čini se da su se uspjeli konsolidirati. Da Brazilci i u Uzbekistan dolaze kao (po)najveći favoriti potvrđuje ovogodišnja Copa America u kojoj su dva puta svladali Argentinu (prvaka svijeta iz 2016. i srebrnog iz 2022.), s 4-1 u grupi i 2-0 u finalu. Brazil je kontinentalni naslov osvojio sa svih šest pobjeda, uz gol-razliku 27-3.

Uz bok Brazilcima i Portugalcima nalaze se upravo Argentina i, dakako, Španjolska, najtrofejnija europska reprezentacija koja na svjetski naslov čeka 20 godina, a posljednje zlato osvojili su 2016. na Euru u Srbiji. Na posljednja dva Mundijala Španjolci su završili svoj put u četvrtfinalu.

U drugom ešalonu reprezentacija nalaze se preostale europske reprezentacije (među kojima je i Hrvatska), s time da Kazahstanci nešto bolje kotiraju na kladionicama od Hrvatske, Francuske, Ukrajine i pobjednika susreta Finska/Nizozemska. Južnoameričke reprezentacije Paragvaj i Venezuela uz bok su europskima, kao i najbolje azijske (Iran i Japan) te afričke reprezentacije (Maroko i Egipat) koje tek trebaju izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo.

Sve u svemu, u Uzbekistanu nas očekuje jedan vrlo jaki i zanimljivi turnir na kojem će se, kako su to istaknuli hrvatski izbornik i stožerni igrači, i Hrvatsku 'nešto pitati'.

Poznati sudionici Svjetskog prvenstva:

Afrika: Dva sudionika saznat će se 19. travnja, a posljednji 21. travnja

Azija: Uzbekistan se plasirao kao domaćin, a preostala četiri sudionika saznat ćemo 24. travnja

Europa: Hrvatska, Portugal, Španjolska, Francuska, Kazahstan, Ukrajina, Finska/Nizozemska (posljednji sudionik saznat će se 17. travnja)

Južna Amerika: Argentina, Brazil, Paragvaj, Venezuela

Sjeverna Amerika: Četiri sudionika saznat će se 17. travnja

Oceanija: Novi Zeland


Tagovi

FutsalfutsalHrvatska futsal reprezentacijapoljska futsal reprezentacijasvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024

Ostale Vijesti