EXPA/ Pressesports/ Franck Faugere
EXPA/ Pressesports/ Franck Faugere

Taktička analiza: Kako je Josip Šutalo izdominirao na Stade de Franceu (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 17.06.22. | 10:13

U suradnji s agencijom Pro Stats donosimo individualnu taktičku analizu igre Josipa Šutala protiv Francuske u Ligi nacija

“Gdje ste sada izvukli tog Šutala? Gledao sam analizu, dečko ima nevjerojatne brojke”, glasila je poruka Aleksandra Dubačkića, individualnog nogometnog analitičara, a nakon utakmice na Stade de France u kojoj je Hrvatska uzela sva tri boda Francuskoj.

S Dubačkićem nas veže poznanstvo i rad na nekim zajedničkim projektima. Osnivač je tvrtke Pros Stats iz susjedne BiH koja se bavi individualnim analizama nogometaša a lista njegovih klijenata je impresivna.

“Radimo s dosta nogometaša s ovih prostora poput Nemanje Gudelja, Stefana Mitrovića, Nemanje Matića, Saše Lukića. Radimo i s agencijom koja zastupa Olma, Majera, Moratu i još neke vrhunske igrače. Također, radimo za agenciju i njihove igrače poput Jerome Boateng, Borna Sosa, Diego Demme… Prije smo imali neku suradnju s Iniestom i Davidom Villom. Probijamo se polako na tržište. Znate, svaki ozbiljan klub ima momčadskog analitičara, ali oni najčešće nemaju vremena baviti se nekim sitnim detaljima koji nerijetko čine razliku”, objašnjava nam sugovornik koji je nedavno radio analizu za Eintracht Frankfurt. Naime, uoči finala Europa lige poslao sam im je analizu igre Jamesa Taverniera.

"Na toj analizi sam radio pet, šest dana sa svojim ljudima. Valjda je pomoglo”, smije se Dubačkić koji je u svijet nogometne analitike ušao sasvim slučajno.

“Prije šest godina sam krenuo proučavati treninge od brata s naglaskom na individualnu analitiku i popravljanje njegove osobne razine njegove igre. Snimao sam treninge s kamerom i mobitelom, vadio podatke i mislim da je dosta napredovao. Da sam to prije napravio, sada bi igrao u Partizanu. Neki agent ga je tražio video kako bi ga mogao prezentirati klubovima, dali smo ozbiljan novac nekoj agenciji ali nismo bili zadovoljni. I onda sam sjeo za računalo, spojio ljubav prema nogometu, analitiku i želju da pomognem bratu i nastao je Pro Stats. Počeci su bili kao iz filmova. Ideš po utakmicama, nema ti tko snimati. Tražiš ljude i kada dobiješ materijal, slijedi beskonačno gledanje utakmica i vađenje materijala”.

Suština njegova posla je da putem analitike pronađe najslabije strane igrača protiv kojih igraš kako bi iskoristio tu slabost, opstruirao njihovu igru, odnosno da svjesno limitiraš njegove vrline koliko god to možeš.

“Svi znamo kako u nogometu i najsitniji detalj može činiti razliku. No, ako se ti spremiš na najbolji mogući način. Ako dobiješ analizu protivničkog igrača u kojoj točno znaš koje su mu navike, u čemu je iznadprosječan a u čemu ima prostora da ga iznenadiš i nametneš se, onda si bliže uspjehu. A u vrhunskom nogometu je sve to na približnoj razini pa baš te sitnice nerijetko mogu biti presudne”.

Potom smo se prebacili na Josipa Šutala. Za potrebe ovog razgovora Dubačkić je sa svojom ekipom napravio i kratak video za naše čitatelje u kojem se načelno može vidjeti impresivna predstava mladog stopera protiv Francuske. Dublja analiza pokazala je neke fantastične stvari.

