Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Tko nakon Šimunića? Nekoliko je kandidata u prvom planu, ali jedan je ipak favorit

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 20.04.23. | 17:15

HNS je objavio da Joe Šimunić više nije izbornik U19 reprezentacije, ali nije još objavio tko će ga zamijeniti. Nogometnim eterom kruži nekoliko imena

HNS je u četvrtak službeno objavio ono što se već danima znalo, Josip Joe Šimunić više nije izbornik U19 reprezentacije. Presudili su mu loši rezultati, podbačaji te generacije, nije se uspio plasirati niti na jedno veliko natjecanje, štoviše, nije došao ni suviše blizu. U HNS-u su U19 reprezentaciju označili kao jednu od onih od kojih se očekuju rezultati, ako ništa drugo, barem da ne gubi od selekcija nogometno niže klase, što se ovoj momčadi prečesto događalo. Ili smo mi svi podignuli kriterije pa druge podcjenjujemo, možda je ovo realnost. Ako je tako, onda će se u hrvatskom nogometu više trebati baviti dubinskim razlozima i poboljšanjem sustava rada i infrastrukture. No, to je dugoročni proces, prvi je korak smjena izbornika, Joea Šimunića, a njegov će nasljednik pokazati je li problem u slabijoj generaciji ili neuspjeh ide samo na Šimunićevu dušu.

A tko će naslijediti Šimunića na klupi U19 reprezentacije? HNS, očito, još nije odlučio, ili ako jest, još nije objavio odluku. U nogometnim krugovima, pak, priča se o nekoliko imena, nekoliko je kandidata u prvom planu. Tako vrlo visoko na listi Šimunićevih nasljednika kotira Mislav Karoglan, koji je, zapravo, izraziti favorit. Bivši Hajdukov trener, navodno, ima veliku podršku Stipe Pletikose i dijela dalmatinske regije, a slovio je i kao jak kandidat za preuzimanje U21 reprezentacije nakon odlaska Igora Bišćana. Nećemo se lagati, u HNS je, kao i drugdje, važno tko iza koga stoji, čiji su argumenti i utjecaj u tom trenutku jači, a u izboru Bišćanova nasljednika, jačim se pokazao Damir Mišković pa je izabran Dragan Skočić, koji je, kako saznajemo, bio ideja njega i njegovih suradnika. Zato sad Karoglan slovi kao favorit za preuzimanje U19 selekcije. Ima iza sebe dobre rezultate u Hajduku, ima, nedvojbeno, adute za preuzimanje te klupe. No, postoje i drugi kandidati.

Jedan od njih je Jerko Leko, trenutno trener Jaruna, ali i trener koji je prošao trenerski staž u juniorima Lokomotive, zna raditi s mladim igračima, poznaje materiju, a također je u jednom trenu figurirao kao potencijalni Bišćanov nasljednik. I, naravno, ima potporu i zagovaratelje u HNS-u. Spominje se, doduše zadnjih dana nešto tiše, i Niko Kranjčar, koji je dosad bio Šimunićev pomoćnik. Smatraju neki da bi U19 reprezentacija bila idealna Niki kao odskočna daska u samostalnu trenersku karijeru. Spominjao se, uz Karoglana i Marijan Budimir, aktualni trener Hajdukovih juniora, kojega od petka čeka posao dosadašnje karijere na Final-fouru Lige prvaka u Ženevi. Ipak, Karoglan tu, navodno, tu ima prednost i prvi je pick trenutno, ali, ne treba isključiti da se pojavi i neko novo rješenje, kao što se u zadnji tren u prvi plan za izbornika U21 iskočio Dragan Skočić.



Tagovi

hrvatska U19 nogometna reprezentacijaJosip ŠimunićMislav KaroglanJerko LekoNiko Kranjčar

Ostale Vijesti