Bardakci REUTERS/Umit Bektas
Bardakci REUTERS/Umit Bektas

Sve je spremno za veliki derbi na Badnjak: Fener i Galata u cijeloj sezoni izgubili su samo pet bodova

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 21.12.23. | 07:34

Veliki derbi turskog nogometa igra se u nedjelju u 17 sati.

Fenerbahçe je u sjajnoj utakmici sa sedam golova, i na krilima trostrukog strijelca Michija Batshuayija, svladao trećeplasirani Kayserispor u gostima s 4-3 i stigao do svojeg 43. boda u prvenstvu od 48 mogućih. Nekoliko sati kasnije Galatasaray je spretnim golom Kerema Aktürkoglua (VIDEO) s minimalnih 1-0 nadvisio Karagumruk i također stigao do 43. prvenstvenog boda, od 48 mogućih.

Iza Fenera i Galate impresivna je ligaška sezona, a sada će u izravnom dvoboju, koji se igra na Badnjak 24. siječnja na Fenerovom Sukur Saracoglu stadionu s početkom u 17 sati, odlučiti tko će biti jesenski prvak euroazijske države. Feneru je za osvajanje te neslužbene 'titule' dovoljan i bod budući da momčad Dominika Livakovića utakmicu dočekuje s gol-razlikom 44-14, a Galata ima također impresivnu, ali nešto slabiju gol-razliku od 32-9.

Aktualni prvak Galatasaray prvenstvo je otvorio s 0-0 remijem kod odličnog (i trećeg) Kayserispora kojeg je Fener jučer teškom mukom svladao, a jedini pravi kiks Lavovi su doživjeli u 12. kolu kada su izgubili kod Hatayspora 1-2. Fener je sezonu otvorio s 19 uzastopnih pobjeda u svim natjecanja, lovili su i svjetski rekord od 23 uzastopne pobjede u natjecateljskim utakmicama, no prvo ih je zaustavio Trabzonspor u Istanbulu (2-3), a već u idućem kolu odigrali su 'nulu' kod Adane Demirspora. Obje momčadi uspjele su i 'prezimiti' u Europi. Galata će na proljeće igrati šesnaestinu finala Europske lige, kao trećeplasirani iz grupne faze Lige prvaka, a Fener je kroz grupu izborio osminu finala Konferencijske lige.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Feneru će u tom derbiju faliti bivši veznjak Manchester Uniteda Fred koji je zaradio crveni karton, no za Žuto-plave svakako dobra vijest je hattrick Michija Batshuayija koji je stigao do prvih ovosezonskih ligaških pogodaka i tako dostojno nadomjestio izostanak prvog Fenerovog topnika Edina Džeke koji je ove sezone zabio 16 pogodaka, od čega 12 u prvenstvu. Džeko predvodi ligašku ljestvicu strijelaca zajedno s Galatasarayevim Maurom Icardijem, za kojeg se špekulira da bi mogao prijeći u Real Madrid, ali i igrača čiju formu kritiziraju turski komentatori. Protiv Karagumruka je recimo u tek pet navrata uspio primiti loptu u suparničkom šesnaestercu. No, Icardi ove sezone generalno igra jako dobro, zabio je ukupno 17 pogodaka u 26 utakmica i učinak dva poznata europska napadača svakako bi mogao odlučiti nedjeljni derbi.

A osim njih dvojice, na terenu Sukura Saracoglua trebale bi se pronaći još neke poznate europske zvijezde poput Dušana Tadića, Michija Batshuayija, Sebastiana Szymanskija, Cengiza Undera, Emrea Mora i dakako našeg Dominika Livakovića na Fenerovoj strani, odnosno Driesa Mertensa, Hakima Ziyecha, Wilfrieda Zahe, Lucasa Torrere, Tanguya Ndombelea, Kerema Demirbaya, Davinsona Sancheza i Fernanda Muslere na Galatinoj strani.

Sve u svemu, na Badnjak se možda ne igraju najjače europske lige, ali nas zato očekuje nogometna poslastica između dvije momčadi koje ove sezone igraju u ponajboljoj formi u cijeloj Europi. (G)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

FenerbahçeGalatasaraySuper LigDominik LivakovićEdin DžekoMauro Icardi

Ostale Vijesti