“Prije svega, imponira njegova smirenost u igri. Mlad igrač a miran u situacijama kada je pod presingom. Staložen… Kretanje bez lopte mu je odlično. Konstantno je u pokretu. Recimo, od svih na terenu imao je najmanje gubitaka u odnosu na broj dodira s loptom. Tek 6,8 posto lopti je izgubio. Imao je četiri gubitka, niti jednu opasnu situaciju to nije uzrokovalo. Imao je dvije direktno otklonjene opasnosti po svoj gol u zoni penala. To je impresivno. Potom, 79 posto akcija u kojima je on sudjelovao završilo je uspješno. Definicija uspješne akcije je kada lopta završi udarcem ili golom, uglavnom lopta koja nije izgubljena”, pojašnjava nam Aleksandar Dubačkić koji smatra kako je utakmice Francuske i Hrvatske na Stade de France otišla u sferu nemogućeg jer prema svim relevantnim podacima koji su proizašli iz analize, Francuska je ta koja je trebala slaviti u ovoj utakmici.

“Prema svim parametrima Francuska je trebala to pobijediti, ali zato je nogomet najljepša igra na svijetu. Evo, naišao sam na zanimljivi podatak a odnosi se na PPDA, to jest, koliko mi dozvoljavamo protivniku pasove u posljednjoj trećini ili konačnih 60% terena. Hrvatska je dala protivniku 23 točna dodavanja u toj zoni prije nego je napravila defenzivnu akciju a Francuska 13. Potom tranzicija koja je od izuzetne važnosti za igru svake momčadi. U toj visokoj zoni, Francuska je imala 22 oduzimanja lopte, Hrvatska samo pet. Francuska je imala 49 pozicijskih napada (da bi napad bio pozicijski mora imati barem jednu uspješnu akciju u protivničkoj finalnoj trećini) i 15 šuteva, a Hrvatska 11 pozicijskih napada uz tri udarca i jedan gol. No, najvažniji su golovi”.

Zanimljiv podatak iz analize Pro Statsa je kako su Francuzi najveći postotak napada kreirali po desnoj strani obrane Hrvatske. Čak 57 posto. 35 posto išlo je kroz sredinu a samo 7 posto po lijevoj strani.

“U nekih četrdesetak metara na polovini Hrvatske, igralo se 80 posto vremena. I to sugerira o dominaciji domaćina”.

No, ono što jasno govori kakvu je utakmicu odigrala obrana Hrvatske jest podatak da je gubitak posjeda u zadnjoj trećini napada Francuske bio 57 posto. Hrvati su s druge strane imali 15 posto.

“U zoni penala, Francuska je imala 28 dodavanja, a Hrvatska samo sedam. Ma u zaključku mogu reći da je obrana Hrvatske odigrala sjajan posao. Puno su pomagali Brozović i Modrić a uzimajući u kontekst činjenicu da su dva centralna braniča igrali svoje prve utakmice i da prethodno nisu imali naviku zajedničkog igranja, onda je jasno kakvu snagu Hrvatska ima u toj zadnjoj liniji”.

Na kraju, Dubačkić se ponovno vratio na Josipa Šutala čija ga je predstava toliko dojmila da je ovih dana išao analizirati njegove igre u Dinamu.

“Ima 20 godina i ne znam što se može dogoditi da ne napravi veliku karijeru. Vidi, odigrao je dvije utakmice u Ligi nacija, a trenutni je prvi igraš s postotkom dobivenih zračnih duela u zoni penala. Sjajno! I drugi je u Ligi nacija kada su u pitanju blokirani šutevi u opasnoj zoni, te četvrti po rangiranju kad su u pitanju presijecanja lopte i predviđanja kretanja lopte među igračima koji su odigrali barem dvije utakmice u ovom natjecanju. Ima ih 16 u dvije utakmice. To najbolje pokazuje kako dečko čita igru”, završio je naš sugovornik.



Tagovi

Josip ŠutaloTaktička analizaHrvatska nogometna reprezentacijaFrancuska nogometna reprezentacijaLiga nacija

Ostale Vijesti