Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Taktička analiza derbija: "Nismo vidjeli bacanje na glavu i veće muškarce od muškaraca"

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 14.09.22. | 18:39

Germanijakov stručni analitičar Dean Klafurić analizirao je Jadranski derbi u kojem je Hajduk bio bolji od Rijeke

U odnosu na prijašnje utakmice, Rijeka je promijenila sustav i na Poljudu zaigrala 4-4-2 flat. Time su dosta dobro branili sredinu terena i međulinijske prostore. Bili su kompaktni, ali u igri prema naprijed totalno bezidejni i bezopasni. Jedini put kada su zaprijetili u prvom poluvremenu bio je udarac Obregona iz kosa nakon duela sa Stefanom Simićem. U toj akciji su prvi puta izašli iz svog niskog bloka i kao da ih je ta situacija ohrabrila pa su neposredno nakon tog udarca krenuli ofenzivnije i samim time ostavili prostor koji je Hajduk iskoristio te dobio prostor pa brzo kreirao dvije, tri prilike od kojih je najbolja bila ona Biuka ali koju nije iskoristio.

Hajduk, s druge strane, nije briljirao, ali nije bilo niti taktičkih promjena u odnosu na prošle utakmice. U fazi napada oba beka ulazila su usko u međulinijski prostor ispred linije obrane Rijeke, a krila su ostajala široko. Organizacije igre svodila se na dva stopera te Krovinovića i Fossatija. No, Rijeka se dobro branila s četiri veznjaka koji su bili u liniji.

U nastavku utakmice nelogična izmjena, čak ne toliko igrača koliko sustava kada je Vrančić ušao umjesto Bušnje koji je igrao na poziciji lijevog krilnog veznog. Djouahra je spušten s pozicije napadača na desno krilo, a Ampem je otišao na lijevo krilo. Vrančić je bio tu kao ofenzivni vezni i to branjenje s jednim napadačem je otvorilo prostore za dubinski pas u međulinije što je Rijeka u prvom poluvremenu zapravo dobro pokrivala upravo zbog već spomenutog sustava. Ta nelogična izmjena donijela je prednost Hajduku. Bila je to promjena koja nije imala smisla što se i pokazalo konačnim rezultatom.

Hajduk je stigao do pobjede individualnom kvalitetom. Nisu domaćini pokazali dobru timsku igru, dosta je to bilo lošije u tom smislu nego u zadnjim utakmicama, ali individualna kvaliteta Biuka, Livaje i Kalinića donijela im je pobjedu jer su iskoristili slabosti Rijeke. Sve u svemu loša utakmica, nije bilo niti “bacanja na glavu” kod Hajduka niti “većih muškaraca od muškaraca” u momčadi Rijeke.

HNL, 2. kolo

Petak, 22. srpnja

Istra 1961 – Varaždin 1:2

Subota, 23. srpnja

Gorica – Šibenik 0:0

Slaven Belupo – Dinamo 1:5

Nedjelja, 24. srpnja

Lokomotiva – Osijek 2:1

Srijeda, 14. rujna

Hajduk – Rijeka 2:0

HNL, 10. kolo

Petak, 16. rujna

Varaždin - Slaven Belupo, 19.00

Subota, 17. rujna

Gorica - Osijek, 16.55

Hajduk - Istra 1961, 19.05

Nedjelja, 18. rujna

Rijeka - Šibenik, 15.00

Lokomotiva - Dinamo, 17.15


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

HNK RijekaHajdukDerbiHNLTaktička analizaDean Klafurić

Ostale Vijesti